Агросекторът се развива с много бързи темпове, земеделските производители ежедневно трябва да вземат адекватни решения в условията на риск, казва Татяна Михайлова, изпълнителен директор на “Екофол”

Ваня Велинска

- Г-жо Михайлова, каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Българското земеделие е един от най-бурно развиващите се отрасли - не само като темпове, а и като иновации, модернизация и значимост за нашата икономика. Много перспективни решения и огромен ежедневен труд се влагат в агросектора. Грижата за земята и за посевите е в основата на бизнеса, но това отдавна не е всичко. Земеделските стопани днес са и предприемачи, иноватори, организатори, икономисти, ръководят хора... Но може би най-трудно е вземането на бързи, адекватни и добре премерени решения в условията на риск. И за това е необходима сериозна и всестранна подготовка от страна на земеделците.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Проблемите в агросектора са ежедневие, но истинският проблем за бъдещето му са климатичните промени. Целият бранш ще трябва да се адаптира към тях, защото те са неминуеми. Чуваме коментари за глобалното затопляне и че ледът от полярните шапки се топи, че световното морско равнище се повишава... Всеки се надява този проблем да е преувеличен или ако го има - да засяга държавите някъде по света, да бъде в далечното бъдеще. За съжаление не е така, проблемът е тук и сега, и Европа ще бъде един от най-засегнатите континенти спрямо прогнозите на учените. Промяната е неизбежна!!! Промяната в климата е около нас и ще засегне основно хората, чийто съдби и бизнеси са свързани с природата и околната среда.

Ще се спра на 3 от проблемите, които всеки земеделец среща и ще среща в своята работа.

Проблем 1 - промени в климата и повишение на температурите

Според научни източници, за периода от 1850-а до 2017-а година е отчетено повишаване на средната температура за всички месеци и в цял свят, т.е. проблемът е повсеместен, а не само в Антарктика например. Според друга статистика - 20 години от последните 22 са били с топлинни рекорди. Интересното е, че едни от най-големите промени в температурата досега са отчетени в Европа и в Средния Изток. Ние на Балканите, и в частност България, не сме изключение - всички земеделци виждат вече, че сезоните и валежите се промениха. Промяната в климата реално се усеща - всяка година и всеки сезон има нови предизвикателства и то в степен често непозната до момента, а това е едва началото на промените и те от тук нататък само ще се засилват.

Предложението на Екофол е да се обърне специално внимание за вкореняването и старта на растенията.

Тоталната суша няма как “да се отмени”, но ние имаме доказани възможности за намаляване на вредното въздействие на засушаването и те са: балансирано хранене на малките растения още от най-ранна фаза, за да могат те да се вкоренят по-добре, да развият здрави и мощни стъбла и достатъчно листна маса, за да устоят много по-успешно на последващите стресове. Тук съществен е моментът, че торовете трябва да са активни, но с меко действие, за да не увредят нежните растения. Да осигуряват комплекс от хранителни елементи, специално предназначени за ранната фаза, да не водят до бурен начален растеж, а до развитие и то предимно на корена.

Много малко производители на листни торове имат опит и знания в такова приложение при полски култури.

Ние смело можем да твърдим, че сме едни от най-добрите специалисти в тази област. Тази пролет (а и редица предишни) е показателна за повишената устойчивост на посевите, стимулирани с продукти на Екофол - много примери могат да се посочат от цялата страна.

Проблем 2 - повече екстремни климатични явления

Проблемът с температурата не е само в повишението на самата температура. Повече температура означава повече енергия в климатичната система.

Едно от последствията, до които води това, е т.н. “ефект на махалото” - природните явления стават все по-екстремни. Всички наводнения, бури, промени във времето и периоди на суша ще стават по-силни и по-продължителни.

Предложението на Екофол в областта на почвените торове е: технологии за защита от загуби и възможности за торене при по-високи температури.

Екофол предлага почвени торове от световната практика и наука - с най-ефективните инхибиторни технологии.

Специалната ни продуктова линия от гранулирани торове с ЕNpro технология защитава азота от отмиване и денитрификация, намалява загубите след валеж или поливане и гарантира повече азот за хранене на растенията. Другата специална продуктова линия от Уреа Ncode DUAL MAX е с технология за двойна защита на азота и от изпарение на амоняк и парников газ, и от отмиване. Практически това означава, че с този защитен карбамид може да се тори при температури 20-25 градуса и то без да се притесняваме от последващи обилни валежи. Тази пролет стопаните, които приложиха DURASOL Уреа Ncode DUAL MAX, спечелиха не само от по-широк диапазон за торене и то без загуби от изпарение на амоняк, а и защита от отмиване след падналите обилни валежи в редица региони на страната.

Предложението на Екофол за намаляване вредното влияние на екстремните климатични фактори е: балансиращи листни торове.

Мисля, че тук не трябва да обяснявам повече - 30 години практика за едновременно хранене, стимулиране и антистрес действие. Използването на млечната киселина в торовете на Екофол е наш български патент, който допълнително повишава имунната защита и устойчивостта на растенията на стрес.

Проблем 3 - замърсяване на околната среда - атмосферата и водите

Оказва се, че един от причинителите на климатични промени е земеделието чрез своите емисии на амоняк и азотен диоксид, а замърсяването на водите в резултат на торене и други земеделски дейности също е факт. Европейското законодателство все повече се фокусира върху тези въпроси и се очаква да наложи строги рестрикции в близките няколко години.

Предложението на Екофол е: използване на почвени торове, щадящи околната среда.

Бъдещето е в торове без загуби, с по-висока ефективност и с намалено влияние върху околната среда. Серията почвени торове на Екофол с марката DURASOL напълно отговаря на тези изисквания.

Отвсякъде има сигнали, че настъпват промени, които директно ще засегнат земеделието и всички ние трябва задължително да се АДАПТИРАМЕ към новите условия, за да се развиваме успешно. Екофол сериозно работи в това направление.

- Как си представяте развитието на агросектора в следващите 30 г.?

- За следващите 30 години едно е ясно - ще трябва повече храна!

Ние в България сме в демографска криза от много години и не го усещаме, но световното население се увеличава с около 200 хиляди човека на ден! Тенденцията е тази бройка дори да се увеличава в следващите поне 50 години. Какво означава това? Означава необходимост от повече храна.

А откъде ще дойде тази повече храна при положение, че обработваемата земя няма откъде да се увеличи, а и климатичните промени тепърва ще влияят негативно на добива?! Единственото решение е ПОВЕЧЕ ДОБИВ ОТ ЕДИНИЦА ПЛОЩ! Това може да се случи основно с подобрение на практиките и технологиите в земеделието.

Според нас, листните торове и биостимулаторите, ще имат още по-ключова роля в бъдещите технологии и няма да е далече моментът, в който земеделските производители ще се чудят не как да намалят цената на декар за листно хранене, а как да инвестират максимално в него, за да достигат и максимален добив.

Дали ще е рентабилно? Всички прогнози са цените на зърното прогресивно да растат в следващите години и да изместят фокуса върху максималните добиви, а не толкова върху разходите на декар.

И ако трябва да обобщя, оптимисти сме, защото и ние, и земеделците сме свикнали да работим в динамична среда, така че съм сигурна, че с общи усилия ще се справим с новите предизвикателства.

Миналата година фирмата чества 30-годишнина
Миналата година фирмата чества 30-годишнина
Част от екипа на Екофол, който винаги е близо до земеделските производители
Част от екипа на Екофол, който винаги е близо до земеделските производители