След изцеждането на сока остава „месо", което е изключително вкусно и полезно

Един от начините за приготвяне на висококачествен натурален сок е да прекарате ябълки през сокоизстисквачка. Колкото по-мощна е тя, толкова по-малко пулпа ще има в получения сок и толкова по-плътен ще бъде той. Консистенцията на пулпата пряко влияе върху ястията, които можете да приготвяте с нея.

Разбира се, можете просто да изхвърлите ябълковата пулпа, което ще ви улесни и ще ви спести време. По-здравословните варианти включват компостирането ѝ или храненето на животните в двора с нея. Но какво ще стане, ако нямате компостер или добитък? Тогава има само една възможност: дайте „втори живот" на пулпата от сокоизстисквачката, като направите нещо вкусно.

Консистенцията на пулпата обикновено е видима с просто око. Прекалено плътната може да се прибави към тесто или да се изсуши, докато по-малко плътната пулпа може да се преработи, например в сладко или пюре. Ако обаче сте поставили ябълките цели (без да премахвате дръжките, чашелистчетата и семенните шушулки), ще трябва да поработите малко с пулпата преди готвене, за да отстраните всички тези остатъци.

Печива

Колкото по-малко течност остава в ябълковата пулпа, толкова по-добре. Тъй като тестото има склонност да се „разтече" и да се разпада, когато е изложено на пълнеж, който е твърде мокър или е пуснал сок, добре изцедените плодови остатъци са идеални за повечето печива. Ябълкови пайове, кифли с ябълков пълнеж, щрудел или други обичани ябълкови сладкиши - всички те могат спокойно да се приготвят с ябълкова пулпа.

Между другото, някои пайове и торти могат да „понесат" и по-рядък ябълков пълнеж. Например, той може да се използва като заместител на боровинково сладко в сладкиш, наречен „африкански" като увеличите количеството захар в тестото.

Пай с ябълково пюре на фурна

Ще ви трябват: 500 г ябълково пюре, 2 чаши кефир или кисело мляко, 3,5-4 чаши брашно, 1 чаша захар, 2 ч.л. сода, 4 яйца, масло или растително масло за намазване на тавата, пудра захар за украса.

Приготвяне: Добавете содата бикарбонат към киселото мляко и разбъркайте. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Продължете да разбивате, докато наливате киселото мляко, след това добавете ябълковото пюре и накрая брашното, малко по малко.

Разбийте тестото на ниска скорост, докато стане гладко и леко се сгъсти. Сипете сместа в намазнена тава. Печете пая в предварително загрята фурна на 170-180°C за 45-55 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.

Извадете горещия пай от фурната и го оставете леко да се охлади. Нарежете и сервирайте, гарниран с пудра захар.

Можете също да добавите парченца плодове към този пай заедно с ябълковото пюре.

Африкански пай

Продукти: 1 чаша сладко от боровинки, 1 чаша кефир/кисело мляко, 1,5-2 чаши брашно, 1/2 чаша захар, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, масло за намазване на тавата.

Приготвяне: Разбийте яйцата и захарта в дълбока купа. Добавете киселото мляко и содата бикарбонат. Разбийте отново. Прибавете към тестото сладкото и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете пресятото брашно и продължете да разбивате, докато се получи гладка, гъста смес.

Намажете тава за печене с масло и изсипете тестото в нея. Печете пая в предварително загрята фурна на 180°C за 45-55 минути, като поставите тавата в най-горния край на фурната.
Извадете тавата, оставете пая да се охлади и го махнете от тавата. Нарежете на порции.

Сушени плодове, захаросани плодове, пастили, чипс 

Финосмляната ябълкова пулпа може да се използва за приготвяне на пастили (особено ако предварително сте обелили ябълките). В противен случай, можете да използвате пулпата за приготвяне на сушени или захаросани плодове, ако формата и размерът ѝ позволяват, дори чипс. Тъй като пулпата съдържа минимално количество течност и е вече смляна, времето за готвене е значително намалено.

0 Как да си направим сушени ябълки

За да приготвите сушени ябълки, изберете сладко-кисели или кисели сортове с тънка кора и твърда плът. След това измийте ябълките, подсушете ги леко и нарежете на резени или кръгчета с дебелина 0,5-0,7 см, като предварително отстраните семките.
За да предотвратите покафеняването на ябълките по време на готвене, накиснете ги в леко подсолена студена вода (1/2 чаена лъжичка сол на 1 литър вода). Бланширането също запазва цвета на ябълките.

Сладко, пюре, конфитюр, мармалад 

При приготвянето на тези сладкиши е най-добре да се използва фина основа от ябълкова пулпа, тъй като нейната сочност определя качеството на крайния продукт. Ако обаче пулпата е твърде пресована, други плодове могат да се комбинират с ябълковата основа по време на приготвянето на всеки от тези десерти, за да се коригира вкуса и аромата.

Алкохолни напитки 

Ябълките могат да се използват за приготвяне на голямо разнообразие от алкохолни напитки, а плодовата пулпа е идеална за тази цел. Първо, това е готова основа, която не изисква допълнителна работа. Второ, дори няма да е необходимо да отстранявате нищо, тъй като след това мъстта се прецежда, оставяйки само течната основа за алкохола.

Тъй като пулпата се взема от предварително измити плодове, тя няма да съдържа диви дрожди. Следователно, за да започнете процеса на ферментация, добавете търговска мая към мъстта (ако правите ябълково вино, подходяща е само винена мая). Друг вариант е да добавите шепа неизмити стафиди.

Ябълков сайдер

За ябълковото вино, известно още като сайдер, обикновено се избират зрели, кисели ябълки. Но за да се придаде на напитката по-сложен вкус, се добавят и други плодове – от сладки до тръпчиви или дори горчиви. Ключът е да се гарантира, че ябълките не са развалени. Преди употреба ябълките се оставят на тъмно място в продължение на три дни, след което, вместо да се изплакват, се избърсват с чиста кърпа.

Съставки: 4 кг ябълки, 600-650 г захар.

Приготвяне: Отстранете дръжките на чистите ябълки и ги нарежете по удобен начин, без да отстранявате сърцевината. Сложете ябълковото пюре в чисти буркани, като ги напълните до две трети.

Добавете захар (150 г кристална захар на 1 кг плодове) и започнете да приготвяте мъстта. Сгънете няколко слоя чиста медицинска марля и я увийте около гърлата на бурканите. Оставете на тъмно място за четири дни, като разбърквате веднъж дневно с чиста дървена лъжица. След определеното време прецедете течността през тензух и напълнете получения сок в удобен стъклен съд, като поставите воден затвор отгоре. Оставете съда на тъмно място за един и половина до два месеца (понякога два и половина).

Следващата стъпка ще бъде липсата на въздушни мехурчета в буркана и образуването на утайка на дъното на пречистената течност. Прецедете сайдера отново и го налейте в чисти бутилки, като ги напълните до горе. Затворете плътно бутилката и я оставете да престои в помещение с температура 10-12°C в продължение на три месеца.

Оцет 

Ако мъстта от пулпата по време на ферментацията е вкиснала, няма проблем. Домашният ябълков оцет също е отличен вариант. Той е също толкова добър, колкото и търговския продукт по отношение на качеството, а по отношение на хранителните ползи дори е далеч по-добър. А изразът „сладък оцет" звучи по-малко иронично, когато се прилага за домашен оцет, тъй като съдържанието на захар е доста забележимо.

Колкото повече захар добавите, когато правите домашен оцет, толкова повече време ще отнеме той да се получи, тъй като ще е нужно повече време на оцетните бактерии да разградят захарта.

Ще ви трябват: 3 литра вода, 1,5 кг кисели ябълки, 1 чаша захар, мед.

Приготвяне: Измийте ябълките, отстранете дръжките и сърцевината. Настържете ябълките на едро, обелете ги и сложете сместа в дълбока, неметална купа с широк отвор, като я напълните до около три четвърти.

Разтворете захарта в топла вода и охладете до стайна температура. Изсипете този сироп в буркана с настърганите ябълки и разбъркайте. Завържете гърлото на буркана с тензух и го поставете на топло място за 10 дни. Разбърквайте съдържанието на бурканите ежедневно.

След определеното време, отстранете „шапката" на ябълката от течността, прецедете я през няколко слоя тензух и добавете 40-50 г мед на литър. Разбъркайте течността, докато медът се разтвори. След това отново завържете гърлото на съда с тензух и го поставете на тъмно място за 30-40 дни.

Когато течността се избистри и се образува дебел бял филм, който се утаява на дъното на съда, прецедете оцета отново и го налейте в стъклени бутилки. След запечатване съхранявайте бутилките на хладно място.

Препоръчително е ябълковият оцет да се прецеди отново преди употреба!

И още: дори плодови кори, включително ябълковите, могат да се използват за приготвяне на оцет. Поставете корите на дъното на стъклен буркан, като добавите 1 литър вода и 30-50 грама захар на килограм. Завържете гърлото на буркана с двойно сгънат тензух и го поставете на топло място. Оставете буркана там, докато съдържанието ферментира и утайката се утаи. След това прецедете течността, налейте я в бутилки, затворете ги и съхранявайте оцета.