Цените на пшеницата на Euronext вече се повишиха, поради забавянето на сеитбата в Украйна и сушата в южната част на Русия.

Краят на търговския ден вчера бе белязан от публикуването на тримесечния отчет за акциите на USDA. Спадът в запасите от пшеница в САЩ засили възходящото движение, като позволи

цените на пшеницата на Euronext да се върнат на най-високото си ниво от август 2018 г.

затваряйки при +5,50 € / т за декемврийския договор. Ръст се наблюдава и в следващите договори, макар и в по-малки пропорции, на фона на доклади за нови изисквания за износ.

Повишаването на цените на пшеницата дръпна и тези на царевицата, въпреки че те растат по-бавно. Въпреки връщането към нивата от миналата седмица за договора от ноември 2020 г.,разликата между цените на царевица и пшеница на Euronext отново се увеличава.

Що се отнася до напредъка на събирането на реколтата във Франция, трябва да се наблюдава въздействието на силния вятър, прогнозирано за този уикенд.

Ръст се наблюдава и на пазара на рапицата, където цените се отклоняват от нивото на подкрепа от 380 евро / т съгласно договора на Euronext за ноември 2020 г. Пазарът на рапица се възползва от покачващите се цени на соята.

Въпреки това операторите все още наблюдават отблизо цените на растителното масло, като палмовото масло нараства умерено. В момента пазарът на суров петрол се опитва да се издигне над 40 долара за барел в Ню Йорк.

Рязък спад на запасите от царевица в САЩ

Американският пазар отбеляза големи печалби при всички агропродукти вчера, подсилени от големи покупки на фондовете, след освобождаването на тримесечните запаси и прогнозите за производството на пшеница за 2020 г.

На първо място, ръстът в Чикаго е причинен от ревизията надолу на тримесечните запаси от царевица, което се отразява на салдото през 2019/2020.

Крайните запаси от царевица спаднаха рязко до 50,7 млн. тона от 57,2 млн. тона, оценени по-рано от USDA в публикацията от 11 септември.

Търсенето на фуражи за животни, вече подкрепено от силно търсене на износ, затегна баланса на САЩ. След силно увеличение на цените на търговската сесия, подобно на търговията на 30 юни, цените на царевицата съгласно договора от декември 2020 г. в Чикаго се върнаха на най-високите си нива от март тази година.

Подобна ситуация се наблюдава и на пазара на соя, чиито запаси към 1 септември намаляват до 14,2 милиона тона. Това е с 9% по-малко от предишната оценка на USDA.

Търсенето в Китай е голямо през последните месеци. Спадът на запасите стеснява баланса през 2020/21 г. Цените за договора от ноември 2020 г. отново надминаха 10,3 долара за бушел, близо до най-високото си ниво от 18 септември.

Движение нагоре се наблюдава и при пшеницата. Перспективите за реколтата, които бяха в съответствие с очакванията, отидоха на заден план на фона на намаляващите тримесечни запаси. Така обемът им е намалял с -8%, в сравнение със същия период на миналата година. Цените в Чикаго рязко се повишиха, като в края на деня договорът от декември 2020 г. достигна най-високото си ниво от февруари.

В Черноморския регион намаляват площите с рапица

Дъждовете, връщащи се в Украйна, се засилват. Вчера отново падна значително количество валежи. Тази тенденция трябва да продължи и през следващите дни.

Докато нивото на повърхностна влажност на почвата ще подтикне производителите да ускорят засаждането, значителното намаляване на площите с рапица изглежда неизбежно. Обикновено фермерите засаждат много малки площи с рапица след 1 октомври.

В този случай е малко вероятно реколтираната площ през 2021 г. да надхвърли засетите 620 000 ха до момента. Производството може да е под 1,5 Mt спрямо 2,5 Mt тази година и 3,5 Mt през 2019 г.