Най-добрите рецепти за вкусни зимни консерви

Този зеленчук може да се съхранява в избата или килера до пролетта, ако са осигурени подходящи условия. Може да се консумира варен, поръсен със сол или добавен към салати, супи и топли ястия. Друг вариант е консервирането.

Консервирането може да се използва за приготвяне на мариновано цвекло, зеленчуци в собствен сок, зеленчукови супи, различни салати и дори сладко. А когато потрябва, просто отворете буркана и извадете съдържанието му. Лесно и удобно.

В собствен сок за зимата

Ще ви трябват: 1 кг цвекло, 1 пълна супена лъжица захар, 2 пълни чаени лъжички сол, 1 ч. лъж. лимонена киселина, зърна бахар и карамфил на вкус.

Приготвяне: Добре измитото цвекло сварете, без да го белите, докато омекне. Охладете го в студена вода. Обелете и нарежете на едри парчета. С тях напълнете буркани, като ги пълните до гърлото и добавите на дъното зърна карамфил и бахар.

Прецедете отварата от цвеклото през няколко слоя тензух. Сипете обратно в тенджерата и изчакайте да заври, добавете сол, захар и лимонена киселина. Разбъркайте добре, свалете от котлона и залейте цвеклото в бурканите с маринатата. Затворете ги и обърнете с дъното нагоре, завийте с кърпа и оставете да се охладят напълно. След това преместете бурканите на хладно място за съхранение.

Мариновано цвекло за зимата

Продукти: 10 глави цвекло, 1/2 ч. ч. захар, 2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. ч. ябълков оцет, 1 ч. ч. вода.

Приготвяне: Измийте добре цвеклото, залейте го с вода в дълбока тенджера, добавете 1 чаена лъжичка сол и оставете да заври на среден огън. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри един час, докато омекне.

Отцедете цвеклото, оставете леко да се охлади, обелете и го нарежете. Сложете го в тенджера, добавете останалата сол, захар, оцет и чаша вода. Оставете да заври на среден огън и да къкри 5 минути. Наредете свареното цвекло в буркани, сипете маринатата и затворете. Съхранявайте на хладно и тъмно място или в хладилник.

Мариновано с ферментация

Ще са ви нужни: 1 кг цвекло, 1 литър вода и сол на вкус.

Приготвяне: Измийте добре цвеклото, обелете, нарежете на филийки и го сложете плътно в буркан. Пригответе саламура, като смесите сол с вода. Залейте зеленчука с нея, поставете отгоре тежест и покрийте буркана с кърпа. Оставете цвеклото да ферментира две седмици, като от време на време отстранявате образуващата се пяна.

Хайвер със зеленчуци

Съставки: 3 кг цвекло, 2 кг моркови, 2 кг чушки, 2 глави чесън, по връзка копър и магданоз, 1 ч. ч. растително масло, 10 зърна черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте, обелете и нарежете зеленчуците с помощта на кухненски робот или месомелачка. Сложете зеленчуковата смес в тенджера, добавете нарязаните зелени подправки, черен пипер и сол, сипете олиото и оставете да заври. Варете хайвера около 1,5 часа. Готовият продукт се слага в буркани и веднага се затваря.

Хайвер с патладжан

Ще ви трябват: 0,5 кг цвекло, 0,5 кг патладжани, 1 суп. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/2 ч. ч. растително масло и 3-4 дафинови листа.

Приготвяне: Измийте и обелете цвеклото и отстранете дръжките на патладжаните. Настържете цвеклото на едро ренде, а патладжаните нарежете на кубчета. Сложете всичко в тенджера, добавете сол, черен пипер и дафинов лист, разбъркайте и оставете да престои един час. След това налейте олио в зеленчуковата смес и поставете тенджерата на среден огън. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри 40-50 минути, като разбърквате от време на време. Разсипете горещия хайвер в буркани, стерилизирайте и затворете.

Дресинг за борш

Продукти: 2 кг цвекло, 1 кг моркови, 1 кг домати, 1 кг лук, 0,5 кг чушки, 5 скилидки чесън, 1 ч. ч. олио, 1 ч. ч. оцет, 100 г сол и 200 г захар.

Приготвяне: Измийте и обелете зеленчуците. Настържете цвеклото и морковите на едро (или ги накълцайте). Нарежете лука, доматите и чушката на кубчета. Сложете всички зеленчуци в дълбока тенджера, разбъркайте и добавете наситнения чесън.

В друга купа смесете олиото, оцета, солта и захарта, като разбърквате добре. Полейте зеленчуците с маринатата, разбъркайте добре и оставете да престои 1 час. След това поставете тенджерата на среден огън, изчакайте да заври и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, за 30 минути. Разпределете горещия дресинг за борш в буркани и затворете.

Корейски зеленчуци

Ще са ви нужни: 0,5 кг цвекло, 3 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/2 ч. лъж. смлян червен пипер, 1 ч.л. смлян кориандър, 2-3 суп. лъж. оцет, 100 мл растително масло.

Приготвяне: Измийте цвеклото, обелете го и настържете с помощта на ренде. Добавете оцет, сол и захар, разбъркайте и оставете да престои. След това отцедете сока, добавете подправките и пресования чесън и разбъркайте добре. Загрейте растителното масло в тиган и го добавете към цвеклото, разбъркайте отново и поставете в буркани. Цвеклото по корейски може да се съхранява в хладилник, покрито.

Печено в растително масло

Съставки: 1 кг цвекло, 2 ч. лъж. захар, сол и смлян черен пипер на вкус, 1/2 чаша балсамов оцет, растително масло.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре цвеклото. Натрийте го с олио, поръсете със сол, увийте във фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C за 1-2 часа. Цвеклото трябва да е готово, което можете да проверите, като го набодете с вилица. Докато цвеклото се охлажда, пригответе маринатата.

Смесете балсамовия оцет и захарта и оставете да къкри на среден огън, докато сместа се сгъсти. Обелете цвеклото и го нарежете на малки парченца. Залейте го с маринатата, добавете сол и черен пипер на вкус, разбъркайте и оставете да престои. Предястието е готово за консумация. Като алтернатива, можете да поставите цвеклото в стерилизирани буркани заедно с маринатата, да затворите и да съхранявате в хладилник.

Сладко от цвекло

Ще ви трябват: 1-1,5 кг цвекло, 1,5-2 кг захар и 1 лимон.

Приготвяне: Измийте цвеклото и го сварете (или изпечете във фурна) до полуготовност. След това го обелете и пасирайте с блендер или месомелачка. Добавете захар, в зависимост от вашия вкус и сладостта на самото цвекло. Добавете и настъргания лимон с кората. Разбъркайте и сложете на слаб огън. Варете, като разбърквате от време на време, за около 1 час. Разпределете горещото сладко в буркани и затворете.