Затова е добре да следвате следните препоръки:

1. Не е добре минизаекът да бъде къпан често и по много, защото козината му задържа в значителна степен влага. А тя е предпоставка и условие за развитието на бактериална инфекция по кожата

Добре е ушаткото да бъде къпан през летните месеци, когато козината му ще може да изсъхне по-бързо.

Избягвайте банята през зимата, когато освен, че съхненето може да се окаже трудно постижима цел, но и е възможно зайчето да се простуди.

2. Ако се наложи декоративният заек да бъде изкъпан през зимата, то по възможност измийте само проблемните участъци подсушете добре с кърпа и го поставете в добре затоплена стая. Ако имате сешоар, бихте могли да го използвате за по-бързо и качествено изсъхване на козинката. Но не го дръжте твърде близо до малката животинка, тъй като тези любимци имат непоносимост към горещината.

3. За къпане на декоративен заек се използва само подходяща козметика. В по-големите зоомагазини можете да намерите шампоани за декоративни зайци

В никакъв случай не използвайте козметика за кучета и котки, още повече продукти против бълхи

Ако не можете да намерите или нямате възможност да купите специален шампоан, се снабдете с бебешки.

Също така можете да използвате и по-обикновени бебешки сапуни. В тези продукти се съдържат по-малко вредни вещества и парфюми, които дразнят деликатната кожа и козина на ушаткото. Имайте предвид, че след баня заекът не търпи остатъчната влага и се ближе, докато не свали мокротата от гърба си.

Използвайки хуманни шампоани за възрастни или пък такива предназначени за котки и кучета, при не добре отмиване има голяма вероятност да натровите питомеца си

Ако не е наложително поставянето на измиващ продукт, то изкъпете зайчето само с вода.

4. В никакъв случай не бива да мокрите главата на декоративния заек!

Къпането на декоративния заек трябва да се извършва внимателно, като се избягва главата, тъй като е възможно да попадне вода или шампоан в ушите, очите или устата на зайчето и да последват проблеми.

5. По време на къпане някои декоративни зайци изтърпяват сериозен стрес

Именно поради тази причина този вид баня за малкия зайко трябва да се извършва много внимателно и спокойно, за да се избегне напрежението.

Козината на зайците задържа в значителна степен влага. А тя е предпоставка и условие за развитието на бактериална инфекция по кожата.
Козината на зайците задържа в значителна степен влага. А тя е предпоставка и условие за развитието на бактериална инфекция по кожата.