Важно е да се опазят плодовете

Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват, като гниенето постепенно обхваща целия плод.
У нас патогенът зимува като мицел по заразените леторасли и мумифицираните плодове.
Борбата с причинителите на кафявото гниене може да бъде успешна, когато се съчетават агротехнически и химически мерки.

Агротехнически дейности:

* Дюлята да се засажда на място, което е проветриво, но не на течение.

* В близост до градината се унищожават всички саморасли сливи и джанки, трънки.

* Изрязват се всички болни клонки до здрава тъкан.

* Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.

* Не бива да се допуска червясване на плодовете.

* Беритбата на плодовете се прави в сухо време, внимателно, без нараняване и не бива да се закъснява с нея.

* Дръвчетата трябва да се отглеждат при висок агрофон, т. е. да се полагат всички грижи – напояване, торене и опазване от вредите.

Химичен контрол

* Препоръчителни са 2-3 пръскания в периода от максимално наедряване на плодовете до беритбената зрялост през 10-14 дни.
При сухо време, когато вероятността за развитие на болестта е слаба, подходящи са контактните фунгициди, които имат предпазно действие срещу заразяване. Могат да се използват: шампион ВП - 0,3%, дитан М-45 - 0,2%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,2% и др. В случай, че краят на лятото и есента са дъждовни, тогава се използват системни фунгициди: фоликур 250 ЕВ - 0,075%, хорус 50 ВГ - 0,045% , топсин М - 0,1% и др.