Сортът, който ще изберете за дворната асма или лозенцето, има голямо значение, защото ще се отглежда на едно и също място в продължение на десетилетия.
По тази причина трябва да го намерите такъв, какъвто ще е подходящ за района и неговия микроклимат.
Трябва да е издръжлив на ниски зимни температури, суша, вредители и някои от основните икономически болести, които могат да съсипят за нула време една годишна реколта, ако се допусне да се появи зараза.
Любителите, разбира се, предпочитат десертните сортове, но не се отказват и от винените.
Десертни сортове
Според срока на узряване са общо взето ранни, средноранни късни. Ще ви кажем кога узряват едни от основните десертни сортове, за да се ориентирате в избора си.
* Перл дьо Ксаба и Суперран Болгар са от малкото, чийто плод узрява още през юли – те са от много ранните и ранни сортове.
* Сред ранните са Мискет хамбургски и Дружба, които узряват в първата една трета на септември.
* Палиери, Болгар, Наслада, Кишмиш молдовски пък са готови за консумация във втората десетдневка на септември.
Късни сортове са Алфонс лавеле, Безсемен хибрид VI-4, които узряват в края на септември, както и Италия – в първата десетдневка на месец октомври.
Внимание! При избора на десертни сортове да знаете че:
най-ранните могат да се отглеждат до 650-700 метра надморска височина,
много ранните – до 600 метра, ранните – на 450-500 метра,
средноранните – до 350-400 метра, късните сортове – до 300 метра.
Винени сортове
При тях е важно какъв тип вино ще се прави. За производство на висококачествени червени вина са подходящи Каберне совиньон, Мерло, Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд, Рубин, Пино ноар, Сира.
За обикновени червени вина са подходящи Шевка, Зарчин, Памид, Сензо, Сторгозия.
За висококачествени бели вина – Шардоне, Тамянка, Мискет отонел, Траминер, Ризлинг италиански, Совиньон, Мискет врачански, Алиготе.
Обикновени бели вина стават от Ркацители, Юни блан, Димят, Мискет червен, Керацуда, Мискет кайлъшки.
За производство на дестилат най-подходящи са Димят и Юни блан. А за тези, които предпочитат силно изразен мискетов вкус в ракията – Мискет отонел, Мискет врачански, Мискет кайлъшки, Тамянка.
Съвет:
За свежа консумация и вино едновременно стават Памид, Сензо, Шефка – за червено вино, и Димят и Мискет червен – за бяло вино и десерт.
Снимки: 06-07-9 При добра агротехника и подходящ район Суперран Болгар узрява още между 25-30 юли
06-07-10 Сорт Италия узрява късно – в първата половина на октомври

Коментари