Разработката на новозеландските учени ще направи лечението на някои видове рак по-достъпно.

Моноклоналните антитела се считат за най-обещаващото средство против рак. Получаването им е една от най-важните задачи на съвременната биотехнология. Учени от Нова Зеландия заявиха, че са успели да създадат генетично модифицирани кози, в чието мляко се съдържат моноклонални противоракови антитела.

Изследователите постигнали това, че козите, заедно с млякото, отделят имуноглобулини от клас G към рецепторите на епидермалния растежен фактор, подобно на тези, открити в лекарство, наречено цетуксимаб. То се използва за лечение на няколко вида рак, по-специално плоскоклетъчен карцином на главата и шията, както и метастатичен колоректален рак.

Цената на курса с цетуксимаб е около 13 хиляди долара. Учените се надяват, че тяхната разработка ще направи лечението на рака по-достъпно. „ Производството на цетуксимаб с помощта на животни е много по-икономично, тъй като техните млечни жлези могат да произвеждат големи количества протеин“, обяснява Гетц Лейбъл, ръководител на изследователския екип.

Заслужава да се отбележи, че високата цена на цетуксимаб се дължи не само на факта, че това лекарство се произвежда по лабораторен начин. Структурата на имуноглобулините, съставляващи състава му, е много сложна. Следователно те трябва да бъдат получени от клетъчни култури при строго контролирани условия, което, разбира се, води до високи производствени разходи.

Гени, кодиращи антиракови имуноглобулини, се вкарват в генома на козите клетки. В случая е използвана същата технология, която беше използвана за създаването на известната клонирана овца Доли. Две трансгенни линии на кози, получени в резултат на такава интервенция, показват доста високи нива на концентрация на антитела в млякото - около 10 гр/л.

В допълнение, имуноглобулините от козето мляко бяха по някои характеристики по-добри от тези, открити в търговския препарат.

Според учените козите могат да бъдат отлична платформа за мащабно производство на антитела срещу рак. Имуноглобулините лесно се изолират от млякото и се пречистват, а самите генетично модифицирани кози се чувстват нормално и не се различават от обикновените животни.