Производственият капацитет на завода Claas във френския Льо Ман, който произвежда трактори ARION и AXION, се увеличи с 35%. Броят на машините, които могат да излизат от монтажната линия всеки ден, е нараснал от 35 на 47 с възможност за по-нататъшен ръст на производствените обеми до 70 бройки оборудване.

Разширяването на производството на трактори Claas във Франция се състоя в рамките на т.нар „Четвърти проект за модернизация“, насочен към подобряване на системите за контрол на качеството, подобряване ефективността на производството и нивото на комфорт в работната среда.

Сред въведените новости са пускането на автоматизирана транспортна система (AGVS) и въвеждането на технология за радиочестотна идентификация (RFID). Целият процес на сглобяване вече е организиран по такъв начин, че между отделните етапи тракторите се придвижват със специални автоматични колички, които се адаптират към размерите на сглобения модел. Разстоянието от първата до последната станция е 300 метра. 36-те транспортни устройства имат носеща способност до 130 тона всяко. Автономните им батерии се презареждат поради инсталираната под пода индукционна система. Всъщност всяко AGVS устройство е хибрид, който има два компонента: електронен блок, свързан към компютъра чрез Wi-Fi, предаващ информация за задачи, грешки и т.н., и самата техническа платформа.

Технологията на радиочестотна идентификация (RFID) позволява да контролирате всички процеси чрез работни компютри и да давате на всеки оператор индивидуални инструкции за работа, които трябва да бъдат извършени за определен модел, произведен в конкретна конфигурация. Благодарение на това ефективността на процесите за контрол на качеството се увеличи и 90% от станциите достигнаха нулеви показатели за грешки, направени по време на работната смяна.

В резултат на въведените иновации, средното време за сглобяване на един трактор е намалено до 1304 минути за малки модели, 1914 минути - средни и 2420 минути - за най-големите трактори. В същото време количеството на сглобените части, като правило, надвишава 2,4 хиляди единици. В допълнение, такава гъвкава организация на производствените процеси дава възможност за бързо стартиране на нови модели в бъдеще, а за разширяване на производството до 70 единици оборудване на ден е достатъчно да се добавят само няколко автоматизирани транспортни колички.

Припомняме, че през 2003 г. Claas придоби контролен пакет акции в Renault Agriculture, който беше собственик на завода Льо Ман. В резултат на мащабните инвестиции не само се увеличава производството, но и се разширяват доставките за износ. И така, в момента 75% от произвежданите машини се изнасят в други страни.