Когато компанията се събира за купон, определено искате да сложите красиви и апетитни лакомства на масата. Най-лесният начин е да сервирате мини-сандвичи, хапки или... тарталети с различни пълнежи. Те могат да бъдат приготвени, за да отговарят на голямо разнообразие от вкусове.
С пиле и гъби
Самите тарталети могат да бъдат закупени от магазина, направени от крехко тесто или от тънък лаваш.
Продукти: 10 тарталета, 100 г варено пилешко филе, 100 г пържени гъби, 2 скилидки чесън, половин връзка магданоз, 2 суп. лъж. майонеза, сол, смлян черен пипер.
Подготовка: Нарежете филето и магданоза. Добавете гъби, майонеза, смачкайте чесъна, подправете със сол и черен пипер. Напълнете тарталетите с пълнежа.
С гъби и сирене
Можете да добавите щипка сода за хляб към плънката, за да я направите по-пухкава.
Продукти: 10 тарталета, 200 г пържени гъби, 1 яйце, 100 г твърдо сирене, 1 суп. лъж. сметана, сол, смлян черен пипер, 3 стръка билки.
Подготовка: Настържете сиренето на ситно ренде, добавете сметаната, яйце, сол, черен пипер и разбъркайте. Напълнете тарталетите с пържените гъби, наредете в тава и сложете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 15 минути. Гарнирайте с билки преди сервиране.
С домати, шунка и сирене
Тарталетките със сочен пълнеж се „накисват" бързо, затова ги пригответе непосредствено преди сервиране.
Продукти: 10 тарталета, 1 домат, 200 г шунка, 2 суп. лъж. майонеза, смлян черен пипер, сол.
Подготовка: Нарежете домати, шунка и сирене. Добавете сол, черен пипер и майонеза. Напълнете тарталетите.
С черен дроб на треска и яйце
Можете да използвате пъдпъдъчи яйца.
Продукти: 10 тарталета, 2 варени пилешки яйца, 200 г черен дроб на треска, 1 глава лук, 50 мл майонеза, 50 г твърдо сирене, магданоз за украса, сол, смлян черен пипер.
Подготовка: Нарежете яйцата и лука, намачкайте черния дроб с вилица. Добавете майонеза, сол, черен пипер и разбъркайте. Напълнете тарталетите със сместа. Отгоре поръсете със ситно настърган кашкавал и печете в предварително загрята фурна за 15 минути. Украсете със зелени листа.
С рачешки рулца
За да нарежете месото от раци, охладете го във фризера за няколко минути.
Продукти: 10 тарталета, 2 суп. лъж. майонеза, 150 г рачешки рулца, 1 топено сирене, 2 скилидки чесън, 6 зелени маслини, 3 стръка магданоз, смлян пипер, сол.
Подготовка: Нарежете месото от раци, настържете сиренето, а чесъна прекарайте през преса. Смесете всичко, добавете сол, черен пипер и майонеза. Напълнете тарталетите и гарнирайте с маслини и билки.
Със сьомга и прясна краставица
В зависимост от размера на тарталетите, ще ви трябват повече или по-малко продукти.
Продукти: 10 тарталета, 1 прясна краставица, 100 г леко осолена сьомга, 100 г царевица от консерва, 2 суп. лъ. майонеза, сол, смлян черен пипер, маслини и билки за декорация.
Подготовка: Нарежете краставицата и рибата, изплакнете царевицата. Смесете всичко, добавете майонеза, сол и черен пипер. Напълнете тарталетите със сместа и украсете с маслини и билки.
Със сирене и скариди
Можете да сварите скаридите или да ги запържите в масло.
Продукти: 10 тарталета, 10 обелени скариди, 0,5 литра вода, 1 дафинов лист, 3 зърна черен пипер, сол, 100 г извара, 2 скилидки чесън, резен лимон, половин краставица, билки за украса.
Подготовка: Кипнете вода със сол и подправки, дръпнете от котлона, добавете скаридите и лимонов сок. След 10 минути извадете скаридите върху салфетка, за да премахнете излишната вода. Смесете сиренето със смачкания чесън и напълнете тарталетите. Украсете със скариди, резен краставица и билки.
С извара и босилек
Изварата се получава много ароматна и вкусна.
Продукти: 6 тарталета, 100 г извара, 3 клонки босилек, сол, черен пипер, 1 суп. лъж. майонеза.
Подготовка: Пасирайте изварата с босилек с потопяем пасатор, добавете майонеза, сол и черен пипер. Напълнете тарталетите.
С риба тон от консерва
Листата зелена салата играят ролята на декорация, така че са по желание.
Продукти: 10 тарталета, 1 консерва риба тон от консерва, 1 глава лук, 50 г варен ориз, 1 кисела краставица, 2 с.л. майонеза, сол, смлян пипер, стрък магданоз, 2 листа маруля.
Подготовка: Намачкайте рибата тон с вилица, добавете ориза, нарязания лук и краставицата. Подправете със сол, черен пипер и смесете с майонеза. Сложете парченца зелена салата в тарталетите и отгоре с лъжица сложете от пълнежа. Гарнирайте с билки.
С авокадо и яйце
Зрялото авокадо леко се поддава при натискане и след секунда възвръща формата си.
Продукти: 10 тарталета, 1 зряло авокадо, 1 варено яйце, 1 ч. лъж. зехтин, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, резен лимон, билки за декорация.
Подготовка: Обелете и намачкайте авокадото с вилица. Добавете зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок, нарязано яйце и чесън. Поставете пълнежа в тарталетите и украсете с билки.
С пилешки пастет
Можете да разпределите красиво пастета в тарталетите с помощта на сладкарски шприц.
Продукти: 10 тарталета, 100 г пилешки пастет, 20 г масло, сол, черен пипер на вкус.
Подготовка: Разбийте пастета с масло, сол и черен пипер в блендер. Напълнете тарталетите.
С червен хайвер
Класическа комбинация от хайвер и масло.
Продукти: 10 тарталета, 80 г червен хайвер, 50 г масло, 100 г извара, сол, черен пипер, билки за декорация.
Подготовка: Разбийте маслото, изварата и черния пипер в блендер. Напълнете тарталетите, а отгоре добавете червен хайвер и зелени листа.
Със сьомга и авокадо
Можете да използвате лайм, вместо лимон.
Продукти: 6 тарталета, 80 г леко осолена сьомга, 1 авокадо, една четвърт лимон, люспи червен пипер, сол.
Подготовка: Нарежете сьомгата и лимона. Обелете авокадото, намачкайте го с вилица, поръсете с лимонов сок, сол и черен пипер. Напълнете тарталетите с паста от авокадо, добавете сьомга и резен лимон.
С телешка кайма и твърдо сирене
Запържете каймата за не повече от 15-20 минути.
Продукти: 10 тарталета, 200 г смляно телешко месо, 1 глава лук, 30 г масло, 80 г твърдо сирене, сол и черен пипер на вкус.
Подготовка: Запържете каймата с нарязания лук до омекване. Подправете със сол и черен пипер и сложете пълнежа в тарталетите. Поръсете отгоре със ситно настъргано сирене и сложете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 10 минути.
Със сладко от ябълки и целувки
Продукти: 10 тарталетки, 3 суп. лъж. ябълково сладко, 1 белтък, 50 г гранулирана захар.
Подготовка: Разбийте белтъците и захарта на твърд сняг. Поставете сладкото в тарталетите, след което покрийте с разбитите белтъци със сладкарски шприц. Поставете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 10 минути.
С ягоди и бита сметана
Продукти: 10 тарталета, 100 мл сметана, 3 суп. лъж. захар, ванилия на върха на ножа, 100 г ягоди, стрък мента.
Подготовка: Разбийте сметаната със захар и ванилия и напълнете тарталетите. Добавете нарязани ягоди и мента.
С череши и шоколад
Изсушете черешите върху хартиена кърпа.
Продукти: 10 тарталета, 150 г череши без костилки, 100 г черен шоколад, 2 суп. лъж. сметана.
Подготовка: Начупете шоколада на парчета и разтопете в горещата сметана. Охладете леко, поставете в тарталети и отгоре украсете с череши. Сложете десерта в хладилника за половин час.
Коментари