Забързаният ритъм на живот на повечето съвременни хора често води до проблеми с храносмилането. Нередовното хранене, храненето "на крак“ и прекаляването с „сухоежбините“ водят до проблеми със стомаха. Днес ще ви предложим рецептите на няколко ястия, които ще ви помогнат в тези случаи.
Задушена тиква със зеленчуци
Заради високото съдържание на витамини, тиквата оказва благотворно влияние при усвояването на храната. Тя има положителен ефект за нормализиране на метаболизма. Този продукт е в състояние да предотврати натрупването на излишни мазнини и да изведе токсините от организма.
Продукти: 200 г тиква, 200 г тиквички, 1 морков, 150 г домати, 1 чушка, 100 г броколи, 100 г зелен фасул, магданоз, зехтин.
Приготвяне: Изплакнете старателно зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте тиган със зехтин и задушете нарязаните зеленчуци за 7-10 минути. Добавете малко количество вода, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън около 15 минути. Когато зеленчуците са готови, добавете нарязания магданоз, сол и подправки по ваш вкус. Разбъркайте.
Сервирайте горещо като отделно ястие или като гарнитура към месо.
Броколи със сушени плодове на фурна
Не е тайна, че броколите имат благоприятен ефект върху храносмилането. Въпреки, че е постно ястие и няма месо, то е невероятно вкусно.
Продукти: 500 г броколи, 100 мл зеленчуков бульон, 100 г смес от сушени плодове, 2 глави лук, 2 моркова, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици лимонов сок, магданоз, смляна канела, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте добре броколите и разделете на съцветия. Обелете лука, нарежете на малки кубчета и залейте с лимоновия сок. Нарежете морковите на средно големи ивици или настържете на едро ренде.
Задушете лука и морковите с малко масло и след това ги прехвърлете в тавичка или дълбока форма за печене. Добавете броколито и сушените плодове, предварително накиснати в топла вода. Сипете бульона и поставете във фурната за 15 минути при 180 °C.
Пет минути преди да извадите от фурната добавете желаните подправки и ситно нарязания магданоз.
Сервирайте горещо с крутони.
Цвекло, запечено със сирене фета
Това ястие е не само полезно за периссталтиката, но и се приготвя много лесно.
Продукти: 2 глави червено цвекло, 100 г сирене фета, 40 мл растително масло, 1 скилидка чесън, сушена мащерка на вкус, 1 супена лъжица кленов сироп, 1 чаена лъжица балсамов оцет, 30 г орехи, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Изплакнете старателно цвеклото, напръскайте го с няколко капки балсамов оцет, увийте го в два слоя фолио и печете във фурната при 200 °C за 2 часа или докато омекне и ставе готово. Охлажда се и се нарязва на средни дебели филии.
Пригответе дресинга - смесете кленовия сироп, олиото, балсамовия оцет, настърганата скилидка чесън и подправките. Прехвърлете цвеклото в купата с дресинга и внимателно разбъркайте. Оставете за 15 минути да се маринова.
Нарежете сиренето на кубчета.
Покрийте тавата с хартия за печене или фолио. Наредете филиите цвекло, като отгоре на всяка филия поставете по парче сирене. Печете във фурната за 15 минути при температура 220 °С.
Прибавете накълцаните орехи и оставете във фурната още 5 минути. Сервирайте горещо с крутони.
Варена елда с цвекло и меко сирене
Не е тайна, че елдата е богата на протеини. В това отношение тя е съпоставима с диетичните меса. Освен това елдата съдържа много фибри и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху чревната функция, помагат на организма да се бори със свободните радикали и понижава нивата на холестерола.
Такива здравословни зърнени храни могат да се приготвят по доста необичаен начин. Предлаганата оригинална гарнитура ще бъде отлично допълнение към варени или задушени меса, както и като самостоятелно ястие.
Продукти: 110 г елда, 1 глава цвекло, 270 мл вода, 1 супена лъжица масло, 50 г меко сирене, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус.
Приготвяне: Ако е необходимо, изчистете елдата и я изплакнете под течаща вода. Обелете цвеклото и го настържете на едро ренде.
Сипете елда в тенджера, добавете подсолена вода и настърганото цвекло. Поставете на котлона на умерено силен огън. Варете 20-25 минути, докато омекнат. Към готовата каша добавете малко масло, разбъркайте добре и покрийте с капак. Оставете за 10-15 минути.
Изплакнете зелените подправки под течаща вода и ги нарежете на ситно. Нарежете сиренето на средно големи кубчета.
Прехвърлете елдата в чиния за сервиране и отгоре наредете кубчетата сирене. Поръсете със нарязаните подправки.
ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА НЕОБИЧАЙНИ ВКУСОВЕ
Салата от морски водорасли
Ламинарията, или кафявите морски водорасли, са полезни не само при йоден дефицит, но и за подобряване на чревната перисталтика. Дори в традиционната медицина, изсушените водорасли под формата на прах се включват като съставна част от поддържащата терапия при заболявания на стомашно-чревния тракт.
Продукти: 250 г водорасли, 1 морков, 1 глава червен лук, 1 яйце, 1 маринована краставица, 2 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 3 супени лъжици зехтин, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Сварете яйцето твърдо и го нарежете на малки кубчета. Изплакнете добре морковите, обелете ги и ги настържете на едро ренде, а лука нарежете на полумезеци. Краставицата нарежете на ивици. Чесъна го настържете на ситно ренде или го нарежете на ситно, заедно с пресните подправки.
В дълбока купа смесете всички съставки и подправете със смес от зехтин, сол и любимите ви подправки.
Коментари