Отговаряме на Стойчо Бъчваров от Габрово

Въпрос:

Драга редакция, както е известно настъпва времето за пръскане, калкото и да не ми се иска, то се налага...Тъй като вярвам на информацията ви, която досега е проверена с десетки години /така казваше баща ми/, ще разчитам на вас да засегнете няколко мои въпроса, за което предварително ви благодаря. Тъй като татко почина тази зима, а той беше основният майстор на лозенцето ни, сега искам да знам да пръскам ли със същите препарати. Той миналата година използва Шавит и опази. Имам и Кабрио Топ.

В агроаптеката сега ми препоръчаха Куадрис като заместител на Кабрио Топ, мога ли да го заместя.

Отделно искам да ви задам въпрос съвсем по темата - за плевелите в двора, някои от тях са много красиви. Чувал съм, че много от тях са полезни, но нищо повече не знам по въпроса..

Отговор:

Ще се опитаме да бъдем малко по-подробни, защото явно и първоначалната консултация ще ви е полезна.

Трябва да редувате препаратите

Това да се прави дори и в рамките на един сезон, защото вредните патогени привикват на тях при дълго пръскане с едно и също активно вещество.

Що се отнася до Куадрис 25 СК за лозя, той се препоръчва срещу обикновена мана, брашнеста мана и сиво гниене. И трите са от най-опасните и борбата с тях трябва да се извежда редовно.

Неговата доза за 1 дка е 75 мл, а за пръскачката ви от 10 литра, трябва да използвате 8 мл - даваме ви и двете, защото не знаем за каква площ говорите.

Третира се превантивно, както и при първите симптоми на болестта.

Що се отнася пък до Кабрио Топ - това е един много ефикасен препарат. С едно пръскане гарантира, че ще ликвидира и трите болести, стига да е навреме. Той е от малкото, които вършат работа за едновременна борба и срещу трите най-опасни засега заболявания

Това е, защото е със системно-контактно действие - предпазно и лечебно. А освен това действа и на черно гниене, червен огън, екскориоза, антракноза. Предотвратява покълване на кълновете на спорите в тъканите на листата, затова е толкова успешен. Освен това е устойчив на отмиване от дъжд. Дозата за декар лозе е 40-80 мл. Пръска се до 25 градуса температура, но никога в горещо време и при силно слънце.

Оптималният момент е, когато две трети от калпачетата на ресата са окапали, но при по-ранни симптоми - също.

Интервалът между две третирания да бъде 10-14 дни. Само при силно нападение този срок може да се скъси. За този препарат не е препоръчително да се използва повече от два пъти на сезон.

Важно за начинаещи:

Маната тръгва още през май затова да се следи за първите симптоми - петна отдолу на листата. Що се отнася до брашнестата мана /оидиум/, малко по-късно се оглеждайте и за нея. Развива се изведнъж силно при умерени температури и влажен въздух, особено ако я е имало и миналата година. Лошото е, че нейният мицел умира чак при температура над 37 градуса С. 

Обикновената мана тръгва през месец май, следете състоянието на листата и най-вече дали се появяват петна и налепи от долната страна
Обикновената мана тръгва през месец май, следете състоянието на листата и най-вече дали се появяват петна и налепи от долната страна
Брашнестата мана пък обича 20-25 градуса С
Брашнестата мана пък обича 20-25 градуса С