Почти във всяка рецепта с гъби се използват печурки. Разбираемо е. Продуктът се предлага целогодишно в магазините и няма риск от отравяне. Но кладницата е превзела сърцата на любителите на изисканата кухня. Предлагаме ви рецепта за кладница в пикантна марината, която ще можете да сервирате през цялата зима.

Продукти: 2 кг гъби кладница, 2 л. вода, 2 супени лъжици сол, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 1 ч. лъж. кориандър, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. млян карамфил, зехтин.

Приготвяне: Изплакнете гъбите и ги отделете една от друга. Ако са големи, нарежете ги на средно големи парчета. Нарежете чесъна на филийки, а дръжките копъра (без листата) на парчета – около 5 см.
Поставете гъбите в тенджера и ги залейте със студена вода, да ги покриете напълно. Оставете да заври, след това отцедете водата, а кладницата изплакнете със студена вода.

За маринатата кипнете вода, добавете сол и подправки. Изсипете гъбите в маринатата и варете 20 минути на умерен огън. Добавете чесън и копър и варете още 10 минути.

Подредете гъбите в чисти буркани, залейте ги с малко зехтин, ако желаете и затворете плътно с капаци. Съхранявайте в хладилника.
Можете да сервирате току що маринованите кладници, след като изстинат, поръсени със зелени подправки и лук. Предястието е много хрупкаво и пикантно. Опитайте!