Неотменна грижа за лозето през май е филизенето. То изиграва ролята на допълнителна резитба, поливане, подхранване и е част от борбата с маната и другите болести и неприятели. Специално внимание трябва да се обърне на филизенето на младите лози, на които ще се придадат стъблени формировки (асмовидно, етажни кордони, кордон Роая, Мозер, Омбрела и др.).

Филизенето е най-важната операция от зелените резитби, с които се регулира растежът и плододаването на лозите. Чрез него през пролетта се премахват всички излишни леторасли. Най-подходящото време е, когато са се развили три-пет листа. По това време вече се вижда кои леторасли се развиват нормално и кои - не.

Летораслите, които вече са развили мустачки (при влажно време много расли се превръщат в мустачки, но няма гроздове и значи, че такива не могат да се очакват занапред). Тях смело можем да ги отстраним. Също така трябва да се отстранят всички издънки от корена, с изключение на 1-2 най-силни. Те ще са полезни само когато сме решили да подмладим някое от раменете.

На първо място е необходимо да се отстранят всички двойни и тройни леторасли, които са се развили от една пъпка. Оставя се само един, който е най-плодоносен. Останалите не са нужни, когато растението е презимувало нормално. Ако има измръзнали през зимата пъпки, тогава се допуска да се запазят два леторасъла от една пъпка.

Най-плодоносните издънки на лозите се развиват върху двугодишна дървесина. Издънките, които са разположени на раменете и другите многогодишни части на растенията са практически безплодни. Те също могат да се отстраняват смело тогава, когато не са пригодни за формиране на храстите.

Колко безплодни издънки трябва да се оставят?

Всичко зависи от сорта и състоянието на лозите. Когато сортът е с едри гроздове, най-правилно е да има по два безплодни на всеки плодоносен леторасъл. При дребноплодните могат да се отстранят всички безплодни.

Какво се цели с филизенето?

При старта на вегетацията безплодните филизи се развиват буйно и черпят много хранителни вещества. С отстраняването им се дава възможност тези вещества да се насочат напълно към плодните звена на лозите.

Тази операция дава възможност да се регулира броят на летораслите.

С филизенето могат да се коригират грешки, които са допуснати при предходната резитба. То може да се счита като продължение и допълнение на същата.

Филизенето създава условия за по-добро огряване на летораслите и гроздовете.

С него може да се регулират добивите в зависимост от качествата на лозите, като се създава хармонично съчетание между плодни и безплодни леторасли.