През първото тримесечие на 2020 г. чуждестранните фермери увеличиха своите покупки на руско прикачно селскостопанско оборудване, произведено от Rostselmash.

Пандемията не повлия на работата на производствените съоръжения и транспортирането на оборудване. От началото на годината компанията успя да запази целия обем на доставките на вътрешния пазар и направления за износ, като в някои отношения надвиши показателите от миналата година.

От 1 януари тази година до първото десетдневие на април над 250 бройки прикачна техника и оборудване са изпратени на чужди пазари.

Това са Казахстан, Беларус, Узбекистан, България, Молдова, Полша, Словакия, Литва, Египет, Румъния и Германия. Изпратените машини са пръскачки SATELLITE, брани DV, косачки STRIGE, косачки GRASS MOWER, балиращи машини TUKAN, платформи за комбайни за зърно SWA PICK, зърнотоварачи MZS-90 и друга техника, изисквана на полето.

Положителна динамика в продажбите на селскостопанска техника и машини се наблюдава и на вътрешния пазар на Русия. В момента земеделските производители там са загрижени за закупуването на оборудване, което активно се включва в полевите работи през пролетта. На първо място, това са брани, пръскачки, сеялки. Така за по-малко от седмица от края на март до първите дни на април дори коронавирусът не попречи на доставката на пръскачки SATELLITE, платформи за събиране SWA PICK, зърнотоварачи MZS-90, сеялки SH и редица друга техника в различни региони на Русия.

Специалистите по продажбите казват, че във връзка с ранната пролет и топлата зима, техниката за пръскане и торене е особено актуална за руските фермери. Освен това, поради необичайно топлото време през зимата, вредителите успешно са зимували тази година - това са дървеници, бръмбари, земни бръмбари, житни мухи, червеи, гризачи и много други. Единственият вариант за борба с тях е навременното пръскане на зимни и други култури. Плевелите, също както житото, са вегетирали през топлата зима.