Дюлята един от късно зреещите овощни видове и много често се напада от болестта късно кафяво гниене. Тя се причинява от гъбата Monilinia fructigena. Патогенът напада голяма част от овощните култури, в т.ч – и дюлята. Повредите от късното кафяво гниене се наблюдават през периода на интензивно нарастване на плодовете до встъпването им в беритбена и консумативна зрялост.

Оптимални условия за развитие на болестта се създават при влажно време и температури от порядъка на 24°С - 25°С. Първите признаци на гниене са малки кафяви петна по повърхността на плодовете. При висока атмосферна влажност петната бързо се разрастват, загниват и покриват със спорообразуващи туфи. Туфите образуват концентрични кръгове. Впоследствие загнилите плодове окапват. При сухо и топло време част от плодовете се мумифицират и остават по клоните на дърветата, където патогенът зимува.

За да бъде успешна борбата срещу късното кафяво гниене от изключително важно значение е прилагането на прецизна агротехника. Агротехническите мероприятия включват:

  • събиране и унищожаване на изгнилите и мумифицирали плодове
  • качествено провеждане на просветляващите и фитосанитарните резитби. При фитосанитарните резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез задължително да се дезинфекцират.
  • есенна обработка на почвата в овощните градини, с която се заорават растителните остатъци и зимуващите в тях патогени.
  • зимно пръскане на дърветата с 2% бордолезов разтвор

През вегетацията растителнозащитни пръскания срещу късното кафяво гниене се извършват през периода от наедряване на плодовете до встъпването им в беритбена зрелост.

При сухо и топло време развитието на патогена се ограничава и при тези условия се препоръчват профилактични пръскания с контактни медсъдържащи фунгициди: купроцин супер М – 0,25%, фунгуран ОН 50ВП – 0,2%, шампион ВП – 0,3%. При влажно време и поява на първите признаци на болестта е необходима употребата на системни фунгициди: Ревиона – 0,1%, Луна Експирианс – 0,07%, Белис – 0,08%.

Плодовeте трябва да се прибират в сухо време и да се съхраняват в дезинфекциран амбалаж.