Няма нищо по-вкусно от ароматен картоф с подправки, изпечен на фурна. Картофите, приготвени по този начин, са по-вкусни от месото. Сервира се с млечен сос.

Продукти: 8-9 картофа, 2-3 суп.лъж. растително масло, 1 ч.л. сол, 0,5 ч.л. кимион, 1 ч.л. млян черен пипер, 0,5 ч.л. мащерка, 2 ч.л. червен пипер, 0,5 ч.л. прованс билки, 4 суп. лъж. галета.

За соса: 150 г цедено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 40 г копър

Приготвяне: Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на малки филийки или произволни парчета. Прехвърлете в дълбока купа и полейте с растителното масло. Разбъркайте.

В отделен съд смесете сол, черен пипер, кимион, мащерка, червен пипер и провансалските билки. Можете да добавите и други подправки по ваш вкус. Изсипете галетата в съда с подправките и разбъркайте.

Прибавете галетата с подправките към картофите и отново разбъркайте добре.

Намажете съда за печене с растително масло и изсипете картофите във формата. Разпределете равномерно по цялата повърхност на формата и поставете във фурна, предварително загрята до 180 градуса. Печете около 40 минути, до получаването на златиста коричка.

За да направите соса, ще трябва ситно да нарежете копъра, а чесъна се смачква с пресата. В купа смесете цеденото кисело мляко с нарязания копър и чесъна. Разбъркайте добре.

Сервирайте печените картофи горещи, заедно с приготвения сос. Приятен апетит!

Забележка: Ако искате можете да приготвите картофите в плик за печене или да застелете тавата с хартия за печене. (ХФ)