Най-честите въпроси за хортензиите

25 юли 2020
Цветя
31392
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари

В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания, то те неминуемо включват:

* Къде да се засади растението и какви грижи изисква?
Зависи най-вече от вида. Повечето хортензии се чувстват най-добре на шарена до частична сянка, но има и такива, които изискват пълно слънчево греене.

* Как се размножава?
Чрез резници, като отново е важно да се обърне внимание на вида. Oт него зависи дали по-лесно се вкореняват зрели или зелени резници.
.Защо листата жълтеят или защо цветът губи или сменя барите си?
Листата жълтеят от основно поради недостиг на хранителни елементи или преовлажняване, а също и заради неподходяща почвена киселинност. Цветовете губят багрите си, когато започнат да прецъфтяват, но впреки това запазват свеж вид. Смяната на оцветяването се дължи на промяна в рН на почвата, за което ви разказахме в преден брой.

* Кога и как е най-добре да се прилага резитба?
Резитбата на хортензиите не винаги е свързана с по-обилен следващ цъфтеж. И пак, важен е видът, къде са разположени съцветията, колко силен е храстът и т.н. Ако не знаете как, кога и къде, по-добре е да не режете.

Macrophylla цъфти на миналогодишни клонки 

Hydrangea macrophylla, особено по-старите сортове, цъфти предимно на миналогодишни клонки. С други думи, ако се извършва резитба, то тя трябва да бъде само със санитарна цел. Да се почистват само повредени клонки и прецъфтели съцветия. Ако зимата е сурова и повреди някои клонки, очаквайте слаб цъфтеж.
По-новите сортове са селектирани така, че да цъфтят и на млади, и на миналогодишни клонки. Техният цъфтежен период е значително по-удължен и пищен.
Ако не знаете каква е вашата хортензия, наблюдавайте я няколко поредни години, за да разберете къде точно разполага цветовете си.

5 съвета за правилна резитба

Не режете макрофилата, освен ако нямате причина за това. Например, ако храстът е станал прекалено голям или е придобил странна, несъразмерна форма.
Ако резитба се налага, извършете я в средата на сезона. Ако се направи късно, няма да има време да се развият нови стъбла, а съответно и цветове за следващата година. В зависимост от характеристиката на сорта и ако е от по-новите, цветове все пак ще има, но те ще са наполовина.
Спокойно можете да режете цветове и да ги поставяте във ваза с вода. Все пак оставете и няколко съцветия на храста.
Не отстранявайте прецъфтели цветове докато не станат сухи и кафяви. Тогава ги отрежете точно до първия лист.
Не забравяйте, че по-старите сортове цъфтят само на миналогодишни клонки.

Hydrangea paniculata е за малки градини 

Тази разновисност на хидрангеите е една от най-лесните за отглеждане и съответно е най-подходяща за неопитни градинари. Студоустойчивостта е повече от задоволителна. Толерантна е на засушаване, а баграта на цветовете не се влияе от почвената киселинност.
Специалистите съветват ножиците да се държат далеч от храста. Ако все пак се налага резитба, тя да се извършва през пролетта или есента.
Рaniculata цъфти на млади клонки и резитба през лятото само би компрометирала цъфтежа.

Дъболистната е очарователна 

Hydrangea quercifolia е различна спрямо останалите красавици с формата на листата си, но и през есента, коато те се обарят в медено червени нюанси. Различна е и формата на съцветията. Те са конични, но това не ги прави по-малко красиви. А освен всичко друго, променят цвета си с напредване на сезона най-често към червено и розово.
Грижите са меко казано прости. Достатъчно е да засадите растението на шарена сянка и повече да не правите нищо.
Резитба да се извършва само при необходимост и то в средата на вегетационния период. Цветовете са разположени само на миналогодишни клонки, следователно, късна резитба би компрометирала цъфтежа през следващата година.

Serrata расте сравнително бавно 

Поредната чаровница (Hydrangea Serrata) от семейството е позната още като едроцветна хортензия. Приспособяването и прихващането на млади растения на ново място отнема време. Храстите се развиват сравнително бавно, но пък се отглеждат лесно.
За да цъфтят обилно има нуждат от известно слънчево греене, но не в следобедните часове от деня. Тази хортензия издържа на минусови температури.
Цветовете й са едни от най-невероятните, особено в началото на цъфтежа. Те са разположени на зрели, миналогодишни клонки. Затова резитби не са препоръчителни, освен ако не се налагат.

Дивата прави истински спектакъл 

Цветовете на Hydrangea arborescens са меко казано огромни и впечатляващи. Пчелите ги обожават, както и друи полезни опрашители. Отварянето на пъпките започва почти едновременно, но цъфтежът е доста продължителен.
Тази красавица може да понесе доста повече слънце от роднините си, но все пак не бива да я подлагате на изпитание. Храстите растат бързо и стават доста големи, което ги прави неподходящи за малки градини.
Що се отнася до резитбите Н. аrborescens прави още едно изключение от правилото. Тя понася силни резитби за разлика от повечто хортензии изброени дотук, а и като цяло в семейството. Най-подходящият период за съкращаване на стъблата е през пролетта.

Размножаване с 99% успеваемост 

Най-лесният начин за размножаване на хортензии е чрез резници.
За макрофилата например трябва да се вземат зелени, но добре развити стъбла без оформени пъпки с дължина около 15 см. долният отрез се прави под възел, листата се отстраняват с изключение на най-горните две. Те се прерязват наполовина, за да се намали изпаряващата им повърхност.
Подготвеният резник може да се обработи с вкоренител, но не е задължително. Поставя се в мокра почва и се покрива с прозрачен похлупак. Държи се на сянка и се следи за влажността. След 2 до 4 седмици започва коренообразуване.
Останалите хидрангеи се вкореняват по сходен начин и в зависимост от това дали се вземат зрели или зелени резници.
Началото на есента е най-подходящият период за вкореняване.
Снимка 04-05-9

По материали от Gardenista.com
Снимки: Pinterest, Pixabay и Flickr

Още от Цветя
0

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни! Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива

0

В рода има над 500 вида Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив

0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

0

Тропическото плумбаго е мечта за градските градинари В рода на плумбагото има малко над десетина представителя, които завладяват сърцата на градинарите с красота и божествено сини, бели, пурпурни

0

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Последни новини
0

25,660,000 лв. по помощта de minimis за животновъди, утвърди днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на ведомството

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в стопанство за отглеждане на животни от породата Източнобалкански свине в с

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заедно с потребителски организации и асоциации на млекопреработвателите възобновяват проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в

0

Краставиците са зеленчукова култура, която е много взискателна по отношениe на водния режим. Особено голяма потребност растенията имат в периода на цъфтеж и плододаване

0

Правителството oдобри 30,5 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие” за 2020 г. за предоставяне на финансов ресурс на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

С какво да пръскаме зелето

Отговор:Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Професионалното ръководство на МВР категорично застава зад действията на полицейските служители, които гарантират реда и гражданския мир във всички райони на страната, в които малки групи граждани се опитват незаконно да блокират пътища и да възпрепятстват свободното придвижване на всички останали български граждани

Първоначалните следствени действия във връзка с взрива в пристанището на Бейрут са установили години на бездействие и небрежност по отношение на съхранението на силно взривоопасния материал, причинил вчерашната експлозия, отнела живота, според най-новата информация на Франс прес, на 135 души. Ранените са близо 5000

Лекари в огнищата на епидемията от коронавирус в Турция казват, че болниците са запълнени с повече пациенти, отколкото е отразено в официалните известия, предаде Ройтерс. Интензивните и спешните отделения в болниците, предназначени за пациенти с COVID-19, са достигнали пълния си капацитет в столицата Анкара и югоизточния град Газиантеп