Най-честите въпроси за хортензиите

25 юли 2020
Цветя
51939
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари

В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания, то те неминуемо включват:

* Къде да се засади растението и какви грижи изисква?
Зависи най-вече от вида. Повечето хортензии се чувстват най-добре на шарена до частична сянка, но има и такива, които изискват пълно слънчево греене.

* Как се размножава?
Чрез резници, като отново е важно да се обърне внимание на вида. Oт него зависи дали по-лесно се вкореняват зрели или зелени резници.
.Защо листата жълтеят или защо цветът губи или сменя барите си?
Листата жълтеят от основно поради недостиг на хранителни елементи или преовлажняване, а също и заради неподходяща почвена киселинност. Цветовете губят багрите си, когато започнат да прецъфтяват, но впреки това запазват свеж вид. Смяната на оцветяването се дължи на промяна в рН на почвата, за което ви разказахме в преден брой.

* Кога и как е най-добре да се прилага резитба?
Резитбата на хортензиите не винаги е свързана с по-обилен следващ цъфтеж. И пак, важен е видът, къде са разположени съцветията, колко силен е храстът и т.н. Ако не знаете как, кога и къде, по-добре е да не режете.

Macrophylla цъфти на миналогодишни клонки 

Hydrangea macrophylla, особено по-старите сортове, цъфти предимно на миналогодишни клонки. С други думи, ако се извършва резитба, то тя трябва да бъде само със санитарна цел. Да се почистват само повредени клонки и прецъфтели съцветия. Ако зимата е сурова и повреди някои клонки, очаквайте слаб цъфтеж.
По-новите сортове са селектирани така, че да цъфтят и на млади, и на миналогодишни клонки. Техният цъфтежен период е значително по-удължен и пищен.
Ако не знаете каква е вашата хортензия, наблюдавайте я няколко поредни години, за да разберете къде точно разполага цветовете си.

5 съвета за правилна резитба

Не режете макрофилата, освен ако нямате причина за това. Например, ако храстът е станал прекалено голям или е придобил странна, несъразмерна форма.
Ако резитба се налага, извършете я в средата на сезона. Ако се направи късно, няма да има време да се развият нови стъбла, а съответно и цветове за следващата година. В зависимост от характеристиката на сорта и ако е от по-новите, цветове все пак ще има, но те ще са наполовина.
Спокойно можете да режете цветове и да ги поставяте във ваза с вода. Все пак оставете и няколко съцветия на храста.
Не отстранявайте прецъфтели цветове докато не станат сухи и кафяви. Тогава ги отрежете точно до първия лист.
Не забравяйте, че по-старите сортове цъфтят само на миналогодишни клонки.

Hydrangea paniculata е за малки градини 

Тази разновисност на хидрангеите е една от най-лесните за отглеждане и съответно е най-подходяща за неопитни градинари. Студоустойчивостта е повече от задоволителна. Толерантна е на засушаване, а баграта на цветовете не се влияе от почвената киселинност.
Специалистите съветват ножиците да се държат далеч от храста. Ако все пак се налага резитба, тя да се извършва през пролетта или есента.
Рaniculata цъфти на млади клонки и резитба през лятото само би компрометирала цъфтежа.

Дъболистната е очарователна 

Hydrangea quercifolia е различна спрямо останалите красавици с формата на листата си, но и през есента, коато те се обарят в медено червени нюанси. Различна е и формата на съцветията. Те са конични, но това не ги прави по-малко красиви. А освен всичко друго, променят цвета си с напредване на сезона най-често към червено и розово.
Грижите са меко казано прости. Достатъчно е да засадите растението на шарена сянка и повече да не правите нищо.
Резитба да се извършва само при необходимост и то в средата на вегетационния период. Цветовете са разположени само на миналогодишни клонки, следователно, късна резитба би компрометирала цъфтежа през следващата година.

Serrata расте сравнително бавно 

Поредната чаровница (Hydrangea Serrata) от семейството е позната още като едроцветна хортензия. Приспособяването и прихващането на млади растения на ново място отнема време. Храстите се развиват сравнително бавно, но пък се отглеждат лесно.
За да цъфтят обилно има нуждат от известно слънчево греене, но не в следобедните часове от деня. Тази хортензия издържа на минусови температури.
Цветовете й са едни от най-невероятните, особено в началото на цъфтежа. Те са разположени на зрели, миналогодишни клонки. Затова резитби не са препоръчителни, освен ако не се налагат.

Дивата прави истински спектакъл 

Цветовете на Hydrangea arborescens са меко казано огромни и впечатляващи. Пчелите ги обожават, както и друи полезни опрашители. Отварянето на пъпките започва почти едновременно, но цъфтежът е доста продължителен.
Тази красавица може да понесе доста повече слънце от роднините си, но все пак не бива да я подлагате на изпитание. Храстите растат бързо и стават доста големи, което ги прави неподходящи за малки градини.
Що се отнася до резитбите Н. аrborescens прави още едно изключение от правилото. Тя понася силни резитби за разлика от повечто хортензии изброени дотук, а и като цяло в семейството. Най-подходящият период за съкращаване на стъблата е през пролетта.

Размножаване с 99% успеваемост 

Най-лесният начин за размножаване на хортензии е чрез резници.
За макрофилата например трябва да се вземат зелени, но добре развити стъбла без оформени пъпки с дължина около 15 см. долният отрез се прави под възел, листата се отстраняват с изключение на най-горните две. Те се прерязват наполовина, за да се намали изпаряващата им повърхност.
Подготвеният резник може да се обработи с вкоренител, но не е задължително. Поставя се в мокра почва и се покрива с прозрачен похлупак. Държи се на сянка и се следи за влажността. След 2 до 4 седмици започва коренообразуване.
Останалите хидрангеи се вкореняват по сходен начин и в зависимост от това дали се вземат зрели или зелени резници.
Началото на есента е най-подходящият период за вкореняване.
Снимка 04-05-9

По материали от Gardenista.com
Снимки: Pinterest, Pixabay и Flickr

Още от Цветя
0

1. Намалете поливките Зимата е период на къси дни, а това малко или много потиска цветята. Ако поливният режим не бъде съобразен, водата може да причини много щети. Спрете да поливате кактусите

0

Интересно е как с преходите в сезоните едни растения биват заменени от други, но никога не оставаме без зелен приятел. В природата няма празно място, а ние сме се научили да се възползваме от това

0

Приказното цвете е подходящо за малки градинки и балкони Зефирантес е приказно цвете от смейството на амарилисите. Най-разпространено е в бяло, но има още над 70 вида в различни краски

0

Здравейте! Вие ме запалихте да отглеждам лантана. Оказа се невероятно лесно за отглеждане цвете и в същото време много цъфти. Препоръчвам го на всичките ми приятели

0

Наясно сме, че някои украсни растения се предлагат рядко в търговската мрежа. Каланхоетата, които ще ви представим в следващите редове са именно такива

Последни новини
0

До 4 декември 2020 г. областните служби по „Земеделие“  ще приемат заявления по de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. на стопаните от Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра

0

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, но до сутринта на места в низините и котловините отново ще се

0

„Климатично вече сме в зима, а на 21 декември точно на обяд – в 12:02 ч., ще настъпи и асторономическата зима. Декември, януари и февруари са зимните месеци от климатична гледна точка

0

Събитието е насочено към всички заинтересовани страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост и се осъществява с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии в храните /EIT

0

Анализаторите очакват пик през декември Алма Давидова През този сезон ще е в сила равенството висока цена = слаба реколта. Печелят онези фермери, които са имали късмета да се измъкнат от хватката на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

София ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътрешните рингове, ремонт на трамвайни линии и първата част от зеления ринг. Става дума за 10 стратегически обекта, които ще изпълним за 5 г. Работата по първите от тях ще стартира още през следващата година

Диего Марадона е паднал и се е ударил по главата само седмица преди да почине. Той обаче не е бил откаран на преглед в болница. Това сензационно обяви адвокатът на медицинската сестра Дахиана Гисела, която се е грижела за легендата. Марадона се е ударил от другата страна на главата, а не от тази, от която му бе направена мозъчна операция за

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната