Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи.
1. Хрупкави кюфтета с корнфлекс
Продукти: 500 г кайма, 2 яйца (1 за каймата и 1 за панировката), 1 филия бял хляб, предварително накисната в прясно мляко, 1 суп. лъж. майонеза, 1 скилидка чесън, 1 ч. лъж. сол, ? ч. лъж. черен пипер, 200 г натурален корнфлекс, 50 г брашно.
В купа смесете каймата, филията бял хляб, напоена с прясното мляко (и изцедена), 1 яйце, сол, черен пипер, чесън, майонеза. Омесете до получаването на гладка смес.
Оформете от каймата не много големи и дебели кюфтета. В три дълбоки чинии сипете брашното, разбитото яйце и леко натрошения корнфлейкс. Потопете кюфтетата последователно в трите смеси и пържете в предварително загрято олио, на средно силен котлон, по 5 минути от всяка страна до хрупкаво.
Сервирайте кюфтетата с хрупкава панировка с гарнитура по ваш вкус.
2. „Гнезда“ от свинско и телешко с пилешки пълнеж
Продукти: 350 г пилешко филе, 150 г пресен магданоз, 50 г кашкавал, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сол, 50 мл сметана, 600 г кайма смес, 50 г овесени ядки, 1 яйце, 2 ч. сол, ? ч.лъж. черен пипер.
Пригответе пилешкия пълнеж в блендер: смесете филето, пресния магданоз, настъргания кашкавал и нарязания чесън. Добавете сметаната и подправете с 1 ч. лъж. сол.
Заемете се с каймата: към смляното месо добавете овесените ядки, яйце, сол и черен пипер. Разбъркайте всичко старателно.
С мокри ръце оформете по-големи плоски кюфтета, които се нареждат в тава върху хартия за печене. В средата на всяко кюфте направете гнездо, в което се слага по малко от пилешкия пълнеж. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 35-40 минути.
Коментари