Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове. И ако го „готвите” правилно, тогава азотът в него става няколко пъти повече.

Пилешкият тор е силен и с микроелементите си като цинк, калий, кобалт, магнезий и сяра. Освен това съдържа сулфиди, комплекс от витамини и различни киселини.
Науката е доказала, че след еднократно прилагане на този тор почвата запазва хранителната си стойност за три години, качеството на почвата се подобрява, възстановява се почвената микрофлора, този тор бори дори плевелите, нормализира киселинността; не изгаря корените на растенията, когато се прилага под формата на угнил компост или воден разтвор.

Приготвя се лесно във варел

Компонентите пилешки тор и вода трябва да бъдат на равни части. Разбърква се добре с дървена пръчка до получаване на хомогенна смес и след това се затваря с капак или обикновени дъски.
Оставя се на тъмно място, тъй като слънчевите лъчи ускоряват ферментацията. Разтворът става много концентриран и богат, затова преди да се внесе в почвата се разрежда в съотношение литър тор към 10 литра вода.

По-слаб трябва да е разтворът за зеленчуци – например литър тор към 50 литра вода.

Според практици, които многократно го прилагат в стопанствата си едно голямо овощно дърво се полива с 10-15 литра, а за млади растения и храсти са достатъчни 3-5 литра.
По-правилно е да се прилага след дъжд или поливка, защото влажната почва абсорбира по-добре и предпазва от изгаряне.
По-подходящо е да се поливат корените на дръвчета и лози в кръг около ствола или главината, а лехите - равномерно.
„Пилешката подправка” е истинска находка за любителите на био

Има и други начини за приложението й. Пилешките екскременти, изгнили заедно със слама или дървесни стърготини, също се превръщат в идеално средство за наторяване на почвата, което трябва да се прави преди оран или основна обработка в градините.
Този вид компост много градинари използват наесен, за да се усвои от почвата добре до пролетта.
Компостирането пък се прави в специално изкопана яма.
Слагат се птичи отпадъци на височина 20-25 см и слама или дървени стърготини с дебелина 5-10 см. Отгоре се покрива със слой торф, дебел 10-20 см.
Ямата се завива с полиетилен, торът узрява за около два месеца.
Към компонентите може да се прибави трева, кора от дървета и клони, отпадъчна храна от домакинството, листа от дървета и храсти.
Слой пръст и глина обогатяват компоста - тогава торът става и по-ронлив.

За една малка и бърза доза

За по-малко количество и по-бързо приложение може да се направи доза, като в кофа с чиста вода се пуснат няколко пилешки изпражения /около една шепа/ - това е подходящо за поливане на разсад например. Сместа се бърка до пълно разтваряне и се изчаква 3-4 дни, като е поставена на топло. След това се полива с лейка.
За разсад, който обикновено се нуждае от малко кисела и неутрална почва, се препоръчва и малко по-силна смес – от малко под половин кофа птичи тор, който се долива до горе с вода. Разбърква се и се оставя „да ври” пак три дни. С такъв разтвор и почвата под зеленчуците и цветята може да се подхранва 3-4 пъти в сезона.

Няколко полезни съвета за градинарите

Утайката, която остава в кофата при направа на шербет, е много полезна за овошки и храсти.

Правилно подготвеният шербет трябва да има светлокафяв цвят, ако е по-тъмен, това означава, че е много концентриран и може да изгори растенията.

За дезинфекция на тора се прибавя дървесна пепел, това е застраховка срещу евентуална зараза на почвата.

За да се предпазите и вие от неочаквана инфекция, работете с маска и ръкавици.

При зеленчуци разтворът се прилага по време на цъфтеж, но това не важи само за лук и чесън.

Пилешкият тор на вилата е много полезен още за дребноплодни и цветя. Той е органично вещество, което може да замени по-скъпи купени готови продукти за торене с химичен състав – съдържа азот, калий, фосфор, желязо, калций, магнезий и още ценни елементи. Когато добавите разтвора в почвата, тези елементи лесно стигат до зоната на кореновата система и се усвояват добре.

Поради своята органична природа, пилешкият тор не създава висока концентрация на соли и не се измива бързо от почвата.
Полезните качества на продукта, получен от жизнената активност на птиците, прави възможно използването му и при кореноплоди.