Поултра осигурява на растенията нужните им макро- и микроелементи за правилен растеж и развитие, но също така обогатява почвата с органични вещества и помага за образуването на хумус

Ваня Велинска

Високи добиви и качествена продукция са цели, които си поставя всеки земеделски производител. А едно от най-важните условия за постигането им, е торенето на почвата, респективно подхранването на културните растения. От години не говорим просто за торене, а за балансирано хранене, което да осигури всички важни за растенията хранителни вещества. Истината е, че откъм минерални торове се предлага изключително разнообразие от продукти, които са с различно съотношение на елементите в тях, според нуждите на различните култури. Органичните торове обаче все още са сегмент, който е в развитие и налагане в добрите практики при отглеждане на земеделските култури, както и за по-богато съдържание на органика в почвата.
От тази година в производство е въведен точно такъв продукт, а именно органичният птичи тор Поултра, произвеждан от Декса Технолоджис. За качествата на тора, както и за приложението му в практиката разговаряме с Георги Пашов, собственик и управител на фирмата.
Разработихме Поултра с цел да създадем тор, който е с висока ефективност за растенията, но и много полезен за почвата, тъй като я обогатява с органично вещество, разказва Георги Пашов. В него основните макроелементи – азот, фосфор и калий се намират в лесно усвоима за растенията форма. А това спомага те много бързо да достигат до културата и да влияят на нейното развитие. Накратко Поултра е органичен, ефективен, концентриран и балансиран.
Идеята за разработване на органичния тор е един вид надграждане на бизнеса с ферма за кокошки носачки, която произвежда яйца с търговската марка Багрянка. Отпадният продукт, а именно кокошият тор,

се обработва по специална технология на принципа на компостирането

Основната разлика между Поултра и останалите продукти, които се предлагат у нас, включително и чуждите торове, е, че нашият тор е компостиран, уточнява Георги Пашов. Процесът се извършва в контейнери, в затворено пространство, с автоматизирана система, която контролира изцяло процеса на интензивна ферментация. По този начин се гарантират постоянните параметри и качеството на тора. След компостирането се извършва изсушаване и гранулиране на тора. Преминаването на тези етапи на обработка гарантира, че в продукта няма патогенни, причиняващи заболявания, семена от плевели, както и яйца или ларви на неприятели.
Преди компостирането към тора се прибавят слама, както и ензими, които са изключително важни, тъй като подпомагат и ускоряват процеса на ферментация. Знаем, че във външна среда компостирането протича от няколко месеца до почти година, а при тази технология времето е скъсено до няколко дни.
Друго факт е, че в следствие на факторите на средата в условия на открито в комостния куп се губят ценни хранителни вещества. В контролираната среда, при която се произвежда птичият тор, тези недостатъци се елиминират. А полученият тор е

с повишено съдържание на органичен въглерод, хуминови киселини и органична материя

Формулата на Поултра е 4:4.4:4+46, т. е. азот – 4%, фосфор 4.4%, калий 4% и 46% органичен въглерод, разяснява Георги Пашов. Това съотношение е перфектен баланс, който осигурява оптимално качество и продуктивност. Освен макроелементите, които са в органична форма, торът съдържа и разнообразни микроелементи – бор, желязо, манган, молибден, цинк, които влияят на метаболизма на растенията. В него има и над 18 вида аминокиселини, които са с естествен произход и имат много добро влияние върху културите. Те стимулират фотосинтезата, клетъчното делене, цъфтеж и плодоотдаване, спомагат за натрупване на резервни вещества в растенията, подобряват устойчивостта им към неблагоприятни условия на околната среда.
Органичният птичи тор Поултра може да се използва при всички култури. Изключително подходящ е за зеленчукови и овощни култури, лозя, етерично-маслени култури, оранжерии, производство на разсад, цветя и декоративни растения, тревни площи, включително голф игрища. Разбира се, може да се прилага и при зърнено-житни и окопни култури. Внася се предсеитбено или при засаждане с инкорпориране.
Торът има

много добър ефект при началния старт на културите

при образуването на кореновата система, подчертава Георги Пашов. Затова препоръката е да се внася преди сеитба или засаждане. Естествено, с него може да се натори и по време на вегетацията на растенията, като се разхвърля върху почвата. Искам да обърна внимание на това, че ензимите в тора съдържат азотозадържащи бактерии, които влияят на това, хранителните елементи да се освобождават бавно, така се избягва загубата на азот. А ползата от него е още по-голяма при редовното му използване. Не бива да се пренебрегва и фактът, че обогатява почвата с органично вещество, като по този начин я прави много по-плодородна и с по-добри физико-химични свойства.

Сериозно предимство на птичия тор е, че подпомага за образуването и храненето на плодовете и гроздето. Те са с по-високо захарно съдържание и съответно качество.

Торът е изключително подходящ за биопроизводство, но може да се използва и при конвенционалното. Приложението му може да се комбинира с внасянето на други торове, като в този случай дозите на минералните торове трябва да се намалят.