Целта на бъдещото земеделие е повече добиви от единица площ

15 май 2020
Агробизнес
4410
Няма снимка
Татяна Михайлова Снимки: Ваня Велинска
1 2 3
 

Агросекторът се развива с много бързи темпове, земеделските производители ежедневно трябва да вземат адекватни решения в условията на риск, казва Татяна Михайлова, изпълнителен директор на “Екофол”

Ваня Велинска

- Г-жо Михайлова, каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Българското земеделие е един от най-бурно развиващите се отрасли - не само като темпове, а и като иновации, модернизация и значимост за нашата икономика. Много перспективни решения и огромен ежедневен труд се влагат в агросектора. Грижата за земята и за посевите е в основата на бизнеса, но това отдавна не е всичко. Земеделските стопани днес са и предприемачи, иноватори, организатори, икономисти, ръководят хора... Но може би най-трудно е вземането на бързи, адекватни и добре премерени решения в условията на риск. И за това е необходима сериозна и всестранна подготовка от страна на земеделците.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Проблемите в агросектора са ежедневие, но истинският проблем за бъдещето му са климатичните промени. Целият бранш ще трябва да се адаптира към тях, защото те са неминуеми. Чуваме коментари за глобалното затопляне и че ледът от полярните шапки се топи, че световното морско равнище се повишава... Всеки се надява този проблем да е преувеличен или ако го има - да засяга държавите някъде по света, да бъде в далечното бъдеще. За съжаление не е така, проблемът е тук и сега, и Европа ще бъде един от най-засегнатите континенти спрямо прогнозите на учените. Промяната е неизбежна!!! Промяната в климата е около нас и ще засегне основно хората, чийто съдби и бизнеси са свързани с природата и околната среда.

Ще се спра на 3 от проблемите, които всеки земеделец среща и ще среща в своята работа.

Проблем 1 - промени в климата и повишение на температурите

Според научни източници, за периода от 1850-а до 2017-а година е отчетено повишаване на средната температура за всички месеци и в цял свят, т.е. проблемът е повсеместен, а не само в Антарктика например. Според друга статистика - 20 години от последните 22 са били с топлинни рекорди. Интересното е, че едни от най-големите промени в температурата досега са отчетени в Европа и в Средния Изток. Ние на Балканите, и в частност България, не сме изключение - всички земеделци виждат вече, че сезоните и валежите се промениха. Промяната в климата реално се усеща - всяка година и всеки сезон има нови предизвикателства и то в степен често непозната до момента, а това е едва началото на промените и те от тук нататък само ще се засилват.

Предложението на Екофол е да се обърне специално внимание за вкореняването и старта на растенията.

Тоталната суша няма как “да се отмени”, но ние имаме доказани възможности за намаляване на вредното въздействие на засушаването и те са: балансирано хранене на малките растения още от най-ранна фаза, за да могат те да се вкоренят по-добре, да развият здрави и мощни стъбла и достатъчно листна маса, за да устоят много по-успешно на последващите стресове. Тук съществен е моментът, че торовете трябва да са активни, но с меко действие, за да не увредят нежните растения. Да осигуряват комплекс от хранителни елементи, специално предназначени за ранната фаза, да не водят до бурен начален растеж, а до развитие и то предимно на корена.

Много малко производители на листни торове имат опит и знания в такова приложение при полски култури.

Ние смело можем да твърдим, че сме едни от най-добрите специалисти в тази област. Тази пролет (а и редица предишни) е показателна за повишената устойчивост на посевите, стимулирани с продукти на Екофол - много примери могат да се посочат от цялата страна.

Проблем 2 - повече екстремни климатични явления

Проблемът с температурата не е само в повишението на самата температура. Повече температура означава повече енергия в климатичната система.

Едно от последствията, до които води това, е т.н. “ефект на махалото” - природните явления стават все по-екстремни. Всички наводнения, бури, промени във времето и периоди на суша ще стават по-силни и по-продължителни.

Предложението на Екофол в областта на почвените торове е: технологии за защита от загуби и възможности за торене при по-високи температури.

Екофол предлага почвени торове от световната практика и наука - с най-ефективните инхибиторни технологии.

Специалната ни продуктова линия от гранулирани торове с ЕNpro технология защитава азота от отмиване и денитрификация, намалява загубите след валеж или поливане и гарантира повече азот за хранене на растенията. Другата специална продуктова линия от Уреа Ncode DUAL MAX е с технология за двойна защита на азота и от изпарение на амоняк и парников газ, и от отмиване. Практически това означава, че с този защитен карбамид може да се тори при температури 20-25 градуса и то без да се притесняваме от последващи обилни валежи. Тази пролет стопаните, които приложиха DURASOL Уреа Ncode DUAL MAX, спечелиха не само от по-широк диапазон за торене и то без загуби от изпарение на амоняк, а и защита от отмиване след падналите обилни валежи в редица региони на страната.

Предложението на Екофол за намаляване вредното влияние на екстремните климатични фактори е: балансиращи листни торове.

Мисля, че тук не трябва да обяснявам повече - 30 години практика за едновременно хранене, стимулиране и антистрес действие. Използването на млечната киселина в торовете на Екофол е наш български патент, който допълнително повишава имунната защита и устойчивостта на растенията на стрес.

Проблем 3 - замърсяване на околната среда - атмосферата и водите

Оказва се, че един от причинителите на климатични промени е земеделието чрез своите емисии на амоняк и азотен диоксид, а замърсяването на водите в резултат на торене и други земеделски дейности също е факт. Европейското законодателство все повече се фокусира върху тези въпроси и се очаква да наложи строги рестрикции в близките няколко години.

Предложението на Екофол е: използване на почвени торове, щадящи околната среда.

Бъдещето е в торове без загуби, с по-висока ефективност и с намалено влияние върху околната среда. Серията почвени торове на Екофол с марката DURASOL напълно отговаря на тези изисквания.

Отвсякъде има сигнали, че настъпват промени, които директно ще засегнат земеделието и всички ние трябва задължително да се АДАПТИРАМЕ към новите условия, за да се развиваме успешно. Екофол сериозно работи в това направление.

- Как си представяте развитието на агросектора в следващите 30 г.?

- За следващите 30 години едно е ясно - ще трябва повече храна!

Ние в България сме в демографска криза от много години и не го усещаме, но световното население се увеличава с около 200 хиляди човека на ден! Тенденцията е тази бройка дори да се увеличава в следващите поне 50 години. Какво означава това? Означава необходимост от повече храна.

А откъде ще дойде тази повече храна при положение, че обработваемата земя няма откъде да се увеличи, а и климатичните промени тепърва ще влияят негативно на добива?! Единственото решение е ПОВЕЧЕ ДОБИВ ОТ ЕДИНИЦА ПЛОЩ! Това може да се случи основно с подобрение на практиките и технологиите в земеделието.

Според нас, листните торове и биостимулаторите, ще имат още по-ключова роля в бъдещите технологии и няма да е далече моментът, в който земеделските производители ще се чудят не как да намалят цената на декар за листно хранене, а как да инвестират максимално в него, за да достигат и максимален добив.

Дали ще е рентабилно? Всички прогнози са цените на зърното прогресивно да растат в следващите години и да изместят фокуса върху максималните добиви, а не толкова върху разходите на декар.

И ако трябва да обобщя, оптимисти сме, защото и ние, и земеделците сме свикнали да работим в динамична среда, така че съм сигурна, че с общи усилия ще се справим с новите предизвикателства.

Още от Агробизнес
0

Вносът на рапица от Европейския съюз и Обединеното кралство може да нарасне допълнително през 2020/2021 г., поставяйки нов рекорд, е прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ ( USDA )

0

Тепърва ще се договаря колко ще получи България и колко българският фермер Институт за агростратегии и иновации Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, представи на 27 май 2020 г

0

194,58 лв. на хектар, или 19,46 ст. на дка заявена площ е окончателната ставка по схемата за единно плащане на площ СЕПП, съобщиха от агроведомството.  Тя бе обявена в края на миналата седмица със

0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Определени са ставките за подпомагането в необлагодетелстваните райони 3 Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програмата за развитие на селските райони

Последни новини
0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

0

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

0

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка, съобщават от регионалната инспекция. Установени са 9 случая на нападения над пчелини

0

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ученичката лекувана в “Пирогов” 3 пъти за 2 месеца, казва проф. Асен Балтов 13-годишното момиче, което беше пребито от над 10 свои връстнички в неделя, е било конфликтно и често е влизало в спорове с други деца, научи “24 часа”. Преди боя децата са се скарали в инстаграм. Жертвата им се подигравала и ги отбелязвала на обидни снимки като леки жени

Демонстранти палят коли и мародерстват в магазини Български полицай е бил ранен при масовите безредици в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест. Това съобщи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) във фейсбук. Там допълват, че българинът, чието име не се разкрива, бил наранен със стъклена бутилка

Моли световния художник да опакова страха на своята родина Този уникален факт става ясно от публикация специално за в. "24 часа" от 1997 г. Тогава нашият човек във Флоренция Красимир Иванов (сега продуцент и режисьор, издател)  се среща с прочутата двойка Кристо и Жан-Клод, които му разказват за бъдещите си проекти