С този тип съоръжения много бързо се осигуряват значителни водни количества за населението както при аварийни ситуации на безводие, така и за напояване * Те са полезни и в борбата с горски пожари

Д-р инж. Любомир Костов

В последните няколко години сме свидетели на ескалиращо напрежение в борбата със сушата. Намаляването на водните ресурси се превърна в трайна тенденция. Ефективното използване на водата е основен приоритет на фермерите. В това направление съществуват лесни и много резултатни решения, които са малко познати у нас. Сред тях все повече се налага използването на гъвкави резервоари както за питейна вода и напояване, така и за лесното й транспортиране. Съвременните напоителни системи /гравитачни, капкови, в оранжерии и др./ все повече се оборудват с такива мобилни устройства за снабдяване на селските стопани, а и не само на тях, с вода. В световен план този тип резервоари заемат много сериозно място в усилията за бързо осигуряване на значителни водни количества за населението и при аварийни ситуации на безводие, и за напояване, и в борбата с горски пожари и т.н.
Широкото им навлизане в световната практика до голяма степен се обуславя от това, че

реализирането им не изисква
големи капитални вложения

Монтират се лесно, без необходимост от специализирана техника и обучен персонал.
Не на последно място е и фактът, че те са с дълъг експлоатационен срок - до 20 години при запазване на якостните характеристики на материала. Времето за тяхното пълнене се определя от земеделския стопанин. Те могат да се пълнят и в началото на пролетта. Снеговото натоварване не е проблем за резервоара точно поради високите якости на опън на използваните мембрани.

Обикновено резервоарите са стационарни и мобилни. Най-често във всекидневната работа се употребяват стационарни гъвкави резервоари с обем до 500 куб.м. При необходимост от съхранение на по-големи количества течност се правят серии от няколко такива, каскадно свързани, резервоара. Единственото изискване за монтажа им е да има подравнена площадка

добре почистена от остри предмети

които биха нарушили или повредили дъното на резервоара.
Много лесен начин за осигуряване на питейна вода при аварийни ситуации е използването на гъвкави мобилни резервоари за транспортирането й. Всеки един камион, ремарке или пикап могат за минути да бъдат оборудвани с подобни съоръжения за пренасяне на вода в засегнатия район. Важно е да подчертаем, че съществуват специални полимерни мембрани със сертификат за питейна вода. Специалистите посочват, че в стандартна гондола е по-добре да се монтират 2 х 12,5 куб. м гъвкави резервоари вместо един с дължината на ремаркето. За да се пести време и да се избегнат случващи се понякога аварии при неточно боравене с тях резервоарите могат да бъдат оборудвани с различни по вид и материал кранове.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Като цяло може да обобщим, че с тези леки и непретенциозни резервоари може лесно да се осигури нужния за фермера воден резерв и без специализирана техника да се транспортира вода както с цел напояване, така и при необходимост от спешни действия по потушаване на пожари, често явление в днешно време. Със сигурност земеделските производители ще намерят и много други приложения на тези твърде полезни и високоефективни устройства, каквито са гъвкавите резервоари.