5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите

Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница.
За съжаление са малко хората, които знаят как да приготвят тестените изделия.

„Сварете спагетите, настържете сирене отгоре и полейте с кетчуп - това е цялото ястие!“ Трябва да знаете, че това няма нищо общо с италианската кухня!

Италианците винаги правят своята паста със сос – млечен или доматен, добавят месо, сирене (пармезан най-често) и ситно нарязани зелени подправки. Не е сложно и е напълно по силите на всяка домакиня.

Eто 5-ти най-популярни рецепти:

1. Карбонара 

Продукти: 200 г бекон, 2 скилидки чесън, 200 мл сметана, ? супена лъжица доматена паста, 200 г спагети, 0,5 л вода, 100 г пармезан, 2 клончета босилек, сол, черен пипер на вкус

Приготвяне: Нарежете бекона на малки кубчета и запържете в дълбок тиган. Добавете накълцания чесън и пържете още 3 минути. Сипете сметаната и подправете със сол и черен пипер. Добавете доматеното пюре. Изчакайте, докато сместа заври, намалете котлона. Гответе, докато сосът се сгъсти.

Сварете спагетите до полуготовност. Сипете ги в тигана. Добавете босилек. Задушавайте в сметановия сос до пълното им омекване.

Преди сервиране поръсете с пармезан.

2. Болонезе 

Продукти: 300 г спагети, 300 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 200 г топено сирене, 3 супени лъжици доматена паста, ? връзка пресни зелени подправки, растително масло (зехтин) на вкус, сол, черен пипер на вкус

Приготвяне: Сварете спагетите.

Запържете нарязания лук. Добавете кайма и, като разбърквате от време на време, изчакайте да стане на трохи. Прибавете настърганото сирене и изчакайте да се разтопи.

Ред е на смачкания с преса чесън и доматеното пюре. Задушавайте под капака. Добавете няколко супени лъжици вода и подправете със сол и черен пипер. Добавете към соса нарязаните зелени подправки.

Сервирайте спагетите с месния сос.

3. С пилешки гърди 

Продукти: пилешки гърди, 400 г спагети, 200 мл сметана, 1 глава лук, 20 г масло, сол и провансалски билки на вкус

Приготвяне: Сварете гърдите в подсолена вода. Охладете и нарежете на кубчета.

Запържете нарязания лук в масло. Добавете месото и пържете около 3 минути. Сипете сметаната в тигана и оставете да къкри под капак още 4-5 минути.

Сварете пастата. Изсипете в тигана при пилешкото месо и подправете със сол и провансалски билки. Разбъркайте и сервирайте.

4. Аматрикана 

Продукти: 400 г спагети, 1 кг домати, 300 г пушени гърди, 1 глава лук, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Нарежете гърдите на малки кубчета. Попарете доматите, обелете ги и ги нарежете на кубчета.

Запържете гърдите в зехтин за около 4 минути и към тях добавете нарязания лук. Изчакайте още 2 минути. Добавете доматите, солта и черния пипер и оставете да къкри 5 минути.

Сварете спагетите и ги сипете в тигана при соса. Разбъркайте и оставете на горещия котлон още 4-5 минути.

5. Със скариди 

Продукти: 250 г спагети, 200 г скариди, 150 мл сметана, 20 г слънчогледово олио, ? глава лук, 2 скилидки чесън, ? връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Накълцайте скилидките чесън и лука много на ситно. Запържете ги в масло за няколко минути. Добавете скаридите в тигана и задушавайте още 3-5 минути. Подправете със сол и черен пипер.
Сипете сметаната и оставете сместа да заври. Добавете нарязания магданоз.

Сварете спагетите и ги залейте с чесновия сос.

Добър апетит!