Ивона Величкова

В последните дни преди Великденските празници Контрол и техническа инспекция към МЗХГ успя да публикува данните за новите регистрирани машини от първото тримесечие.

Определено ги чакахме с голямо любопитство. Дали настоящата ситуация с разпространението на коронавируса вече се отразява върху пазара на техника у нас или да очакваме това да се случи в следващите месеци?

Едно е сигурно - резултатите продължават да са колебливи. При тракторите продължава затвърждаващата се в последната година тенденция към спад в бройката. Докато за първите месеца на 2019 г. са регистрирани 290 нови трактора, през 2020-а те падат до 213.

За сметка на това при комбайните има видимо покачване. За периода януари-март на миналата година бройката на новите регистрирани впечатляващи машини бе направо плашещо ниска – 6. Това означава, че настоящите 19 комбайна са над три пъти повече.

При товарачите ситуацията е надолу за телескопичните (66 през 2019 г., 55 през 2020-а), но нагоре за челните (съответно 39 спрямо 44).

Тези данни ни навеждат на мисълта, че за момента може би е рано да чакаме последствията от пандемията върху родния ни пазар за техника.