Това, разбира се, зависи и от силата на валежа

Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка.

Отговаряме веднага:

Мерките трябва да зависят от интензивността на градушката и продължителността ѝ. Може да има раскъсване на листа, леторасти, гроздове, а може и по-сериозни повреди.

Общо взето вариантите и възможностите са следните:

При градушка, паднала паднала до 10-15 юни, лозите могат да се възстановят до известна степен чрез извършване на зелена резитба.

В такъв случай

плодните пръчки се изрязват

и по раменете и кордоните се оставят чепове с по 2 очи от най-ниско разположените леторасти. От пъпките на зелените чепове се развиват нови леторасти, които ще се използват при резитбата следващата година.

Ако са запазени отделни гроздове и част от листата, резитба на зелено не се прави. Такава резитба не се прави и на битите от град лозя през юли и август.

Внимание!

Битите от градушка лозя силно се нападат от причинителя на бялото гниене и на бактериалния рак. Веднага след градушка лозите да се напръскат с фунгицидите: Бордолезов разтвор 2-3%, с други медсъдържащи препарати. Ефикасни са Кабрио Топ и Шавит.

Колко време след градушка да пръскате

Ако напръскате до 12-18 часа ефектът е 75%, след 18-21 часа - 50% и до 24 часа вече няма ефект, защото заразяването е извършено.