С тяхната упортреба се постига важен ефект - намалява се възходящото капилярно движение на подпочвените води, някои от които са с високо засоляване

Използването на едни или други машини за почвообработка има съществено значение за състоянието на ресурсите от плодородна земя за нашето земеделие. По принцип това са инвентари, щадящи и обновяващи почвените качества и възможности. Всеки един от трите основни вида обработваща техника - култиватори, продълбочители и брани - има своето значение. Което нараства сега

при наличието на куп предизвикателства

усложняващи обстановката в селското стопанство. А това означава, че земеделцът професионалист е принуден при избора им точно да оцени въздействието на климатичните промени, засягащи силно състоянието и структурата на почвата. Нужна му е яснота за вредите от несъобразената с това състояние човешка дейност. Фермерът трябва да познава и степента на стагнация и непредвидимост на аграрните пазари. И като капак да се бори с негативното влияние на пандемията и липсата на навременна държавна подкрепа, които се отразяват върху възможностите за инвестиции в нови технологии. При тези условия трябва да търси най-подходящата опция за предсеитбена подготовка. Времето не чака, нужно е това да стане сега, когато се завърта цикълът на есенната кампания.
Специалистите агрономи подчертават в своите съвети към селскостопански производители нуждата след жътва стърнищата да се минат със специализирани култиватори или продълбочители. За ползването на инвентарите за култивиране писахме в миналия брой на вестника. Сега е ред на продълбочителите и разрохвачите, които са особено полезни не само след жътва, но и след култивиране или оран. Както и за по-късна есенна, или по-ранна пролетна предсеитбена обработка на почвата. А браните, които също така са много богат на типове и модели член от семейството на почвообработващите инвентари, се включват в действие наесен, на малко по-късен етап преди старта на сеитбата.
Една от неблагоприятните последици от традиционните почвообработки - култивиране, оран, дисковане - е образуването на твърд почвен слой на различна дълбочина, обикновено под нивото, на което са извършени тези агротехнически мероприятия. Това от своя страна води до нарушена

пропускливост в горния земен пласт

Резултатът е по-трудно проникване на вода и въздух в по-долните почвени слоеве и по-слабо развитие на кореновата система на растенията. Не са редки случаите когато получилият се твърд слой в почвената стуктура води до наводняване на полетата, дори и след нормални валежи. Затова специалистите препоръчват стопаните да извършват продълбочаване. Чрез него се разбива, разхлабва и разрохква горния еднометров почвен слой, добре се смесват растителните остатъци и отпадъци, разбиват се получилите се буци и се прави първично заравняване на работната повърхност. Подобрява се съдържанието на въздух и влага в почвата, осигурява се по-добра аерация.

Ограничава се уплътняването и засоляването

особено при по-тежките почви. С тяхната употреба се постига и друг важен ефект - намалява се възходящото капилярно движение на подпочвените води, някои от които са с високо засоляване. След оран инструментът разхлабва дъното на браздата и задълбочава плужния слой. Общо се подобрява профилът и дренажът на почвата, утвърждават специалистите от такива супер производители и дилъри на продълбочители като JYMPA, BADALINI, BEDNAR, GREGOIRE BESSON, KVERNELAND, MADARA, RALOMEX, APV и др.
Целият комплекс от интензивни дейности, които продълбочителите обикновено извършват за едно минаване, е предназначен да гарантира и подобри бъдещото развитие на кореновата система на растението и да намали неблагоприятното влияние на продължителни суши, или на наднормени валежи. Все прояви на повечето от опасните климатични промени, на които сме свидетели в последните години и с които фермерите трябва непременно да се съобразяват. Оценката на риска от въздействието на тези метеорологични "изненади" също влиза в оформянето на избора на един или друг инвентар за стартиране на почвообработките след жътвата и за подготовката за есенната сеитба.
При едни условия култиваторите са подходящи и достатъчни. При други се налага и обработка с продълбочител: първична - веднага след комбайна, или вторична - след култивиране или оран. Основната

разлика е в работната дълбочина

и възможностите за допълнително, по-всеобхватно въздействие и подобряване на структурата на почвата.
Продълбочителите издържат на големи натоварвания и осигуряват работна дълбочина от 40 до 80 см. При култиваторите границата е 30-40 см. За продълбочаване се използват машини с някои важни характеристики:
- здрава, усилена конструкция на рамата;
- работни органи с ниско специфично съпротивление;
- активен контрол на дълбочината;
- дълъг живот на работните органи, които са от специална високоякостна стомана;
- лесна поддръжка, така че работните органи да се подменят бързо при нужда.
Производителите и дистрибуторите на почвобоработващи машини предлагат при култиваторите множество най-различни модификации и варианти за ефективни решения. И при продълбочителите се наблюдава такова значително разнообразие в марки и модели. При сравнението им се открояват и разликите между двата вида инвентар. Продълбочителите работят по-дълбоко, имат твърда рама и са с по-опростена конструкция. В по-високите класове има добавен или някакъв тип валяк /единичен или тандемен/, или ротор с шипове, или режещи дискове за по-добро качество на обработката. Тези "добавки" са предназначени да разбиват по-големи буци след проникването в почвата на работните органи - двустранни делтовидни или стрелообразни длета /лемежи/.
Обикновено продълбочителите са навесни и прикачни. Условно могат да

се разделят в три основни групи

според броя на делтовидните длета. В първата се поставят такива с 3-4 работни органа с чупещ се болт за защита и действат на дълбочина до 60 см. Имат работна ширина от 1 до 3 м и тегло до 500 кг, могат да ги теглят по-малки трактори - 50 до 100 к.с. Това ги прави и по-икономични. Те са удобни и полезни в зеленчукопроизводството, овощарството и лозарството. Вършат добра работа в оранжерии и на стръмни терени.
Във втората група, или средния клас, са онези, които са конструирани с 5 до 9 работни органа, с работна ширина от 3 до 5 м и искат трактор от 130 до 300 к.с. при тегло до 1200 кг. Те са класическият, универсален тип и продълбочават до 70 см. Обичайно са с болтова "нон стоп" защита. Съвременните модели имат и хидравлична система за защита и регулиране на дълбочината на обработка. Използват се при зърнени култури, рапица и други етерично-маслени култури. Често ги прилагат вместо култивиране при по-уплътнени и

тежки почви с нарушена структура

Това е и една от причините в конструкцията им да е включен и валякът, монтиран зад стреловидните лемежи.
Третият тип са тежките продълбочители с работни органи, които могат да стигнат до 15 на брой. Дебелината на специалната стомана, от която са направени длетата достига до 40 мм. Теглото на машината може да надхвърли 7 т, а работната ширина - 7 м. Нужна им е теглителна сила от 400 до 600 к.с. И те биха могли да достигнат работна скорост до 20 км/час. Работата в тези параметри зависи най-вече от нуждите на бъдещата култура в съответното поле и от състоянието на почвата. При тях дълбочината се регулира от хидравлична система и заден валяк, който се употребява и за разбиване на буците. Ако не е прибавен валяк, в тежкия продълбочител се монтира секция от режещи дискове, които са задължителни при обработка на големи площи със значително количество растителни отпадъци. Те са предпочитани при подчертано тежки терени. При обработки в масиви от трайни насаждения ги използват още и за риголване на дълбочина над 70-80 см. За някои стопани служат за алтернатива на оранта.