Това е проблемът, който се стремят да решат всички животновъди. И новите технологии биха помогнали - например използването на акселерометри при говедата. Ползата е, че биха могли да подобрят ранното откриване, диагностициране и лечение на куцотата. Но някои проблеми  с анализа на алгоритмите биха могли да попречат на фермерите да прилагат новите системи, е мнението на специалистите.

Те дават оценка в списанието Journal of Dairy Science за ползите при използването на акселерометри за ранно откриване на куцота при добитъка. Техният преглед установява, че закрепването на един акселерометър за измерване на походката на кравата при ниска резолюция (по-малко от 100 Hz) потенциално може да осигури на земеделските производители точен и евтин метод за автоматизирано откриване на куцотата.

Изследователите обаче не дават пълно одобрение на този метод. Въз основа на доказателствата те стигат до заключението, че има пропуски в алгоритмите. А това означава, че за широкото му навлизане във фермите ще трябват години.

Предотвратяването, идентифицирането и лечението на куцотата при едрите преживни животни е старо предизвикателство за земеделските стопани и целия отрасъл говедовъдство.

Съществуващите методи за превенция като подобрени повърхности за ходене и начин на хранене са само част от решението. Леките и умерени случаи на куцота са трудни за ранно засичане, което на по-късен етап води до много скъпо лечение. И, доста често, до бракуване на животното. 

Рутинното подрязване на копита е друг метод за идентификация и лечение. Той е удобен за прилагане в практиката, тъй като кракатана говедото се повдигат и може редовно да се проверяват от самите от фермери, както и от ветеринарните лекари.