Кои са важните вредители сега

При ябълката и крушата се третира срещу струпясване, а при ябълката и срещу брашнеста мана.

През периода от формиране до наедряване на завръзите до големина на орех пръсканията трябва да се извършват през интервал от 8-10 дни.

При благоприятни условия за зараза от струпясване - хладно и влажно време, и когато не се правят третирания на дръвчетата, повредите по плодовете могат да достигнат до 90-95%.

При сортовете ябълки, чувствителни на брашнеста мана, се препоръчват фунгициди, които са ефикасни и срещу двете болести.

Срещу най-важните неприятели по семковите видове - ябълков плодов червей, кръгломиниращ молец, листогризещи гъсеници, листни въшки, акари и др., трябва да се извърши пръскане.

Срещу източния плодов червей и прасковения клонков молец също се налага третиране, като се използват подходящи инсектициди.

ПРИ ЧЕРЕШИТЕ

В края на април - началото на май при средноранните и късните сортове череши започва да вреди черешовата муха. Първото третиране срещу този неприятел трябва да се извърши, когато плодовете започнат слабо да порозовяват.

Не пренебрегвайте нуждата от калций

Недостигът се коригира с листен тор

Калцият е елемент, който е изключително необходим за овощните дръвчета.

Важно е да се знае, че елементът няма способността да се придвижва от по-старите органи към по-младите.

Вследствие на това се проявява дефицит в нарастващите части - младите листа и растежните точки на стъблата и корените.

Недостигът на калций най-често се изразява в хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листните дръжки, слаб растеж на растителните части, както и на корените.

Най-лесно липсата на калций може да се коригира чрез листно подхранване на дръвчетата. В агромагазините се предлагат специализирани листни торове, които са с повишено съдържание на елемента калций.

Важно!

Когато има недостиг на калций се стига до някои физиологични болести - горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива и др.