Макар и в повечето домове постното да не е много на почит, от време на време е добре да се разтоварваме със засищащи супички, които не оставят чувството за тежест в стомаха.
За постния зелев борш, който днес предлагаме, за три литра вода ще са ви необходими следните зеленчуци: 4 картофа, 4 домата или 250 мл доматено пюре, 2 моркова,2 глави лук, 0,5 кг зеле, 1 глава червено цвекло, 1 чушка, 2 суп. лъж. брашно, сол, черен пипер. Можете да добавите и корен от целина.

Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват, почистват и отново се измиват. Нарежете цвеклото и морковите на ивици. Можете, разбира се, да ги настържете, но вкусът няма да е същият. Когато са нарязани зеленчуците запазват много повече вкуса и аромата си. Картофите могат да бъдат нарязани на кубчета, а можете да ги нарежете и на полумесеци - въпрос на вкус и визуално възприятие. Важно е едно - картофите трябва да бъдат нарязани на два пъти по-дебели парчета, отколкото е цвеклото.

Поставете тенджерата с водата на котлона и изчакайте да заври. Сипете цвеклото и оставете за 2-3 минути след като заври. Добавете морковите и картофите. Пет минути след като водата заври отново, прибавете ситно нарязаното зеле, нарязаната на тънки ивици чушка и корена от целина (не го нарязвайте - оставете да поври малко, а след това го извадете).

Бульонът със зеленчуци трябва да ври около 10 минути. През това време настържете доматите.

Нарежете лука на ситно и го задушете в олио. Добавете в тигана брашното и разбъркайте. След това добавете настърганите домати (или доматено пюре) и разбъркайте отново. Оставете за няколко минути.
Прехвърлете лука и доматите в тенджерата със сварените зеленчуци и оставете на котлона още 5 минути. Опитайте и ако е необходимо добавете необходимите подправки.

Добър апетит! А утре боршът ще бъде още по-вкусен - това е отличителна черта на всички супи, които включват зелето.