Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично. Получава се невероятно леко, ронливо печиво с необичаен цвят.

Първо пригответе продуктите, от които се нуждаете: 50 г кедрови ядки, 200 г спанак, 2 скилидки чесън, 20 мл + 2 супени лъжици зехтин, 500 г карфиол, 6 яйца, 20 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 100 г пшенично брашно, 200 г царевично брашно, бакпулвер, 200 г сирене.

Приготвяне: Леко, на сух тиган, запържете кедровите ядки. Така те ще разгърнат още повече аромата и вкуса си.

Измийте и подсушете листата на спанака. Изрежете жилавите дръжки. Поставете листата спанак, запечените кедрови ядки, обелените скилидки чесън, щипка сол и 2 супени лъжици зехтин в чашата на блендера. Разбийте в продължение на няколко минути, докато се получи повече или по-малко хомогенна маса.

Вземете малка глава карфиол и я разкъсайте на съцветия. Залейте ги със спаначената смес. Разбъркайте много старателно, така че цветното зеле да се оваля отвсякъде. Оставете настрана да се кисне карфиола.
Натрошете сиренето на ситно.

Разбийте яйцата със сол и смлян черен пипер. Не забравяйте, че трябва да внимавате със солта, тъй като ще добавяте доста соленото сирене. Добавете прясното мляко и 20 мл зехтин. Разбъркайте отново леко.

Смесете и двете брашна, царевичното и пшеничното с бакпулвера. След като ги пресеете ги добавете към разбитите яйца. Разбъркайте.
Добавете останалите кедрови ядки и сиренето към полученото тесто.
Намажете леко тавата за печене с масло и сипете около половината от тестото. Наредете отгоре пропитите със спаначен сос розички карфиол. Покрийте с останалото тесто. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 40 минути.

Охладете леко и сервирайте. Този пай е вкусен и когато е студен.