Учени от Федералния научен център (ФНЦ) по животновъдство и от Московския държавен университет получиха първото в Русия клонирано теле (женско).
В света са създадени редица копия на овце, кози, мишки, свине, крави, котки и т.н. Така че руското клонирано теле е само първата стъпка в революцията в животновъдството. Става дума за редактиране на генома на животни, което ще позволи получаването на породи с подобрени продуктивни качества.
За клонирането на животни с необходимите свойства е необходимо наличието на донорски клетки, в които сме на 100% сигурни, че правилно са редактирани и действително са подобрени в необходимата посока, казва директорът на ФНЦ, академикът на Руската академия на науките Наталия Зиновиева. За целта цялата дейност по редактирането пренасяме в донорските клетки, от които след това ще получаваме клонирани животни.
Това позволява цялата сложна дейност да се провежда в лаборатория, да се получат клетки от животни с висока продуктивност и предварително да се направи по-нататъшното подобрение на качествата на бъдещото животно – състав на млякото, устойчивост на заболявания и т.н. Т.е. не трябва да провеждаме много сложни и скъпи експерименти с животни, всичко се прави в епруветка, отбелязва акад. Зиновиева.
Още първата година от провежданите изследвания руските учени успяват да получат жизнеспособно теле по метода на соматичното клониране. Геномният анализ потвърждава пълната идентичност на генотипа на полученото женско теле и на клетъчната линия.

Снимка: Федерален научен център по животновъдство - Русия
Снимка: Федерален научен център по животновъдство - Русия