Ароматните и много апетитни свински ребра с картофи определено ще спечелят сърцето ви. Това е отлично основно ястие за празничната трапеза или просто приятно разнообразие от ежедневното меню.

1. В плик

Приготвянето ще отнеме не повече от 5 минути!

Продукти: 600 г свински ребра, 5 картофа, 1 глава лук, подправки.

Приготвяне: Ребрата се разделят на парчета, картофите се нарязват на кръгчета, а лукът - на големи пръстени. Сложете всичко в плика за печене, добавете подправки на вкус и разбъркайте (разтръскайте) добре. Направете в плика няколко дупки с клечка за зъби и печете във фурната за 1 час на 200 градуса.

2. Във фолио

За да се изпекат ребрата по-бързо, разделете ги на порции и ги увийте по отделно във фолио.

Продукти: 700 г свински ребра, 7 картофа, 2 глави лук, 1 морков, 4 суп. лъж. майонеза, 45 мл соев сос, билки, подправки, чесън.

Приготвяне: Смесете соевия сос с подправките и мариновайте ребрата за няколко часа. Нарежете зеленчуците на кубчета и смесете с майонеза, чесън и билки. Поставете картофите върху фолиото, след това месото и затворете пакетчетата. Печете 1-1,5 часа във фурната на 180 градуса.

3. С кашкавал

Коричката на твърдото сирене прави ястието още по-апетитно!

Продукти: 1 кг свински ребра, 5 картофа, 1 глава лук, 2 домата, 150 г сирене, 100 г майонеза, подправки.

Приготвяне: Нарежете ребрата, леко запържете и поставете в огнеупорна форма. Отгоре наредете кръгчета лук, домати и накрая картофите. Намажете с майонеза, покрийте с фолио и печете 45 минути на 180 градуса. Извадете, остранете фолиото и поръсете с настърган кашкавал. Печете още 15 минути.

4. С гъби

Гъбите могат да са пресни или замразени.

Продукти: 900 г свински ребра, 750 г картофи, 600 г гъби, 3 с.л. доматено пюре, 3 суп. лъж заквасена сметана, 2 глави лук, чесън, подправки.

Приготвяне: Нарежете ребрата на порции и смесете с пръстените лук, чесъна, подправките, заквасената сметана и доматеното пюре. Оставете месото да се маринова за няколко часа.

Сварете картофите до полуготовност и ги нарежете на филийки, а гъбите леко запържете. Сложете картофи, гъби и ребра върху фолиото, оформете пликове и печете 40-50 минути във фурната на 200 градуса.

5. В доматен сос

Пикантният доматен сос върви добре с месо и картофи.

Продукти: 800 г свински ребра, 500 г картофи, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 4 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. мед, джинджифил, пушен червен пипер, подправки.

Приготвяне: Нарежете на ситно лука, чесъна и джинджифила, смесете ги с мед, соев сос и доматено пюре и варете до омекване на лука. Пасирайте доматения сос с блендер.

Намажете нарязаните ребра със соса и мариновайте за 2 часа. Поставете нарязаните картофи с подправки във форма, а отгоре - ребрата. Печете 1-1,5 часа на 160 градуса, като периодично намазвате месото със сос.

6. Със зеленчуци

Универсална рецепта за всеки повод.

Продукти: 800 г свински ребра, 800 г картофи, морков, глава лук, чушка, тиквичка, 150 г карфиол, 2 скилидки чесън, 60 мл кетчуп, 2 суп. лъж. мед, 60 мл соев сос, 150 мл вода, подправки и билки.

Приготвяне: Нарежете ребрата на парчета, мариновайте за час в подправки и леко запържете с лук. Нарежете всички зеленчуци на едро, подправете на вкус и поставете в плик за печене.

Прибавете ребрата, чесъна, още малко подправки и нарязаните билки към зеленчуците. Смесете соевия сос, меда, кетчупа и водната марината и я сипете в плика. Разбъркайте съдържанието и печете на 190 градуса за час.

7. С глазура от мед

Изпечете ребрата в тава на един слой, така че глазурата да направи красива коричка.

Продукти: 500 г свински ребра, 500 г картофи, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. гранулирана горчица, 2 суп. лъж. зехтин, подправки.

Приготвяне: Смесете меда, горчицата и подправките и мариновайте ребрата за един час. Нарежете картофите на филийки, посолете, сложете в тава за печене и поръсете с олио. Подредете ребрата отгоре и поставете във фурната за 1,5 часа на 160 градуса.

8. В гювеч

За тази рецепта трябва да нарежете ребрата на по-малки парчета.

Продукти: 250 г свински ребра, 3 картофа, 2 глави лук, 0,5 морков, 2 суп. лъж. растително масло, дафинов лист, подправки.

Приготвяне: Нарежете ребрата, натрийте ги с подправки и приберете в хладилник за 2 часа. Запържете в малко олио до златистокафяво и след това добавете лука и няколко супени лъжици вода.
Нарежете картофите и морковите на кубчета и ги сложете в гювеча, подправете и прибавете дафинов лист. Разпределете месото и лука отгоре, покрийте и печете във фурната за един час на 160 градуса.

9. С бира

Изберете тъмна или светла бира, но без добавки.

Продукти: 1 кг свински ребра, 1 кг картофи, 50 мл растително масло, 2 домата, 2 глави лук, 50 г доматена паста, 500 мл бира, 4 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Разделете ребрата, оваляйте в подправките и леко запържете, сварете картофите до полуготовност и ги нарежете на филийки. Нарежете лука и доматите на пръстени, прехвърлете всичко във форма за печене и мариновайте с бира, доматено пюре, подправки и счукан чесън.

Печете под фолио 50-60 минути на 190 градуса.

10. Със зелени подправки

Препоръчваме да вземете по половин връзка кориандър, зелен лук, босилек и копър.

Продукти: 1 кг свински ребра, 1 кг картофи, 1 глава лук, 2 връзки свежи зелени подправки, 1 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. доматен сос, чесън, подправки и билки, 30 мл вода.

Приготвяне: Разделете ребрата и мариновайте в доматен сос, олио, чесън и подправки за няколко часа. Нарежете на едро картофите и лука, смесете с месото и прехвърлете в плик за печене.
Нарежете на ситно всички билки и добавете в плика. Добавете вода, завържете и разбъркайте добре. Печете във фурната за един час на 180 градуса.

11. Със зеле

Продукти: 400 г свински ребра, 400 г картофи, 300 г зеле, 1 глава лук, 1 морков, 2 дафинови листа, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. винен оцет, подправки.

Приготвяне: Нарежете ребрата, оваляйте в подправките и леко запържете. Нарежете картофите на малки парченца, а зелето - с моркова и лука.
Леко смачкайте с ръце зелето с оцета и олиото и сложете всички зеленчуци в плик за печене или форма. Добавете ребрата там, подправете, добавете дафинов лист и печете 40 минути на 200 градуса.

12. Със заквасена сметана

Вместо заквасена сметана, можете да вземете кефир, кисело мляко или дори прясно мляко.

Продукти: 800 г свински ребра, 800 г картофи, 1 глава лук, 100 мл заквасена сметана, подправки.

Приготвяне: Картофите се нарязват на едро и се смесват със заквасената сметана и подправките. Нарежете ребрата, овкусете ги с подправките и нарязания лук и сложете всичко във форма за печене. Печете под фолио 35 минути на 190 градуса и още 15 минути без фолио.