Кои са най-важните болести и неприятели

Болести

Бактериалната сачмянка се причинява от бактерия, която през зимните месеци се запазва по летораслите. През вегетацията се разпространява от дъжд и насекоми.

Симптомите се забелязват по листата - закръглени или неправилни петна, отначало дребни, бледожълти до червеникави. При силно нападение листата пожълтяват и окапват. По летораслите също има петна, както и смолотечение. По плодовете се образуват пурпурни точки, които се сливат във вдлъбнати петна, напукват се, от тях изтича смола.

Церкоспорозата е гъбна болест, като причинителят се запазва в нападнатите листа. По листата се образуват пурпурни точки, които се разрастват в петна, с некротирали тъкани. По петната от долната страна във влажно време се образуват бели купчинки, които наподобяват бяла ръжда - име, които също се използва за болестта. Листата жълтеят и окапват.

Като част от борбата срещу болестта е унищожаване на окапалите листа през есента. През вегетацията се правят няколко пръскания. Първото е веднага след прецъфтяването, а следващите - през две седмици.

Неприятели

От листните въшки най-често вреди черната черешова. Неприятелят зимува в основата на пъпките, разположени по върховете на летораслите. Ларвите се излюпват едновременно с набъбването на пъпките. Те се заселват върху листата на връхните леторасли. Въшките се размножават много бързо и образуват огромни колонии. Те смучат сок, а следствие на повредата - спира растежът на главната жилка, листът се завива.

Препоръчително е срещу въшките да се води редовна борба, тъй като развиват много поколения. Важно е първото пръскане да се направи преди листата да са се завили.

Черешовата муха причинява червясване на плодовете. Развива едно поколение през годината и зимува като какавида в почвата. Летежът на мухите започва, когато температурата на почвата на дълбочина 5 см е над 10 градуса.

За да се води ефективна борбата, важно е да се установи летежът на мухите. Пръскането може да се определи и според фенофазата на плодовете. Често началото на яйцеснасянето съвпада с избистрянето на плодовете при жълтите сортове и появата на леко порозовяване на червените сортове. Второто третиране се прави след 10 дни.