Има готовност за купуване на още ракети при нужда

Инес ЗЛАТАНОВА

От 10 април насам сме в активен сезон за градозащита с ракетен способ, като Изпълнителната агенция по борба с градушките (ИАБГ) пази територия от около 22 млн. дка с 262 ракетни площадки. Причината за ранния старт на градозащитните дейности са прогнозите за неустойчиво стратифицирана атмосфера с градоопасна купесто-дъждовна облачност. Не се изключва опасността от слани и градушки до края на месеца.

Дейността на ИАБГ се осъществява, чрез наблюдение на атмосферните процеси с доплерови радари МРЛ5-IRIS и провеждане на активни въздействия. Осъществяването на изкуствени въздействия е обезпечено с 11 793 противоградни ракети. При висока честота и интензивност на градовите процеси през сезона, ИАБГ има готовност да закупи допълнително ракети, за което са предвидени средства, съобразно закона за държавния бюджет.

През активен сезон 2024 г. ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територията на България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на финландската компания Vaisala. Те са разположени в командните пунктове на: РДБГ с. Голям Чардак; РДБГ с. Поповица; РДБГ с. Долно Церовене; РДБГ с. Бърдарски геран; РДБГ с. Старо село; Метеорологичен радарен център с. Ярлово, област София и Метеорологичен радарен център гр. Шумен. Двудиапазонни са, работят в S диапазона (дължина на вълната 10 см) за летни процеси и X диапазона (дължина на вълната 3 см ) – за есенно-зимни процеси. Само радарът в с. Долно Церовене е еднодиапазонен (дължина на вълната 10 см).

Станциите отчитат метеорологична информация в зависимост от радарната отражаемост между 5 и над 65 децибела, чрез CAPPI - Индикатори за кръгов обзор на постоянна височина. На всеки 4 минути се извършва автоматично пълно обемно сканиране на атмосферата и архивиране на данните. В реално време се предава обемна радарна информация към ведомствата, командни пунктове и Информационен център - София, която след преработка се предава и на потребители.

В страната е възприет методът на доставяне на реагент - изкуствени ледообразуващи ядра (АgJ) в облака чрез ракети, като това позволява непрекъснато инжектиране на определеното в облака място. Концепцията за борба с градушките предопределя мястото на засев – области с голямо количество преохладена вода със слаби възходящи потоци и стадия на развитие на градоопасния облак. Навлизане на градоопасен облак в зрял стадий на развитие в обсега на ракетните площадки води до намаляване ефекта от въздействието, градът вече е формиран и вали, тоест късно е за спасяване на селскостопанската продукция, ако вече не е предприета ракетна градозащита. След всяко проведено въздействие, експерти от Областните дирекции по земеделие правят обследвания за щети върху селскостопанската продукция.

Цялостната дейност за борба с градушките се осъществява чрез система РАПИРА. Системата е предназначена за обработка и визуализация на метеорологична радарна информация от MRL-IRIS, разработка на аерологични сондажи със специализиран софтуер за изчисляване и предвидимост на метеоданните Fire H, управление на облачния засев с метеорологичен реагент и управление на стрелбата с противоградови ракети. Съвременни технологии създават телеметричен кодиран канал за обмен на информацията между системите за данни и управление на стрелбата, за навременно изпълнение на зададените команди в реално време, следене на състоянието на техниката и архивиране на изпълнението. На базата на пресметнатите термодинамични характеристики на атмосферата и дифузионните обеми на разпространение на реагента се извършва подготовка на данните за стрелба, препоръките се снемат по данни на радарните дисплеи IRIS Display и предават по мрежа към модул Fire W.

Изобретяването на устройствата за борба с градушките се приписва на италиански специалист по минералогия още през 19-и век, като към момента по света има най-различни действащи противоградни съоръжения. Конвенционалната технология на устройствата се позовава на смес от ацетилен и кислород в долната камера, а взривовете преминават през тръбопровода и навлизат в конична камера, за да създадат ударни вълни. Тези вълни се движат през облачната формация и нарушават растежа на фазата на градушките. Съоръжението изстрелва взривово на всеки 4 секунди в период на наближаване на бури, а докато градушката преминава през района превръща ледените буци в дъжд.

Противоградовата защита се прилага не само у нас. През 2023 г. с инсталации за противоградни системи в Грузия са покрити около 180 хектара овощни градини по правителствената програма „Засадете бъдещето". По последни данни към тях са добавени още 65 хектара. Защитени са стопанства с десертно грозде, малини, къпини, ябълки ( които към момента заемат около 70% от общата защитена площ), круши и череши, при които пораженията от градушки са най-големи. Грузинските специалисти създават автоматизирани комплекси с нова работна методология, които включват метеорологична радарна станция, централно управление, площадка за изстрелване, устройства (пускови установки) за изстрелване на ракети, с обозначения SD-56 и SD-26, и противоградна ракета. Метеорологичният радар е двойно поляризиран доплеров, работещ в С-обхвата, който генерира всички данни за прогнозиране на гръмотевични бури. Цялата тази информация, както и базите данни за опасните облаци, се използват от софтуер със специфични алгоритми за генериране на зони, в които трябва да се пръска със сребърен йодид. Пусковите площадки са оборудвани с ракетна установка, слънчев панел, заземяване и системи за сигурност. Противоградовата ракета е неуправляема ракета с калибър 60 мм, която доставя 50-70 грама реагент сребърен йодид и го разпръсква на височина 2,5-4,5 км за 30-35 секунди. Броят на ракетите, необходими за една година, се оценява на 5 000. Разработен е прототип за стрелба с до 30 ракети едновременно, а интерес към придобиване на произведената в Грузия противоградна инсталация проявяват и други страни.

Руският концерн „Техмаш" също създава ракетен способ за градозащита – продукти с двойна употреба, разработени от Научноизследователския институт по полимерни материали. Ключови в производството са покритието ARGOF, позната в корабостроенето суровина, противоградният AS за разпръскване на облаците, акумулатори за налягане ADS. Ракетата е наречена „АС", тежи 1,5 кг и развива стартова скорост от 110 м/сек. В състояние е да разпръсне реагента в необходимия атмосферен слой на разстояние до 10 км. Пусковата установка Eliya-2 побира 36 противоградни ракети, а техният компактен размер улеснява транспортирането им с въздушни летателни средства, при необходимост от защита с ракетен способ от самолети и/или хеликоптери.

Въпреки че фермерите са наясно със значението на системите за борба с градушките, инвестиции в системи от частен характер са малко, заради високата цена, която е възпрепятстващ фактор в много страни. Затова производителите разчитат основно на държавната политика за градозащита. И все пак някои търговци предлагат градозащитни станции и оръдия за стопанства. Оръдието за защита от градушки на Horti-smart Solutions е популярен продукт, защитава около 800 дка площ и е напълно безвредно за околната среда, хора, животни и растения. Не използва химикали при излъчването на вълната в атмосферата и не предизвиква промяна в движението на облаците. Естественият цикъл и дъждовни количества се запазват. Оръдието за градушка е генератор на ударни вълни, използван за прекъсване на образуването на градушки в растежната им фаза, като превръща ледените късове в дъжд. В долната камера на машината се изстрелва взривен заряд от ацетиленов газ и въздух. Докато получената енергия преминава през оръдието, тя се развива в сила, която се превръща в ударна вълна. Поради невъзможността на вълната да продължи по-нагоре, тя се връща надолу (отразена вълна), като по този начин се създава защитен купол с височина и диаметър от няколко километра над градината. Устройството създава многократни изстрели на всеки 7 секунди по време на приближаване на бурята и до отминаването й. Така вместо град, пада нещо като киша или чист дъжд. Оръдието е изработено от горещо поцинкована стомана, с височина 6 м и независима система за управление. Разработен е софтуер и са вградени сензори за контрол на всяка фаза от изпълнението на системата, осигурявайки непрекъсната безопасност по време на работа. Системата за управление работи с възобновяема енергия.

Команден пункт на Регионална дирекция „Борба с градушките" – с. Голям чардак, Пловдив област, създаден през 1972 г.
Източник: ИАБГ
Команден пункт на Регионална дирекция „Борба с градушките" – с. Голям чардак, Пловдив област, създаден през 1972 г. Източник: ИАБГ
Образуване на градушка 
Източник: ИАБГ
Образуване на градушка Източник: ИАБГ
Грузинска станция за противоградна защита
Грузинска станция за противоградна защита
Грузинска станция за противоградна защита
Грузинска станция за противоградна защита
Противоградово оръдие от Horti-smart
Противоградово оръдие от Horti-smart