Това е малко вероятно, но все пак вземете предпазни мерки, съветва нидерландският епидемиолог проф. Арджан Стегеман

Предаването на коронавирусното заболяване (Covid-19) на свинете и на другите селскостопански животни е практически невъзможно, но все пак трябва да бъдем внимателни. Според нидерландския епидемиолог проф. Арджан Стегеман предпазните мерки ще действат по-добре ако ги прилагаме повсеместно и незабавно.

Селскостопанските животни имат своите типове коронавируси, но те са видово специфични и не преминават към към друг вид гостопремник, обяснява епидемиологът от Факултета по ветеринарна медицина в Университета в Утрехт проф. Арджан Стегеман в PigProgress.

Например вирусът на епидемичната диария при свинете може да се разпространява само сред свине. Също така вирусът на инфекциозния бронхит при птиците се разпространява само сред кокошки, и то при млади. Вирусът SARS-Cov-2 трябва много силно да се адаптира, за да започне да се предава ефективно на селскостопански животни, отбелязва проф. Стегеман.

От нашия подход към заболяванията на животните можем да заключим, че навсякъде трябва да действат еднакви правила... В борбата с болестите по животните ни помага това, че по цялата територия на Европейския съюз са установени еднакви минимални изисквания.

Как точно се предава Covid-19 на селскостопанските животни ще стане ясно в най-скоро време.

В епидемиологичните анализи няма никакви признаци, че контактът с добитък създава риск за заразяване на хора

Няма и признаци на заразяване на селскостопански животни с Covid-19. В Азия на това отделят голямо внимание и освен случая на предаване на Covid-19 от прилеп на човек други случаи на заразяване на хора от животни не са известни.

Проф. Стегеман обяснява и защо вирусолози от Факултета по ветеринарна медицина в Университета в Утрехт вземат участие в изследвания за провеждане на успешна борба с Covid-19.

Това е заради богатия опит, който те имат в изследванията на коронавирусите, например при котките, при свинете, както и на вируса ТОРС (тежък остър респираторен синдром).

В случай на идентична ситуация в животновъдството действията биха зависели от заболяването. В случай че патогенът изисква законови действия мерките биха били много сурови. Проф. Стегеман дава за пример ликвидирането на инфектирани ферми и 10-километровите изолационни зони около заразените площадки в случай на птичи грип или шап

Ако законът не предвижда как да се борим със заболяването, както е в случая с епидемичната диария при свинете, съответните мерки трябва да предприеме самият отрасъл.

Например при огнище на шап винаги започваме с пълно блокиране. Забранява се транспортирането на животни за 72 часа. През това време се прави оценка на епидемиологичната ситуация и чак след това в зависимост от нея забраната може да бъде ограничена. При случая с пандемията с новия коронавирус при хората всичко е наобратно: мерките започнаха да се въвеждат постепенно (отначало спряхме да се ръкуваме), а след това станаха по-строги, след като се оказа, че меките ограничения не работят. Опитът ни научи да правим всичко наобратно в животновъдството, казва проф. Стегеман.

А що се отнася до това може ли разпространението на коронавируса в животновъдството да се случи по аналогичен начин като при хората нидерландският епидемиолог обяснява следното.

В животновъдната практика се стараем да държим животните на една ограничена площ. Максимумът на движение е те да се превозват от ферма на ферма или от фермата към кланицата.

В този контекст е много лесно да се въведат в действие мерките. С хората всичко е друго - те са много мобилни, пътуват в командировки, на екскурзии, на почивки, затова при такива мероприятия като например карнавали вирусът може лесно да се разпространява.

При болестите при животните обикновено помага това, че минималните изисквания се прилагат в целия Европейски съюз

Какви изводи можем да извлечем от борбата с болестите по животните?

От нашия подход към заболяванията на животните можем да се поучим на това, че навсякъде трябва да действат еднакви правила. Ако това не се направи, много лесно е по-нататъшното разпространение, както това стана в Италия. Въвеждането на мерки в Северна Италия само способства за по-нататъшното разпространение на коронавируса върху останалата част на страната.

От настоящата пандемия с коронавируса ветеринарната медицина може да се поучи пък от такива практики като стриктната хигиена на ръцете, както и от социалното дистанциране. По време на възникване на огнище на заболяване при животните е важно фермерите, които отглеждат поразените видове животни, да се придържат към тези практики. Често болестта може да се разпространи в съседство, затова спазвайки дистанция и добра хигиена, може да се предотврати разпространението от ферма на ферма.

Епидемиологът от Факултета по ветеринарна медицина в Университета в Утрехт проф. Арджан Стегеман обяснява, че при овладяване на болестите при животните помага това, че в целия Европейски съюз действат и се прилагат единни минимални изисквания
Снимка: YouTube
Епидемиологът от Факултета по ветеринарна медицина в Университета в Утрехт проф. Арджан Стегеман обяснява, че при овладяване на болестите при животните помага това, че в целия Европейски съюз действат и се прилагат единни минимални изисквания Снимка: YouTube
Ветеринарните лекари стриктно следят здравословното състояние на отглежданото поголовие
Снимка: YouTube
Ветеринарните лекари стриктно следят здравословното състояние на отглежданото поголовие Снимка: YouTube