Графикът улеснява всички, включително и хората, да знаят какво е приемливо поведение и какво се очаква

Има толкова много нови преживявания и неща, за които трябва да мислите, когато си вземете кученце и го донесете вкъщи, че може да забравите една от най-важните части – създаване на рутина. Тя ще помогне на вашия нов член на семейството да се чувства сигурен и да знае какво се очаква от него. Най-добрият начин да направите това е да създадете график и да се придържате към него.

Първите няколко седмици с новото ви кученце е времето да започнете да изграждате добро поведение. Между другото, палето не е единственото, което се възползва от графика - той улеснява живота и на всички членове на семейството. Не е нужно да планирате всеки момент от деня на вашия любимец, но има няколко важни аспекта, в които графикът може да направи разликата между добре приспособеното куче и хаоса.

Колкото по-рано зададете рутината, толкова по-скоро кученцето ще се приспособи към новото си семейство и вие към него.

Имайте предвид, че шумната веселба около очарователното пале или малките „злополуки“ няма да изглеждат толкова възхитителни, когато то е пораснало куче. Въпреки че вероятно ще се наложи да приспособите графика според вашия домашен любимец, има няколко ключови момента, на които трябва да обърнете внимание.

Хранене 

За разлика от зрелите кучета, които се хранят веднъж или два пъти на ден, повечето кученца трябва да го правят три пъти. По-лесно ще е да планирате времената за хранене около вашите собствени закуска, обяд и вечеря. Измийте купата на любимеца и се уверете, че тази за вода винаги е пълна.

Тоалетна 

Редовно извеждайте кученцето навън поне на всеки два до четири часа и след всяка промяна в дейността му. Спазвайте стриктно този режим. Това е особено важно по време на домашното обучение и ще сведе до минимум инцидентите.

Времето за игра е важно 

Вашето кученце се нуждае от упражнения и общуване с вас. Нещо важно: постоянното, упорито упражнение (дълги бягания, скачане) не е добро за палетата, но играта, психичното стимулиране и тичането наоколо в двора са подходящи.

Някои експерти препоръчват да изчакате, докато кучето навърши около една година, преди да започнете със сериозни упражнения и това може да варира в зависимост от породата. Различните породи имат различни енергийни нива и темпове на растеж - растежните плочки в ставите им се затварят в различна възраст.

Но планирайте за деня времето за игра и упражнения на вашето кученце: разходка из квартала, игра с играчки. Имайте предвид, че няколко по-кратки сесии са по-добри за него, отколкото една дълга.

Дрямка и сън 

Малките кученца спят през голяма част от времето. Всъщност някои ще спят от 16 до 18 часа на ден. Планирайте спокойно време за дрямка няколко пъти дневно.
Членовете на семейството, особено малките деца, трябва да се научат да не смущават палето, когато спи. То има нужда от почивка. Може да се наложи да поставите легло в тиха част на къщата, така че животното да не се разсейва от шума и суматохата, които може да се случват по време на дрямката.
Когато става въпрос за лягане, някои собственици определят точно специфично време, в което да сложат кученцето да спи през нощта. Други просто искат то да спи, когато те спят. Може да е по-лесно да определите час за лягане и да му помогнете да свикне с него.

Примерен график   

* Първо нещо сутрин: изведете кученцето, за да се облекчи. Намерете време за игра и общуване с него, след като свърши тази работа.

* Време за закуска: нахранете го. Оставете храната за не повече от 15 минути. След това вземете купата и не давайте повече храна до следващото хранене (с изключение на малки лакомства, използвани за дресировка). Измийте купата и осигурете чиста вода за пиене.

* След закуска: кученцата обикновено трябва да се облекчат отново, в рамките на няколко минути след хранене, така че дайте друга възможност за тоалетна. След това прекарайте известно време в игра и/или в малко обучение с вашия любимец. И въпреки че всички са заети сутрин, приготвяйки се за работа или училище, отделете време за бърза разходка, за да му дадете шанс да се изходи още веднъж.

* Остатъкът от сутринта: може да бъде посветен на дрямка, в идеалния случай в собственото легло или кош. Дори и да сте вкъщи през деня, вашето кученце трябва да прекарва време на своето място. Това ще му помогне да се научи как да бъде само, когато е необходимо.

Но е невъзможно да знаете какво ще направи животното, когато се обърнете за момент. Затова трябва да има място, където да го поставите, когато не можете да го контролирате директно. Ако то ще бъде вкъщи само в продължение на повече часове, отколкото може да контролира пикочния си мехур или червата, трябва да определите зона, където може да се изходи. Или да помислите за някого, който да дойде да го изведе.

* Обяд: повторение на ранната утринна рутина - веднага щом се събуди, излизане навън. След това обяд и още едно излизане, което да последва храненето. Прекарайте известно време в игра и го дресирайте, за да може да изгори малко енергия. И не забравяйте още едно кратко излизане за тоалетна преди следобедната дрямка.

* Следобед: когато се събуди, отново е време за излизане. И отново време за игра и дресировка. След това шанс за тоалетна. Ако сте вкъщи, кученцето може да се мотае с вас известно време преди вечеря.

* Вечеря: Ако подредите времето му за хранене около вашето, ще стане естествено да го нахраните или докато приготвяте вечеря, или докато домакинството се храни. Но преценете добре, за да можете да го изведете навън веднага щом приключи.

Преди семейството да седне да вечеря, добре е да дадете на кученцето играчка за дъвчене, за да й се наслаждава в леглото си. По този начин няма да стои в краката ви и никой няма да се изкуши да му даде вкусотийки от масата.

* Вечер: поредното излизане за тоалетна. Ранната вечер е подходящо време за много общуване. За много кученца това е "часът на вещиците" и ако го предвидите, като започнете игра, то може да се успокои. Ако не го направи, дори след много упражнения, дайте му почерпка и го оставете да се настани в леглото си за известно време. По-късно вечерната разходка му предоставя упражнения и шанс да се изходи отново. И се уверете, че го е направило точно преди лягане.

* Време за лягане: лягането по график улеснява приспособяването и домашното обучение за всички. Няма значение дали е 20:00 или полунощ, стига да се превърне в рутина. Заведете го до леглото му и му помогнете да се успокои за през нощта.

* Нощ: ако вашето кученце все още не е в състояние да издържи през нощта, настройте аларма, за да можете да станете и да го изведете за бърза почивка за тоалетна. По-добре е да се събудите малко, преди да мислите, че ще го направи, за да не реагирате на хленчене и лаене. След това се върнете в леглото, за да сте готови за следващия прекрасен ден с вашето пале.

Като наложите режима и създадете навици от самото начало, вие ще сте на път да имате щастливо, добре приспособено куче. Струва си да вложите време и усилия в момента, така че нежеланите навици и поведение да нямат шанс да се затвърдят.