Вкусни ястия за добро храносмилане

30 септември 2020
Кулинария
43776
1 2 3 4 5
 


Забързаният ритъм на живот на повечето съвременни хора често води до проблеми с храносмилането. Нередовното хранене, храненето "на крак“ и прекаляването с „сухоежбините“ водят до проблеми със стомаха. Днес ще ви предложим рецептите на няколко ястия, които ще ви помогнат в тези случаи.

Задушена тиква със зеленчуци 
Заради високото съдържание на витамини, тиквата оказва благотворно влияние при усвояването на храната. Тя има положителен ефект за нормализиране на метаболизма. Този продукт е в състояние да предотврати натрупването на излишни мазнини и да изведе токсините от организма.

Продукти: 200 г тиква, 200 г тиквички, 1 морков, 150 г домати, 1 чушка, 100 г броколи, 100 г зелен фасул, магданоз, зехтин.

Приготвяне: Изплакнете старателно зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте тиган със зехтин и задушете нарязаните зеленчуци за 7-10 минути. Добавете малко количество вода, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън около 15 минути. Когато зеленчуците са готови, добавете нарязания магданоз, сол и подправки по ваш вкус. Разбъркайте.

Сервирайте горещо като отделно ястие или като гарнитура към месо.

Броколи със сушени плодове на фурна 
Не е тайна, че броколите имат благоприятен ефект върху храносмилането. Въпреки, че е постно ястие и няма месо, то е невероятно вкусно.

Продукти: 500 г броколи, 100 мл зеленчуков бульон, 100 г смес от сушени плодове, 2 глави лук, 2 моркова, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици лимонов сок, магданоз, смляна канела, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре броколите и разделете на съцветия. Обелете лука, нарежете на малки кубчета и залейте с лимоновия сок. Нарежете морковите на средно големи ивици или настържете на едро ренде.

Задушете лука и морковите с малко масло и след това ги прехвърлете в тавичка или дълбока форма за печене. Добавете броколито и сушените плодове, предварително накиснати в топла вода. Сипете бульона и поставете във фурната за 15 минути при 180 °C.

Пет минути преди да извадите от фурната добавете желаните подправки и ситно нарязания магданоз.

Сервирайте горещо с крутони.

Цвекло, запечено със сирене фета 

Това ястие е не само полезно за периссталтиката, но и се приготвя много лесно.

Продукти: 2 глави червено цвекло, 100 г сирене фета, 40 мл растително масло, 1 скилидка чесън, сушена мащерка на вкус, 1 супена лъжица кленов сироп, 1 чаена лъжица балсамов оцет, 30 г орехи, черен пипер на вкус.

Приготвяне: Изплакнете старателно цвеклото, напръскайте го с няколко капки балсамов оцет, увийте го в два слоя фолио и печете във фурната при 200 °C за 2 часа или докато омекне и ставе готово. Охлажда се и се нарязва на средни дебели филии.

Пригответе дресинга - смесете кленовия сироп, олиото, балсамовия оцет, настърганата скилидка чесън и подправките. Прехвърлете цвеклото в купата с дресинга и внимателно разбъркайте. Оставете за 15 минути да се маринова.

Нарежете сиренето на кубчета.

Покрийте тавата с хартия за печене или фолио. Наредете филиите цвекло, като отгоре на всяка филия поставете по парче сирене. Печете във фурната за 15 минути при температура 220 °С.

Прибавете накълцаните орехи и оставете във фурната още 5 минути. Сервирайте горещо с крутони.

Варена елда с цвекло и меко сирене 

Не е тайна, че елдата е богата на протеини. В това отношение тя е съпоставима с диетичните меса. Освен това елдата съдържа много фибри и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху чревната функция, помагат на организма да се бори със свободните радикали и понижава нивата на холестерола.

Такива здравословни зърнени храни могат да се приготвят по доста необичаен начин. Предлаганата оригинална гарнитура ще бъде отлично допълнение към варени или задушени меса, както и като самостоятелно ястие.

Продукти: 110 г елда, 1 глава цвекло, 270 мл вода, 1 супена лъжица масло, 50 г меко сирене, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Ако е необходимо, изчистете елдата и я изплакнете под течаща вода. Обелете цвеклото и го настържете на едро ренде.

Сипете елда в тенджера, добавете подсолена вода и настърганото цвекло. Поставете на котлона на умерено силен огън. Варете 20-25 минути, докато омекнат. Към готовата каша добавете малко масло, разбъркайте добре и покрийте с капак. Оставете за 10-15 минути.
Изплакнете зелените подправки под течаща вода и ги нарежете на ситно. Нарежете сиренето на средно големи кубчета.

Прехвърлете елдата в чиния за сервиране и отгоре наредете кубчетата сирене. Поръсете със нарязаните подправки.

ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА НЕОБИЧАЙНИ ВКУСОВЕ

Салата от морски водорасли 

Ламинарията, или кафявите морски водорасли, са полезни не само при йоден дефицит, но и за подобряване на чревната перисталтика. Дори в традиционната медицина, изсушените водорасли под формата на прах се включват като съставна част от поддържащата терапия при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Продукти: 250 г водорасли, 1 морков, 1 глава червен лук, 1 яйце, 1 маринована краставица, 2 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 3 супени лъжици зехтин, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Сварете яйцето твърдо и го нарежете на малки кубчета. Изплакнете добре морковите, обелете ги и ги настържете на едро ренде, а лука нарежете на полумезеци. Краставицата нарежете на ивици. Чесъна го настържете на ситно ренде или го нарежете на ситно, заедно с пресните подправки.

В дълбока купа смесете всички съставки и подправете със смес от зехтин, сол и любимите ви подправки.

Още от Кулинария
0

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

0

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

0

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

0

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

0

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Последни новини
0

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

0

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

0

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

0

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава

0

Само за две години стартъпът AgXeed разработи готова за употреба машина Преди месец нидерландският стартъп AgXeed направи премиера на своя робот-трактор

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Амфитеатърът бил ползван като басейн, гробище и източник на строителен материал Когато се разхождат, римляните на практика тъпчат земя, под която има 20 метра с наслоени 27 века история. Толкова е пространството, което отделя настоящата повърхност на Рим от едновремешния оригинал, по който ходели древните римляни

Под надзора на Окръжната прокуратура в Стара Загора полицията разследва убийство на момиче на 13 години от павелбанското село Скобелево. За престъплението е задържано момче на 14 години от същото село. Това потвърди днес за "24 часа" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Инцидентът станал в събота към 15 часа на улица в циганската

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости. Разработеният от специалистите метод осигурява най-точната проверка на безопасността на храните. Въпросното отровно вещество представлява химично съединение, което