Класическата рецепта изпрати Любомира Кирилова от София

Френската кухня е известна с изисканите и сложни ястия, които рядко могат да се повторят у дома. Но любимата френска лучена супа можете да си я приготвите за 30 минути с минимум продукти. Всичко е много просто, но се получава невероятно вкусно.

Тайната на тази супа е в карамелизирането на лука по време на задушаването. Зеленчуците отделят естествена захар и затова супата има сладникав вкус.

Продукти: 9 глави лук, 3 суп. лъж. зехтин, 6 скилидки чесън, 100 мл сухо бяло вино, 100 мл вода, 200 г хляб, 50 г сирене чедър, зелен лук, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Обелете и нарежете лука. Запържете го в тиган до златисто кафяво в олио със сол.

Добавете нарязания чесън и виното и разбъркайте. Сипете водата, разбъркайте и гответе под капак за 10 минути.

Нарежете хляба на филийки, намажете ги със зехтин и поставете във фурната за 10 минути на 180 градуса. Извадете тавата с препечения хляб и поръсете отгоре с настъргания кашкавал. Печете още 5 минути на същата температура.

Разсипете супата в дълбоки чинии и сервирайте заедно с филийките хляб с чедър. Поръсете отгоре със ситно нарязан зелен лук.

За да приготвите крутоните, е най-добре да използвате френска багета, както е в класическата рецепта.

По желание прибавете към супата подправки по ваш вкус. Препоръчваме ви да оставите ястието известно време да постои под капак, за да поеме ароматите.