С наближаването на сезона за отглеждане на добитъка на закрито и подготовката за пресушаване на стадото, време е да бъдат подрязани опашките и обръснати виметата. Ако опашките не се подрязват, те се превръщат в място, където се задържат изпражнения и бактерии, което може да доведе до драстично увеличение на броя на соматичните клетки, тъй като бактериите могат да навлязат в канала на вимето.

Повечето фермери подрязват опашките и изчистват виметата през зимата както и поради факта, че дългите и мръсни опашки могат да пречат при доене. Сега обаче е един от най-важните моменти за изпълнение на тази задача, тъй като

при влажни климатични условия

кравите се замърсяват повече

Опашките трябва да бъдат подрязани хубаво, гладко, като се премахне всякаква мръсотия или излишна козина около скакателната става на кравата или около задните ѝ крака и вимето. Когато кравите бъдат вкарани за отглеждане на закрито, намаляването на UV лъчите може да доведе до растеж на гъста и дълга козина, а оборът може да се превърне във влажна и топла среда, която е подходяща за развитие на вредни бактерии.
Много фермери подстригват гърба на говедата с цел да се позволи на излишната топлина да напусне тялото и така да се намали рискът от пневмония, както и за да се поддържат ефективни енергийни нива. Подстригването на гърба също така подобрява контактната площ при нанасяне на препарат за обезпаразитяване, независимо дали става въпрос за въшки или акари.

Също така много фермери бръснат зоната около маркировката на задния хълбок на кравата. Това увеличава видимостта на маркировката и е особено важно по време на периода на отелване. Това може да бъде неприятно преживяване за кравата, но е необходимо да се направи, тъй като помага за предотвратяване на заболявания като мастит. Някои фермери обаче избират да дамгосат козината, вместо да я подстригват.

Дамгосването е също толкова неприятно, колкото и подстригването. Когато се прави правилно обаче, то отнема по-малко време. Фермерите, които изберат да дамгосват,

трябва да го правят в добре проветриво помещение,

за да се разсее бързо миризмата

Процесът на подрязване на опашката и почистването на вимето трябва да започне още сега, за да се осигури успешно и хигиенично пресушаване на виметата. Ако започнете процеса сега, всяка седмица ще може да правите няколко реда животни по спокоен и безстресов начин, което също ще помогне да се предотврати прегряването на машинките.

Процесът си заслужава времето, като се има предвид, че би трябвало да помогне за намаляване на пиковете на плоскоклетъчен карцином през следващите седмици. Този процес е изключително важен и за всички крави, избрани за селективна терапия, тъй като когато не се използва антибиотик, няма място за грешки по отношение на хигиената.