Кратки съвети за безопасна работа в стопанствата по време на пролетната кампания  в условията коронавирус 

С настъпването на пролетта животът и работата в стопанствата се усилва, но е наложително работодателите и служителите да вземат всички предпазни мерки, предприети от държавните власти и здравните специалисти. Ето няколко съвета, предложени на фермерите във Великобритания, които са полезни и за българските земеделски производители.

Как да се управляват операциите в земеделските стопанства, като в същото време се минимизира разпространението на COVID-19.

Офис и стопанство

Уверете се, че всички служители са наясно с най-новите мерки за безопосност.

• Когато е възможно, целият персонал трябва да бъде вкъщи. Служителите от най-уязвимите групи трябва да бъдат настоятелно съветвани и подкрепяни да стоят и ако е възможно да работят от вкъщи.

• Уверете се, че по време на работа целият персонал може да стои на разстояние от два метра.

• Осигурете съоръжения за миене на ръцете и насърчете всеки да мие ръцете си редовно по минимум 20 секунди. Използвайте средство за дезинфекция на ръцете, ако няма налични съоръжения за миене.

• Служителите трябва да прикриват устата и носа си с тъкан или ръкав (не с ръце), когато кашлят или кихат, да изхвърлят използваните тъкани веднага в кош и да измият ръцете си.

• Затворете учебни и служебни зали и помещения, за да се избягват всички близки контакти; позволявайте достъп само до умивалниците и тоалетните.

• Не допускайте посетители в офиса, сградата или работилницата - поставяйте известия на входовете.

• Ако имате доставки от съществено значение, уверете се, че шофьорите остават на поне два метра разстояние и поискайте да оставят доставките на сигурно място.

• В идеалния случай не подписвайте - най-безопасно е документи и фактури да се подписват с електронен подпис.

Машини

Хигиената на тракторната кабина трябва да бъде приоритет и когато е възможно, работодателите трябва да прилагат политиката един човек - една машина. Ако това не е възможно, кабините трябва да се почистват от член на персонала, който да носи лични предпазни средства.

• Оставете бележки на работното място, напомнящи на служителите за техните отговорности по отношение на безопасните работни практики с машини. Може също да поставите бележка на прозореца на кабината, като напомняте на хората да не пипат дръжката на вратата с ръка и да оставите телефонен номер на отговорник.

• Където е възможно, следвайте указанието: един човек-една машина.

• След употреба тракторните кабини трябва да се почистят старателно от член на персонала, използвайки дезинфектант. Най-важното: дръжките на вратите, волана, копчетата и всичко, което вероятно ще бъде докоснато. Помолете персонала да докосва повърхности или да отваря врати с ръката, с която ще бъде по-малко вероятно да докосне после лицето си.

• Не споделяйте машините на клиенти извън обекта.

• Мийте редовно ръцете си след докосване на споделените машини / оборудване и се снабдете с ръкавици за еднократна употреба.

• Предприятията трябва също да обмислят вероятността персоналът да си вземе почивка и да се самоизолира. Ако това са служителите, способни да работят с високотехнологично оборудване, имайте предвид предизвикателствата на обучението на тези, които ще ги заместят.

Преди среща с клиенти

Всички рискове за безопасността, местоположениетo и изискванията за работа трябва да бъдат напълно обяснени на клиента преди срещата ви.

Проведете телефонен или имейл разговор, за да разберете предварително и да се уговорите:
• Дали има някой изложен на риск или е уязвим;
•  Да няма директен контакт с персонала на фермата, освен ако не е необходимо. 
• План за работа, така че всички да са наясно с работата, която трябва да приключи бързо;
• Разберете къде ще се съхраняват всички средства на стопанството, за да се избегне контакт – например семена, тор и др.;
• Помислете за децата във фермата - осигурете безопасни системи на работа и подходящ надзор.

Източник: farmersweekly.com