Увеличава се броят на агрокомпаниите, които създават платформи за събиране на данни, базирани на тенденциозните софтуерни технологии

Инес ЗЛАТАНОВА

В края на миналия месец, американското изложение за аграрни технологии World Agri-Tech събра хиляди посетители, пред които представи тазгодишните актуални решения за хранително-вкусовия бранш, агробизнесите, производителите на оборудване, доставчиците на технологии, земеделските производители и свързаните със сектора услуги. Събитието е повод за обмен на знания и стратегическо разузнаване на агропазарите, за обмен на полезен опит с новите практики и идеи за развитие и подобряване на участниците в агрохранителната верига. На него присъстваха производители, инвеститори, които търсят печеливша технология, представители на технологични новостартиращи компании и много други.

Посетителите бяха привлечени специално от един експонат, изложен в дъното на затъмнен коридор, осветен от прожектори, отразяващи елегантната му визия по повърхността. Това е автономният електрически трактор MK-V на Monarch. Компанията казва, че

платформата им има потенциал да бъде

катализатор за по-интелигентно

и по-чисто земеделие в бъдеще.

Недалеч от MK-V, беше изложен софтуерът на Agtonomy в новия изцяло електрически трактор AT450X на Bobcat. Ник Фишер, инженер в Agtonomy определя решението като съвкупност от камери, в комбинация с GPS и посочва към AT450X, който интегрира цифровата платформа на компанията му и сензори за автоматизирана работа. Скот Парк, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Bobcat споделя, че настоящите операции, върху които е фокусирано производството на автономните тракторни са косене, пръскане и плевене. След насочване на машината къде да отиде на цифрова карта, операторът остава отговорен само за възлагане на работата. Проектиран да работи в лозя и овощни градини, AT450X е в състояние да „учи" и динамично да реагира на околната среда, използвайки изкуствен интелект, за да прави разлика между култури и плевели за прецизно пръскане. Чрез стратегически партньорства с компании като Agtonomy, Bobcat се ангажира да усъвършенства решенията си за полето и да помогне за решаването на най-трудните предизвикателства на земеделските производители. „Като комбинираме нашето доказано оборудване с най-новите технологии, ние преоткриваме начина, по който се върши работата", добавя Парк.

Колин Шмиц, от друга страна, специалист по поддръжка на дилъри за Amos Power, демонстрира напълно електрическия, автоматизиран трактор на марката в зоната, предназначена за представяне на машини от стартиращи фирми. „Има три специални двигателя, по един във всяка верига (85 к.с. всеки) и един в силоотводния вал (50 к.с.)," казва Шмиц. „Ние не просто вземаме електрически двигатели и ги поставяме в съществуващи трактори. Ние сме проектирали машините от нулата." Шмиц казва, че четири трактора вече работят в полетата в САЩ, като още 15 са планирани за ограничено производство по-късно тази година.

Автономността не е само за

новите модели трактори,

а може да се адаптира и

към по-старите самоходни машини

Алон Ашер, главен бизнес директор на Bluewhite, казва, че марката е преоборудвала много трактори с автономна система. Те са базирани в Израел, но действат и на територията на Америка, като автоматизират съществуващи трактори на марки като Kubota, John Deere или New Holland, превръщайки ги в роботи. Така се постига автономно придвижване с определена скорост в изпълнение на задача. Ако тракторът има повече електронно управление е добре дошло за преработвателите, които вграждат иновативни технологии в тях. Автономният комплект на Bluewhite включва лидар сензори и камери, които контролират механичните части в кабината, за да управляват машината.

Освен автономните електрически трактори, други нови продукти ще навлязат на пазара тази пролет. Платформа с активиран AI от Ceres Imaging има за цел да опрости управлението на земеделска земя. Portfolio Insights ще позволи на „инвеститорите в земеделска земя, кредиторите, производителите и застрахователите на култури да визуализират и управляват цялото си портфолио от данни за земеделска земя на едно място, според съобщение на компанията. Платформата се представя като „универсално решение, което помага на заинтересованите страни в агробизнеса да придобиват, управляват и застраховат всичките си земеделски земи от едно място. Фермерите могат да сравняват текущото представяне на полето с подобни парцели земя и хронология на представянето. Те също така ще могат да идентифицират, очертават и количествено определят растителни и нерастителни зони на полето и да са по-наясно с етапите на растеж.

New Holland разширява гамата си компактни колесни товарачи от серията C с три нови модела: W60C, W70C и W80C LR. Товарачите разполагат с подобрена телематика и автоматизирано управление на стрелата, по-комфортен дизайн на кабината и по-висока мощност. Машините предлагат круиз контрол; „функция за пълзене" за операции с ниска скорост, които изискват големи конски сили, като снеговалеж; различни режими на задвижване за комфорт на оператора и т.н. „Разработването на тези усъвършенствани модели CWL беше водено от целта ни да подобрим изживяването на оператора и собственика и необходимостта да предоставим повече гъвкави опции в техните ръце", казва Дан Какарека, продуктов мениджър за марката за Северна Америка. „Това, което е очевидно в трите нови модела е, че осигуряват стабилност, позволявайки на операторите да се справят с по-големи товари с лекота, да маневрират уверено в предизвикателни условия и да се наслаждават на по-плавно движение, дори в неравен терен."

Corteva, Inc. обяви на събитието старта на Corteva Catalyst, нова инвестиционна и партньорска платформа, фокусирана върху достъпа и предлагането на пазара на селскостопански иновации, които развиват приоритетите на компанията за научноизследователска и развойна дейност и стимулират създаването на стойност. Corteva Catalyst

ще си партнира с предприемачи и иноватори,

за да ускори развитието на ранен етап

на революционни технологии,

които позволяват на фермерите да произвеждат устойчиво повече храна и фуражи. „Чрез Corteva Catalyst ние ще надграждаме традицията да се справяме с критичните предизвикателства в сектора, като съчетаваме нашия значителен опит и ресурси с гъвкавостта на стартиращи фирми и университети, за да предоставим нови решения за фермерите в световен мащаб," коментира за инициативата Сам Ийтингтън, изпълнителен вицепрезидент и главен технологичен и дигитален директор. Corteva Catalyst първоначално ще се съсредоточи върху идентифицирането на възможности в четири стратегически вертикали, съобразени с приоритетите на компанията за научноизследователска и развойна дейност: редактиране на генома; биологични и природни продукти; технологични платформи; и наука за вземане на решения.

CropVue Technologies обяви сътрудничеството си с FMC Corporation за

напредък в прецизното земеделие, чрез

система за мониторинг на вредители

FMC Corporation е компания за селскостопански науки, която развива земеделието чрез иновативни и устойчиви технологии за защита на културите, като опростява тази дейност чрез достъпен, базиран на IoT хардуер за мониторинг на вредители при специални и редови култури. Тяхната платформа за разузнаване Arc предлага на производителите пълен набор от функции, включително персонализирани сигнали чрез мобилно приложение, което показва нивата на натиск върху вредителите и препоръчва действия, преди те да се превърнат в проблем. Камерите на CropVue събират данни чрез наблюдение на насекоми вредители и рационализират процеса на извличане и преглед на събраната информация. Съчетани с решението на FMC, те могат да позволят на производителите да имат достъп до по-чести и надеждни прогнози, в сравнение с ръчните методи за проучване на полето. Понастоящем, камери на CropVue са разположени в над 20 страни и наблюдават повече от 20 вида насекоми сред различни култури. Данните, уловени от CropVue, се интегрират успешно в платформата за разузнаване на фирмата Arc, като предоставят информация в реално време на производителите и им позволяват да вземат проактивни решения за борба с предизвикателните насекоми и вредители в техните полета. И двете компании споделят ентусиазъм от общата цел да предоставят на производителите най-новите технологии, за максимално увеличаване на добивите.

Представяне на Bobcat AT 450 X в комбинация с Agtonomy
Представяне на Bobcat AT 450 X в комбинация с Agtonomy
Трактор Amos Power A3
Трактор Amos Power A3
Ceres Imaging Portfolio Insights
Ceres Imaging Portfolio Insights
New Holland W60C
New Holland W60C
FMC Arc
FMC Arc
FMC Arc & CropVue инсектицидно устройство
FMC Arc & CropVue инсектицидно устройство