Продоволствената сигурност и поминъкът на милиони хора по света зависят от международната търговия. Докато страните предприемат стъпки за ограничаване на набиращата скорост пандемия от COVID-19, трябва да се внимава и да се сведе до минимум въздействието върху доставките на храни или непредвидените последици за глобалната търговия и продоволствената сигурност, апелират от Организацията на ООН по прехраната - ФАО.

Защитавайки здравето на своите граждани, държавите трябва да гарантират, че предприетите мерки няма да нарушат веригата на доставки на храни. Ако се стигне до такива нарушения, включително и ограничаване на движението на работниците заети в селското стопанство и хранителната промишленост и задържането на контейнерите с храна по границата, ще доведат до разваляне на нетрайните стоки и увеличаване на хранителните отпадъци.

Ограниченията в търговията с храни могат да бъдат свързани и с необосновани опасения относно безопасността на храните. Ако подобен сценарий стане реалност, това ще доведе до нарушения във веригата на доставки на храни, което ще има особено осезаеми последици за най-уязвимите и несигурни за хранителните групи от населението.
Несигурността относно наличието на храна може да създаде вълна от ограничения за износ, създавайки глобален недостиг. Подобна реакция ще промени баланса между предлагането и търсенето на храни, което ще доведе до рязко увеличение на цените. От минали кризи знаем, че тези мерки са особено пагубни за страните с ниски доходи и хранителен дефицит, както и усилията за хуманитарна помощ за набавяне на храни за онези, които отчаяно се нуждаят от това.

Трябва да предотвратим повторната поява на такива опасни мерки. Международното сътрудничество е жизненоважно в такива моменти, както сега. В условията на строга изолация, поради COVID-19, трябва да се положат всички усилия, за да може търговията да върви възможно най-свободно, особено за да се избегне прекъсване на храните. Изключително важно е да се защитят производителите на храни и работниците, преработващи и разпространяващи храни, за да се сведе до минимум разпространението на болестта в този сектор и да се поддържат системи за снабдяване с храни. Потребителите, особено най-уязвимите, при стриктни предпазни мерки все още би трябвало да имат достъп до храна в района на тяхното пребиваване.

Също така трябва да гарантираме, че в реално време всеки има достъп до информация за мерките за търговия с храни, нивата на производство, потребление и доставки на храни, както и цените на храните. Това намалява несигурността и позволява на производителите, потребителите и търговците на дребно да вземат информирани решения. И най-вече ще помогне за ограничаване на паническото купуване и складиране на храни и други основни неща.

Време е да проявим солидарност, да действаме отговорно и да се придържаме към нашите общи цели за укрепване на сигурността на храните, подобряване на храненето и подобряване на цялостното благосъстояние на гражданите по света. Трябва да гарантираме, че отговорът ни на COVID-19 не създава неволно необоснован недостиг на стоки от първа необходимост и не води до засилен глад и недохранване.