Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата. Нарежете зеленчука на ленти и го разстелете на сухо и проветриво място. След като се изсушат можете да съхранявате патладжаните в хартиена торбичка, на тъмно, а срокът им на годност зависи от скоростта , с която ги използвате. Ако пък бързате, можете да изсушите сините домати и във фурната. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и включете фурната на 50 градуса. След няколко часа ще имате готови сушени патладжани. Трябва да отбележим, че при сушенето сините домати намаляват теглото си 15 пъти, или от 3 кг зеленчук ще получите едва 200 г сух продукт.

А сега да се върнем на супата. Освен обичайните зеленчуци за супа ще ви е нужен и бульон, който предварително да приготвите от парче телешко месо с кост, корени за супа и глава лук.

Вземете щедра шепа от сушените патладжани и в дълбока купа ги залейте с половин чаша топла, подсолена вода. Сините домати много бързо абсорбират водата и само след 10-15 минути ще са готови за по-нататъшна топлинна обработка.

Вземете една чушка, един морков и две средно големи глави лук и ги нарежете. В дълбок тиган загрейте малко олио и започнете да задушавате зеленчуците. Започнете с лука, а след няколко минути добавете морковите. Накрая добавете нарязаната чушка. След като зеленчуците се позапържат, изстискайте патладжаните от излишната вода и ги пуснете и тях в тигана. Подправете със сол и подправки по ваш вкус. Това може да са босилек, кориандър и черен пипер, както ви харесва.

Добавете няколко лъжици доматено пюре или нарязани на кубчета домати. Задушете за минута-две, разбъркайте и сипете в тигана черпак от бульон.

Почистете 2-3 скилидки чесън и ги нарежете на ситно, след което ги пуснете и тях в тигана. Добавете още бульон и оставете да къкри.

Междувременно вземаме няколко картофа и ги нарежете на кубчета. Извадете месото от бульона и го нарежете и него. Върнете в тенджерата с бульона и варете, докато картофите омекнат. Изсипете в тенджерата и задушените зеленчуци от тигана и разбъркайте добре.
Подправете със сол и добавете няколко дафинови листа. Оставете да ври около пет минути, покрийте с капак и оставете за още 10 минути.
Можете да сервирате вашата необичайна супа и да изненадате гостите си.