Смята се, че се появява в резултат на нарушен минерален баланс, но и воден, и хормонален

Петна, които започват да некрозират не винаги са симптом за мана. Когато части от чепки и зърна започнат да изсъхват странно, без обяснение, тогава става дума за щилеме.
Разликата с петната от мана е тази, че тук тъканите под петната или във вътрешността си запазват зеления си цвят.
При напредване на щилемето повредените чепки могат да станат и тъмно сиви до черни.

Гроздето спира да зазрява и засъхва

При влажно време петната се разрастват по-бързо и могат да обхванат цялата чепка.
Достигне ли се до тези повреди, гроздовете могат сами да се откъсват и да падат.
Въпросните повреди, дори и в началния етап, са широко отворена врата за заболяването сиво гниене.
Според специалистите съхненето на чепките е сложен физиологичен или биохимичен процес, повлияващ се и от почвени, климатични и агротехнически фактори, а причина е и водно и хормонално неравновесие, освен минералното.

Борбата
се води по един начин - чрез подхранване, защото се смята, че причината е най-вече в резултат на нарушеното съотношение между елементите калий, калций, магнезий.
Когато се появи, което обикновено започва да става още при цъфтежа, се налага пръскане с калциев хлорид – 0,5% или с магнезиев хлорид – 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и при началото на узряването се пръска с магнезиев сулфат – също 0,5%. Много добре се опръскват листата и чепките и четвърти път – десет дни след третия.
Заболяването много често се среща при сорта Болгар, установено е в практиката, че той е чувствителен към него.

Запомнете и тези симптоми 
Малки вдлъбнати кафяви или черни петна, които се разрастват и обхващат пръстеновидно нападнатата част от чепката и дръжките на зърната. И те издават, че става дума за щилеме.
Петната са повърхностни и може да наподобяват сивото гниене. По-късно некрозират и частите от чепките и зърната, разположени по-ниско започват да изсъхват.
Тези признаци се появяват около цъфтежа на лозите, но може и по-късно. Изсъхване на чепките се появява и след прошарването и омекването на гроздето.
При силно нападение повредените чепки се оцветяват в тъмнокафяво до сивочерно. Гроздето не узрява и засъхва.
При висока въздушна влажност петната бързо се разрастват и могат да обхванат цялата чепка на грозда, което понякога причинява откъсването му. В такива случаи силно се развива и сивото гниене.

 
Кога се прави листното торене и за какво помага
Можете да наторите листно лозите. В селскостопанските аптеки има богат избор на т.нар. комплексни торове, които са отлични за подхранване на растенията.
Това подхранване чрез листата е допълващо, а не основно, затова не отпада необходимостта да торите почвено, когато са подходящите срокове за това, разбира се.
Кога се хранят лозите чрез листата
Не се предеприема в топло и слънчево време, защото има опасност да се получат пригори. Прави се,когато е влажно, хладно и облачно. Най-дообре е за растенията е да ги пръскате по хладно - сутрин или привечер.
Добре е да сте прочели прогнозата за времето и да сте се убедили, че поне не се предвещават валежи, защото е нужно разтворът да се поеме.
Видовете листни торове
С преобладаващ калиев тор в купената съставка е добре да напръскате растенията за узряване на гроздето. А той помага и лечебно срещу нападение от сиво гниене.
Калцият, когато е в по-висок процент, ще помогне на лозите и асмите срещу напукване на зърната и щилеме.

Сменете препаратите, използвайте регистрирани за мана, оидиум и сиво гниене едновременно
Нашата вярна читателка от село Подем, Плевенско – Златка Крумова, на 87 години, ни се оплака по телефона, че „лозята отиват на кино” и попита кои по-нови препарати да използва, защото по-старите вече не вършели работа.
По нейните лози на листата се появявали петна, които прегарят и след това тъканта некротира и стават дупки, което е проява на мана.
Напоследък са наистина много оплакванията на лозарите и от мана, и от брашнеста мана, показват снимките, които ни изпращат и които виждаме масово и в социалните мрежи.
Неустойчиво топло време с кратки превалявания, и наличието на вятър, в много райони допринася за нови заразявания и поддържа благоприятни условия за развитието на редица гъбни болести както по овощните, така и по лозята.
Това изисква при първа възможност, след спиране на валежите по райони, третиране с фунгициди.
За опазване на лозите от мана, оидиум и сиво гниене в такива случаи се препоръчва употребата на препарати, които са, регистрирани за едновременна борба срещу трите болести – мана, оидиум /брашнеста мана/ и сиво гниене. Ако сте използвали други досега, заменете ги с:
Кабрио Топ – 20 г на 10 литра вода, Шавит Ф72 ВДГ – 20 г на 10 литра вода, Kуадрис 25 СК – 7,5 мл на 10 литра вода.
 
На доста места в тези дни се забелязва това – старт на брашнеста мана

...както и на обикновена мана