Кръстена Илиева

Във всяка градина има лук, обърнете му внимание! Не винаги болестите са основните проблеми при отглеждането му. Важен неприятел по лука, чесъна и праза е

луковата стъблена нематода

Тя е широко разпространена и е един от икономически най-важните видове растително-паразитни нематоди. Червеобразна е, с тънко тяло, достигащо на дължина 0,9-1,5 mm. Видима е единствено с въоръжено око.

В полски условия може да развие няколко поколения.

Руковите нематоди предпочитат глинести почви. Презимуват в почвата или в нападнатите растителни части. Пренасят се със заразени луковици, инвентар, почва и вода.

Навлизайки в растенията, започват да се хранят, като отделят вещества, които променят нормалното им състояние.

Листата изсветляват, с по-малки размери са и се деформират. Стъблата също променят своята форма. Главите на лука загниват, придобиват кафява пихтиеста маса, която при вадене остава в почвата, а тези на чесъна направо изсъхват. Кореновата система обаче остава здрава и нормално развита.

Галовите нападат повечето зеленчуци

Scot Nelson Flickr
Scot Nelson Flickr

Галовите нематоди паразитират по корените на много култури. Повреди се срещат при доматите, пиперя, краставиците и много други.

Те развиват няколко поколения годишно. Зимуват в почвата като яйца в яйчни торбички или в повредените корени на растенията. При благоприятни условия започват да се намножават и предизвикват сериозни повреди.

В процеса на хранене отделят ензими, заради които нападнатите корени започват да променят нормалния си вид. В зоната на заразяването се образуват подутини, наречени гали, откъдето всъщност идва и името. Повредите, причинени от нематоди, се превръщат във вход за бактерии и гъби, които ускоряват и могат да объркат симптоматиката на растенията.

Надземната зелена маса на нападнатите растения започва да забавя растежа си. Завяхва през топлите часове на деня, а на по-късен етап листата пожълтяват.

Накрая изсъхват отделни части на растението. При много силно нападение загиват цели растения.

Друг вид обича повече влага,

паразитира по клубените

Ian Riley, Flickr Повреда при сладък картоф
Ian Riley, Flickr Повреда при сладък картоф

Освен картофите тази нематода напада морковите, граха, ръжта, лука, кръмното цвекло, зърнено-бобовите, тютюна и др.

Паразитира по клубените на картофите. По надземните части обикновено не се наблюдават изменения. В мястото на заразяването кожица става оловносива и се напуква. Под петното тъканта омеква, хлътва и покафенява.

Почти по цялата повърхност на клубените се образуват множество петна с ямички от загинала тъкан.

Най-благоприятни условия за развитието ѝ са висока влажност и по-хладно време. Развива от 6-9 поколения годишно.

Най-сигурното средство за борба с този вид е използването на здрав посадъчен материал и устойчиви сортове: Агрия, Санте, Агата, Пикасо и др.

Цистообразуващите съсипват картофите

Редуцират кореновата система и постъплението на вода

Два вида цистообразуващи нематоди (Златиста картофена и Бледа картофена) намаляват добивите от картофи.

Те са карантинни неприятели в голям брой Европейски страни и фитосанитарните наредби изискват да се извърши третиране на почвата, особенно при семепроизводството.

Нематодите представляват сферични образувания с бял до жълто-кафяв цвят разположени по клубените на картофите.Тези образувания се наричат цисти в тях се намират яйцата, те са добре видими с невъоръжено око. Двата вида си приличат. При засаждане на картофите и при благоприятна влажност в почвата, започва излюпването на ларвите, които проникват в младите корени на картофените растения. Ларвите се развиват в корените, докато се превърнат във възрастни нематоди.

Когато нападението е слабо, не се наблюдават видими промени в насажденията. Само при силна зараза в посевите се образуват петна, където растенията пожълтяват и изсъхват. Инфектираните растения имат редуцирана коренова система, което намалява постъплението на вода. Образуват се по малко стъбла, листата преждевременно увяхват отдолу нагоре, докато изсъхне цялото стъбло.

Контролът

Много важно е спазването на всички агротехнически мероприятия. Превантивни мерки, като използване на здрав посадъчен материал, спазване на сеитбообръщение с ненападащи се култури в продължение на 3-4 години, както и използването на толерантни и устойчиви сортове и т.н. са силно препоръчителни.

Работният инвентар и инструментите могат да се обеззаразяват с разтвор на формалин, но той е силно токсичен и може да причини отравяне и изгаряния по кожата.

Заразените растения да се унищожават задължително!

Химичната борба

е трудна

Препаратите за растителна защита са скъпи, а и не са общодостъпни! В непрофесионална категория попада единствено продукта Велум прайм.

Биологична борба може да се изведе с продуктите: Нем гард гранули, Фертинема и др. Те щадят околната среда и са безопасни са за хората.

Използват се бактерии и гъби за контрол на фитопатогенните нематоди.

Бактерията (Pasteuria penetrans) има голямо значение за борбата с галовите нематоди. Тя попада в тялото на нематодите, рамножава се и го унищожава.

Съюзници са добре познати цветя

Работят и прастари мерки за обеззаразяване

Добър помощник в любителските градини са ароматните цветя и билки. Те отделят вещества, с които прогонват неприятеля.

Тагетесът например е верен приятел в борбата срещу нематодите.

Засаден в градината, той ги отблъсква. В края на сезона целите растения се заравят в почвата, особено в най-заразените участъци. Колкото повече органика се вкара в почвата, толкова по-добре.

Също може да се направи обеззаразяване на почвата чрез пропарване с висока температура- около 110-120 градуса. Преди това тя се обработва на дълбочина 25-30 см. На големи площи най-лесно се прилага соларизация. Представлява покриване на почвената повърхност с 1-2 слоя дебел полиетилен за период от около 40 дни през лятото в жегите. Високата температура убива неприятелите.