Изборът на оборудване зависи от особеностите на парника, вида на отглежданите култури, използваните агротехнологии и финансовите възможности на производителя

Екип на в. “Български фермер”

Въпреки белоснежната пролет все пак неизбежно ще дойде и времето на доматите, но не на тези от лехите в полето или от дворовете на хоби фермерите.

Ще дойдат тези от полиетиленовите или стъклени оранжерии (където ги има все още). Разбира се, ще има и други зеленчуци, характерни за нашите географски ширини. Те ще стигнат до пазара след множеството “перипетии”, които наричаме агротехнически мероприятия, но по-различни и съвсем специфични. Това ще стане след обработките на почвата, след торене и пръскане, след засаждането на разсади и засяването на елитни семена. И преди полските домати да залеят пазара ще ни радват оранжерийните зеленчуци.

Това ще стане благодарение на почти незабележимия труд на едни по-други машини и инвентари. За тях сега ни е думата. Но преди конкретния разговор за техните качества и възможности трябва да отблежим, че резултати ще има само там, където целият комплекс от дейности е реализиран качествено, в нормите - екологични и производствени. И само ако се работи с подходящия набор от оборудване, ще се получи продукция, конкурентна на пазара и оценена по достойнство от потребителите. Позната истина, но нека не я забравяме...

В оранжериите, поради спецификата на работата, се използва агротехника с по-различни габарити, параметри и предназначение. Най-общо казано, прилага се специализирана механизация.

Изискванията към машините и инвентара са завишени по много показатели като: ергономичност, екологичност, прецизност, автоматизация, ефективност. Разбира се, изборът на оборудване зависи от особеностите на оранжерията, вида на отглежданите култури, използваните агротехнологии и финансовите възможности на производителя. Инвестицията е значителна, обхваща цял комплекс от машини и инвентар за целия сложен, но по-фин и не толкова силов, цикъл на производство. С разнообразното оборудване се извършва подготовка на почвата, сеитба или засаждане, торене, растителна защита, бране, пакетиране и транспорт на добитите зеленчуци или други парникови култури.

В работата в оранжерите се използват мини трактори, които не отстъпват по възможности на по-големите си събратя, работещи в полето. По-малки по размери и подчертано елегантни са и товарачи, оранжерийни култиватори, брани, пръскачки и мотофрези, съобразени (както вече казахме) с големината, пространствените пропорции и почвените условия. На втори план, но също толкова важни са мотокари, платформи, самоходни шасита, ремаркета и др. логистични устройства, нужни за обслужването на производствените процеси. Изборът на фермерите от оранжерийния бизнес обичайно започва от тракторите. Те трябва да отговарят на няколко задължителни изисквания:

да са компактни и с достатъчна мощност

да имат добра маневреност и ниско тегло

да притежват малък радиус на завиване и голям диапазон от скорости

да оказват по-малък натиск върху почвата

В мини тракторите се прилагат специално проектирани редуктори, които намаляват скоростта с цел по-прецизни предварителни обработки точност при засаждане, торене или пръскане за РЗ. При транспорта на продукцията и почистването на оранжерията могат да се използват и по-високи скорости. Освен за обичайните обработки са разработени и малки транспортни трактори с полуремаркета за превоз на различи товари в оранжериите, както и супер тесни за по-специфични дейности като пръскане, бране и извозване в по-малки парници. А “смалени” челни товарачи, мотокари, електрокари и колички извършват товаро-разтоварителните работи и имат различни височини и товароподемност.

Както казахме по-горе, малките оранжерийни трактори не отстъпват по възможности на по-големите. Напротив. Те са с повишена маневреност и гъвкава хидравлична система, с 3- или 4-цилиндрови двигатели с мощност от 30 до 100 к.с. При определени случаи могат да бъдат и с повече от 100 коня.

В много от тях е монтиран и турбокомпресор, който гарантира способността на трактора да се справи с внезапно възникнали проблеми на пътя. Скоростта им е до 40 км/час.

За да се осъществява движението в тясното оранжерийно пространство и междуредията мини тракторите имат ъгъл на завиване около 45 до 60 градуса. Управлението им е хидростатично със синхронизирани скоростни кутии с 12 предавки за движение напред. И толкова назад. В новите модели броят на предавките е различен. Задължително имат и синхронизиран реверс. Минималната им ширина е около един метър с варианти за по-широки полоси. Теглото им зависи от модела, като на оранжерийните зеленчукопроизводители се предлагат опции в широки граници

Към тях могат да се навесват или прикачват култиватори, брани, шредери, пръскачки и т.н. В по-тежките им варианти малките трактори се агрегатират и с разсадъчно-посадъчни машини. (За тях в някой от следващите броеве.)

Към набора от машини за оранжерийно приложение спадат и универсалните мини челни товарачи. С функционалния си дизайн, постоянен контрол и сигурни системи за безопасност, товарачите вършат добра работа в парниците. Повечето от тях имат система за самонивелиране за автоматично изравняване, по-добра стабилност и баланс, сензор за разтоварване. С тях може да се достигне до всяка точка в тесните работни зони.

За механизирани почвообработки също се използват специални плугове, култиватори, брани и мотофрези. Те фино и прецизно разрохкват и почистват почвата като разбиват едрите буци и спомагат за поддържане на нормалния почвен въздушен баланс и влажност. Нещо повече, чрез тях се постига нужният за поддържане на плодородието микро-биологичен режим на почвата.

В микросредата на оранжериите има благоприятни условия за развитие на плевели, болести, неприятели. Прецизните обработки с фрези, култиватори, пръскачки унищожават плевелите, въздействат върху всякакви вредители. За по-голямо удобство и по-висока производителност на пазара се предлагат мотофрези, на които могат да се монтират леки бензинови или дизелови двигатели. При нужда се демонтират ръчно, печели се време, намаляват се разходите и отговарят с ергономичния си дизайн на новите европейски разпоредби за безопасност.

При условията на затворени пространства производителите на зеленчук обръщат особено внимание на пръскачките. В оранжериите се използват както гръбни и ръчни, така и моторни пръскачки пак в зависимост от типа и големината на парника. Те са предназначени за малообемно пръскане имат висока ефективност и екологичност, олекотени са, с устойчиви на корозия полиамидни резервоари. Бързо се пълнят и обслужват. В по-големите пространства на модерните оранжерии може да се работи и с моторни пръскачки, които са с 3 разпръсквача и вместимост на резервоара около или над 25 литра. Имат още регулатор на налягането и прецизно устройство за опръскване.

В краткия преглед на комплекса оранжерийно оборудване става ясно, че мини машините по правило и според изискванията на технологиите в оранжериите, се характеризират с компактност на работните органи. Това прави парниковите инвентари удобни за точни и разнообразни настройки на работната ширина в зависимост от редовете и междуредията в съответната оранжерия. Така се гарантира и добрият добив, и качеството на продукцията за пазара.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Да се организира оранжерийно производство за комерсиални цели, сиреч да се изнесе конкурентна продукция на пазара, изисква висок професионализъм и достатъчно информация за новостите в сектора. Не става дума само за машини и инвентари, а и за много други компоненти от сложната многопластова производствена структура на големи и малки парници. Стартът и поддръжката на такъв бизнес изисква многостранна оценка на оптималните възможности и условия за работа с участието на специалисти от различни агрообласти. Разбира се, и с допълнителни разходи. Стартъп дружество в оранжерийния бизнес може да се развие и да просперира, ако се вземе под внимание въздействието и на още не малко определящи фактори. Между тях изпъкват пазарните опасности, новите еконорми, очакваните климатични изненади и темпът на навлизане на иновативните технологии в земеделието.