Пазарите се опитаха да си поемат дъх, след наситената със събития седмица, които провокираха спад в повечето цени на суровините. Икономическата несигурност във връзка с пандемията предизвика масово фиксиране на печалбите, на дълги позиции. Предстоящите избори в САЩ също могат да доведат до период на политическа нестабилност в страната.

Царевицата, след рязкото покачване на цените, сега показва най-голяма нестабилност на зърнените пазари. По отношение на маслодайните семена рапицата реагира на отрицателното въздействие върху търсенето на биодизел, причинено от блокиращите мерки.

В международен план 1 442 550 тона американска царевица бяха продадени на Мексико, 134 000 тона на Южна Корея и 140 000 тона до неуточнена дестинация.

В месечния си доклад IGC понижи прогнозата си за световно производство на царевица до 1156 млн. тона.
Производството в САЩ се оценява на 373,9 млн. тона, а в ЕС 62,6 млн. тона, според IGC. Световното производство остава непроменена - 764 млн. тона.

В Аржентина фондовата борса в Буенос Айрес прогнозира местното производство на пшеница на едва 16,8 млн. тона.

На 10 декември се очакват нови мерки, които да компенсират икономическото въздействие на здравната криза. Цената на суровия петрол продължава да пада и достигна в края на седмицата 35,50 долара за барел в Ню Йорк.

Спад в цените на енергията

Цените на енергията, включително суровия петрол, спаднаха рязко вчера поради повишения страх от падане на търсенето след втората вълна от световната епидемия.

Царевицата в Чикаго сега се търгува под $ 4 на бушел в очакване на спадащо търсене от етаноловия сектор. Търговците пренебрегнаха изключителната продажба на 1,4 млн. тона американска царевица на Мексико.

Седмичните продажби на износ на пшеница и царевица бяха над очакванията на търговците, съответно 803 200 тона и 2 244 млн. тона. Експортните продажби на соя бяха в съответствие с очакванията на търговците.

Фондовете са продали 7 500 партиди царевица, 1500 партиди соя и 3500 партиди пшеница вчера.

По този начин дейността на фондовете остава основна за ценообразуването на американския пазар, което води до нестабилност на пазарите, дори при непроменени основи.

В Русия - рекордни добиви от пшеницата

Руските фермери приключват прибирането на реколтата. Към 29 октомври бяха събрани 99,5% от пшеницата - 87,5 млн. тона (тегло на бункера).
Средният добив надвишава 3 т / ха за втори път в историята. Ечемикът е събран 98,6%, - 22,1 млн. тона.

75% от площта с царевица е обрана - 10,6 млн. тона. Що се отнася до маслодайните семена, на полетата остават само 5% от слънчогледа и 20% от соята. Събрани са съответно 12,5 и 3,9 млн. тона.

В същото време есенният процес на сеитба продължава. От зимните култури са засети на 18,6 млн. хектара срещу 18,1 млн. хектара миналата година.