Тази година реколтата на португалско грозде е по-голяма въпреки закъснението в началото на сезона, казва Антонио Гарсия, мениджър за Португалия на португалския износител на грозде Vale da Rosa.

„Тази година гроздовият сезон се развива положително. Регистрирахме 12% увеличение на производствения обем в сравнение с кампанията от 2024 г., както и по-стабилно качество на плодовете, което допринесе за по-постоянно и готово за пазара предлагане. Климатичните условия през 2025 г. доведоха до забавяне от около десет дни в началото на производствения цикъл. В резултат на това през август се наблюдаваше значителна концентрация на реколтата и наличността на обема, което създаде логистичен и оперативен натиск по цялата верига на доставки," казва Гарсия.

Като цяло търсенето на грозде се е увеличило, което се е отразило и на експортните пазари за Vale Da Rosa, обяснява Гарсия. „Търсенето продължава да расте стабилно през цялата година, подкрепено от предпочитанията на потребителите към сортове без семки и трапезни грозде с по-високо качество. Пазарът остава динамичен, макар и все по-конкурентен, тъй като все повече компании инвестират в тази категория", казва още Антонио Гарсия.

През този сезон компанията е регистрирала и много положителни отзиви от потребителите за новия формат Pick&Go, дебютирал успешно в магазините Tesco във Великобритания и Ирландия, засилвайки търсенето на удобни, готови за консумация варианти на грозде.

Според Гарсия сортовете без семки стават все по-популярни с годините. „Последните тенденции показват ясна промяна към сортове без семки от висок клас, подобрено обработване след прибиране на реколтата и по-устойчиви решения за опаковане. Наблюдава се и силен растеж в форматите за консумация на път и удобство, като пускането на Pick&Go е ясен пример за това как търговците на дребно отговарят на очакванията на потребителите за преносимост, свежест и лесна употреба," обяснява мениджърът за Португалия на португалския износител на грозде Vale da Rosa.

Секторът по думите му продължава да отбелязва растеж, което увеличава натиска върху диференциацията и контрола на разходите. Ключовите предизвикателства включват нарастваща конкуренция, променливост на производството, свързана с климата, и необходимостта от постоянна качество. „Тези предизвикателства се преодоляват чрез подобрено агрономично планиране, инвестиции в по-устойчиви сортове, оптимизиране на периодите за събиране на реколтата и укрепване на техническите и търговските партньорства", казва Гарсия.