Как да се подготви материалът за вино от Мерло и Димят?

13 октомври 2020
В лозята
48780
1 2
 

Интересува се Неда Иванова от с.Житница, Добричко

При положение, че ще се приготвя червено вино, гроздето се преработва смесено. След смачкването се взема средна проба мъст, на която се определя захарното съдържание.
При нужда се подобрява до 21-22%, чрез внасяне на захар. Но помнете, че

1 кг захар, внесен в 100 кг смляно грозде повишава захарността с 1% 

Захарта се внася предварително разтворена в малко мъст, след което се залива гроздовата каша. Прави се едно претакане за размесване с цялото количество.
Ферментацията може да протече с плаваща или с потопена шапка, като второто е за предпочитане. При това положение се отделят 2-3 кофи мъст. Върху гроздовата каша се поставя лъжливо дъно или се нареждат дъски, които се закрепват стабилно. Дъното също се закрепва.
След това отделената мъст се връща в съда за покриване на лъжливото дъно /дъските/.

С тази операция може да се внесе и серният двуокис, като отмереното количество серниста киселина или калиев метабисулфит предварително се разтварят в кофа с мъст.

Дозата серен двуокис е 5-6 г за 100 кг гроздова каша. Размесването с цялото количество се постига чрез претакане.

За безпроблемно провеждане на претакането, преди смилане на гроздето се прави дренаж, като пред канелата се поставя снопче от лозови пръчки или перфорирана пластмасова кутия с големина на отворите около 0,5 см.

При нужда може да се наложи загряване на част от мъстта за възбуждане на ферментацията.

Още от В лозята
0

Зреят и най-късните винени сортове, но всички стопани вече с тревога очакват първите слани. Берете най-късните чепки само в топлите часове на деня, за да осигурите и по-висока температура на

0

Редно е това да стане и винаги има смисъл от операцията, която е нещо като хигиена и растителна защита едновременно. Дори и да не са заболели, добре е лозите да се напръскат с 1,5% бордолезов разтвор

0

Време е за засаждане на нови лозички През първата половина на октомври почти приключи прибирането на винените сортове грозде и сега домашните майстори отглеждат винцето си като малко дете и се грижат

0

Съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Настъпи кампанията за направа на домашно вино. Хиляди лозари обират гроздето, показват си добрата реколта и си пожелават успех и хубаво вино

0

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

Последни новини
0

Директни плащания не са фактор за конкурентоспособно зеленчукопроизводството, показва развитието на земеделието на Балканите На всеки 7 години, при всяка промяна на ОСП

0

Дресьорът Димитър Дочев с полезни съвети за стопаните на всякакви породи Ловният сезон е в своя пик, но ловът става удоволствие с добре обучено куче. Това казва Димитър Дочев от гр. Сеново, обл

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 13,4 млн. лева по de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г

0

New Holland обяви, че е подписала споразумение за партньорство с Maschio Gaspardo. Италианският производител на машини ще произведе две гами дискови брани и плугове

0

Почти във всяка рецепта с гъби се използват печурки. Разбираемо е. Продуктът се предлага целогодишно в магазините и няма риск от отравяне. Но кладницата е превзела сърцата на любителите на изисканата

Коментари
1 от Никола на 14 октомври 2020
Не е вярна сметката за добавената захар , 1 кг в 100 кг смляно грозде ще повиши с 2% . Така е защото в 100 кг има приблизително 50/50 шира и шлюпки, които впоследствие отпадат , а на вино става останалото количество шира.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички легла за лечение на COVID болни в столичната болница "Света Анна" са заети. Задълбочава се и проблемът с липсата на медицински персонал. Броят на заразените медици расте - само за събота и неделя са установени 6 положителни случая на лекари в центъра за спешна помощ в София. Това ще усложни работата на медиците

Молдова няма да допуска български граждани заради ръста на случаите у нас. От 26 октомври в страната е в сила нов ограничителен списък на държавите, класифицирани като „червена зона“, сред които и България. В Молдова ще бъдат допускани само българи, които: имат виза или разрешение за пребиваване в страната; имат семейство или са на посещение с

Най-големият акционер в “Левски” и легенда на клуба Наско Сираков обяви, че е постигнал договорка с човека, който ще замени Георги Тодоров на треньорския пост. Трампата се очаква да е същата както в края на юли 2018 г. Тогава временният наставник Тодоров бе заменен от сърбина със словенски паспорт Славиша Стоянович