Св. Никола е сред 12-те светци, почитани от всички християни (православие, католицизъм, англиканство и нехалкедонски църкви). С него са свързани празниците Летен Никулден, Никулден (още Зимен Никулден), Коледа (като първообраз на Дядо Коледа) и Нова година (като първообраз на Дядо Мраз). Отбелязването на Никулден по света е свързано с различни традиции, а самият св. Никола има разнолик образ. В България е популярен имен ден. У нас празнуват близо 200 000 души. Николай е четвъртото по разпространение мъжко име в България.
Много хора не ядат риба, защото просто не знаят как да я приготвят. И при печенето, и при пърженето има редица тънкости, които трябва да се спазват, за да запазите вкуса и полезните елементи.
В сметана
Елегантно и ароматно ястие за всеки ден.
Продукти: 400 г риба, 4 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж.пармезан, 1 домат, копър, зелен лук, чесън и подправки.
Подготовка: Нарежете на ситно беления домат, зеления лук, копъра и чесъна. Смесете ги със сметаната и настърган пармезан. Натрийте рибните филета с подправки, сложете ги в тавичка и залейте със соса. Печете 20 минути на 180 градуса.
С домати и маслини
Експериментирайте с подправките и вкусът ще се промени драстично.
Продукти: 1 кг риба, 500 г домати, 1 консерва маслини, 3 скилидки чесън, 50 г брашно, подправки, зехтин.
Подготовка: Обелете доматите и ги нарежете на кубчета, накълцайте чесъна, а маслините нарежете на филийки. Потопете парчетата рибно филе в подправеното брашно, леко запържете и прехвърлете в чиния. В същото олио задушете чесъна с домати и маслини за около 10 минути. Подправете, върнете рибата обратно и оставете да къкри в соса още 7 минути.
В мандаринов сос
За разкошно празнично ястие вземете червена риба!
Продукти: 1 кг червена риба, 100 мл водка, 6 мандарини, 5 суп. лъж. мед, подправки.
Подготовка: Изцедете 4 мандарини и ги смесете с водката, меда и подправките, след което изпарете соса наполовина. Добавете 2 мандарини, нарязани на кръгчета, и оставете да къкри още 5 минути. Поставете рибата върху хартия, намажете с мандаринов сос, сложете кръгчетата отгоре и печете 20 минути на 180 градуса.
Със зеленчуци
Печете в хартиен плик или фолио.
Продукти: 500 г риба, 2 тиквички, 3 цветни чушки, 2 домата, кориандър и магданоз, чесън, 1 лют пипер, подправки, зехтин.
Подготовка: Настържете доматите и ги смесете с нарязани зелени подправки, чесън, лют пипер, 2 суп. лъж. масло и подправки. Поставете рибните филета в маринатата и оставете за половин час. Нарежете зеленчуците на големи кубчета. Поставете рибата и марината върху зеленчуците, затворете в плик и печете 25 минути на 180 градуса.
С цитрусово масло
Друга много лесна, но интересна рецепта за печене на риба.
Продукти: 1 цяла риба около 2 кг, 200 г масло, по 2 портокала, лимон и лайм, зехтин, подправки.
Подготовка: Маслото се загрява леко и се смесва с 3 ч. ч. цитрусов сок. Добавете кората и подправки на вкус. Завийте маслото в найлоново фолио и поставете във фризера за 20 минути. Почистете рибата, напълнете я с останалия цитрусов сок и подправете отвътре и отвън.
Сложете я върху хартия за печене, до нея наредете резени цитрусови плодове, поръсете със зехтин и печете 25 минути на 200 градуса. Преди сервиране отгоре поставете филийките масло от фризера.
Кюфтета
Дребната осолена риба е най-подходяща.
Продукти: 500 г дребна риба, 3 яйца, 3 суп. лъж. брашно, връзка зелен лук, подправки.
Подготовка: Почистете рибата, нарежете я много ситно и сложете в купа. Добавете нарязания зелен лук и разбитите яйца, подправете каймата и добавете брашното. С помощта на лъжица поставяйте от каймата в предварително загрято олио.
Запеканка със скариди
Ястието е лесно за приготвяне и много вкусно.
Продукти: 400 г риба, 10 големи скариди, 4 яйца, 125 г сметана, 150 г доматен сос, 1 суп. лъж. галета, подправки.
Подготовка: Разбийте яйцата със заквасената сметана, доматения сос и подправките. Нарежете рибата и я сварете в подсолена вода за 2-3 минути. Сложете я, заедно с обелените скариди, в соса, разбъркайте и прехвърлете във форма. Поръсена с галета и печете 40 минути на 180 градуса.
Салата с маринован лук
Апетитна и вкусна салата, която дори начинаеща домакиня може да приготви.
Продукти: 500 г риба, 2 яйца, 1 глава лук, подправки, 2 суп. лъж. оцет, 50 мл сметана, 50 мл майонеза.
Подготовка: Сварете рибата, почистете костите и я нарежете на парчета. Яйцата се сваряват отделно и се нарязват на големи кубчета или филийки. Мариновайте лучените кръгчета във вряща вода с оцет и подправки, охладете и прехвърлете в гевгир. Разбъркайте съставките и полейте със сметаната и подправената майонеза.
Хрупкава риба на фурна
Изобщо няма масло, така че рецептата е диетична.
Продукти: 800 г риба, 100 г галета, 1 белтък, сол, билки, черен пипер.
Подготовка: Смесете подправките с галетата и отделно разбийте белтъка на пяна. Нарежете рибата на парчета, потопете я в белтъка, оваляйте в галетата и печете върху хартия 20-30 минути на 180 градуса.
В солена коричка
Ястието само изглежда сложно, но всъщност е елементарно!
Продукти: 1 кг риба, мащерка, чесън, 2 кг едра сол, 1 кг фина сол, 2 яйца.
Подготовка: Смесете двата вида сол с белтъците и вода, за да се получи пастообразна смес, която можете да оформяте. Почистете рибата и я напълнете с мащерка, чесън и подправки. Покрийте тавата за печене с фолио, насипете 1,5 см слой сол и отгоре наредете нарязаната риба. Покрийте с останалата сол и оформете внимателно, за да няма пукнатини. Печете около 40 минути на 200 градуса.
Маринована, в доматен сос
Много лесна рецепта, която дори начинаещите могат да повторят.
Продукти: 1 кг риба, 2 суп. лъж. сол, 1 кг лук, 0,5 чаши захар, 1 ч.ч. доматен сос, 0,5 ч.ч. 9% оцет, 0,5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. растително масло.
Подготовка: Почистете и измийте рибата, нарежете я на малки парченца. Нарежете лука на полумесеци и ги разпределете равномерно в тенджера с тежко дъно. След това поставете слой риба и отново слой лук. Смесете всички съставки за маринатата и ги сипете в тенджерата. Оставете рибата да къкри на слаб огън 3-3,5 часа. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер, ако желаете, и оставете за още 40 минути.
Карамелизирана риба
Много интересна азиатска рецепта за риба.
Продукти: 350 г риба, 1 суп. лъж. нишесте, 2-3 см джинджифил, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. нарязан зелен лук, 2 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. вода, 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. сусамово масло, бял пипер.
Подготовка: Нарежете рибата на средни парчета и намажете с нишестето. Смесете соев сос, вода, захар, сусамово масло и бял пипер. Пържете джинджифиловите ленти на силен огън. Извадете от тигана и в същото олио запържете рибата до златистокафяво. Сипете соса и намалете котлона, когато заври. Продължете да готвите, докато рибата се карамелизира, в края поръсете с джинджифил и зелен лук.
В арабска питка
Още едно вкусно рибно ястие за начинаещи готвачи.
Продукти: 700 г риба, 3 листа лаваш, 150 г сметана, 100 г майонеза, 1 глава лук, 1 домат, 70 г растително масло, подправки.
Подготовка: Нарежете лука и домата на пръстени, смесете сметаната с майонезата и подправките и разрежете лаваша наполовина. Нарежете рибното филе на порции и оваляйте в подправки. Поставете лука, рибата със соса и доматите върху арабските питки, завийте пликовете и ги поставете с „шевове" надолу в тава, намажете с маслото и останалия сос и печете половин час на 180 градуса.
Рибни гнезда
Красиво, деликатно, вкусно.
Продукти: 350 г риба, 5 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 100 г заквасена сметана, 50 мл сметана, 50 г твърдо сирене, подправки, лимон, масло.
Подготовка: Сварете картофите до полуготовност и по същия начин, до полуготовност сварете рибата, поръсете с подправки и лимонов сок. В маслото запържете нарязания лук с настъргания морков.
От фолиото оформете гнездо, поставете половината настъргани картофи, намажете със заквасена сметана, полейте с другата сметана и разпределете рибата. Прибавете моркови, намажете отново със сос, след това - останалите картофи и сос, отгоре настържете кашкавал. Печете 20 минути на 180 градуса.
В чесново-сметанов сос
Чесън, масло и лимонов сок с билки са перфектната комбинация за риба.
Продукти: 350 г риба, подправки, 2 суп. лъж. нишесте, 2 суп.лъж. растително масло, 2 резена лимон, 4 суп. лъж. масло, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. нарязан магданоз.
Подготовка: Нарежете рибата на порции и я оваляйте в подправки и нишесте. Смесете топено масло със смачкан чесън, лимонов сок и билки. Запържете рибата в това масло и поставете върху домакинска хартия, за да премахнете излишната мазнина.
Коментари