Вземете спешни мерки, защото това веднага ще намали млечната продуктивност на стадото

Томас Бонзелс

Изхранвате балансирана дажба с първокачествени фуражи, постоянно подавате пресни фуражи и въпреки това кравите ви ядат прекалено малко? Изследване, проведено в 28 млечни кравеферми в германската провинция Хесен показва колко разпространен е този проблем. И в повечето случаи само намаленият млеконадой става повод за целенасочено търсене на причините.

Ето какви проблеми откриват консултантите по хранене в тези млечни ферми.

Качеството на фуражите силно се колебае

В повечето случаи фермерите използват за основен фураж тревен силаж първа и втора коситба. Съдържанието на сухо вещество е 36-42%, съдържанието на енергия - 6,4-5,9 мДж/кг БЕ (бруто енергия) също е добро. Царевичният силаж е средно 6,8 мДж/кг БЕ, но с много високо съдържание на сухо вещество (СВ) - средно 36%.

За определяне на фактическото равнище потребяем фураж решаващо е в момента на провеждането на контрола да е известно съдържанието на сухо вещество в основните фуражи. Често пъти дажбите се определят въз основа на първия анализ на фуражите в продължение на целия фуражен период. Но данните от практиката говорят, че това е недостатъчно, особено що се отнася до анализа на съдържанието на сухо вещество в силажите. Отклоненията в една силажна траншея с 10-15% съвсем не са единични случаи! Затова трябва да се проверява съдържанието на сухо вещество по-често, особено в общо смесената дажба.

Проблемна е и температурата в силажа (за тревните силажи - средно 19°С, за царевичния силаж - средно 15°С) на дълбочина 1 м от площта на среза (за норма се смята 15-17°С). Най-високата измерена температура в тревния силаж е 43°С! Освен "класическото" повторно нагряване остава и частичната остатъчна топлина от силажирането.

Температурата в общо смесените дажби средно е 14,5°С. При използването на странични продукти от хранителната промишленост става "разтваряне" на температурата на общо смесената дажба.

Така че говедовъдите трябва да помнят, че топлият фураж намалява потреблението.

Тук е важно да кажем, че има значение колко време продължава смесването (като правило заедно със зареждането в миксела) на дажбата. Фермерите казват, че средно им отнема 18 минути, но това зависи и от използваната система фуражосмесител. Така че времето се колебае от 3 до 30 минути. Структурата на фуража страда както при прекалено късо време на смесване, така и при прекалено дълго.

Фуражът да се прибутва по-често към хранителната пътека

В 64% от случаите фуражът в кравефермата се раздава сутрин, в 16% - на обяд, и в 20% от случаите - вечер, веднъж дневно.

Честото прибутване на фуража се отразява положително на равнището му на потребление. Вследствие на това кравите по-често идват до хранителната пътека. В германските ферми гледачите го правят средно 3,5 пъти дневно (от 1 до 7 пъти). Средният интервал до раздаване на новия фураж е 24 часа, като остатъците на хранителната пътека са средно 6%.

Дажбата да се проверява редовно

Колкото по-високо е съдържанието на енергия в общо смесената дажба, толкова по-високо е потреблението на глава дневно. Общото потребление на сухо вещество от основните и високопродуктивните групи са средно 22,9 кг на крава дневно (от 17,9 до 27,6 кг), от нископродуктивните - средно 19,6 кг (от 16,3 до 23,1 кг)

При сравняване на двата вида системи на хранене - общо смесената и частично смесената (при нея животните в групата получават частично смесена дажба, предвидена за получаването например на 28 л мляко, а след това всяка крава поотделно получава допълнителни концентрати в съответствие с продуктивността й - обикновено чрез автоматична хранителна станция), потреблението на фуражи с частично смесена дажба е по-високо, отколкото във кравефермите с общо смесена дажба.

В кравефермите с частично смесена дажба е установено и по-високо потребление на сухо вещество от основния фураж (до 1,5 кг на глава дневно) в сравнение с общо смесената дажба.

Според немски специалисти по хранене на ЕРД, ако се сравнят двете системи по отношение на млеконадоя, стадата, които са на частично смесена дажба при високопродуктивните и нископродуктивните групи в сравнение със стадата на общо смесена дажба са малко по-добре или на същото равнище. Но благодарение на по-високото равнище на потребление на основен фураж те реализират почти с 2 кг мляко повече, като при това се прави съществена икономия на концентрирани фуражи. По този начин се достига желаният максимум от 250 до 280 г концентрирани фуражи на 1 кг мляко. В групите на общо смесена дажба разходът на концентрати е с 60 г повече на 1 кг мляко, което при годишна продуктивност от 9000 кг на крава съставлява допълнителен разход на 5,5 центнера концентрирани фуражи, което специалистите изчисляват, че съответства на около 150 евро на глава годишно.

По друг начин се развива ситуацията в кравеферми с частично смесена дажба, където животните са в една група (основна група). Разходът на концентрирани фуражи там достига почти равнището на високопродуктивната група на общо смесена дажба, но при значително по-ниско равнище на продуктивност.

Затова е задължително дажбите да бъдат преразглеждани и при необходимост коригирани като минимум след всяко контролно доене и трябва да съответстват на фактическото равнище на продуктивност в групата.

Редовното (в случая автоматично) прибутване на фуража на хранителната пътека стимулира кравите да ядат
Редовното (в случая автоматично) прибутване на фуража на хранителната пътека стимулира кравите да ядат